Allereerst: de beste wensen voor 2019! Ik vond 2018 eigenlijk maar een stom jaar, dus ik ben blij dat het achter de rug is. Wij vierden de kerstdagen in een Airbnb’tje in België en met oud & nieuw bleven we lekker thuis. Toch kon ik het niet laten om een outfit voor oudejaarsavond te maken.

Ik heb letterlijk een jaar zitten dubben over wat ik van deze stof zou maken. Ik kocht ‘m al in december 2017 omdat ik de zwart-gouden combinatie fantastisch vond. Ik overwoog om ‘m te gebruiken voor een Alix-jurk voor kerst, maar ik had eigenlijk net te weinig stof en ik besloot om toch voor een fluwelen stof te gaan. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en koos voor een simpel en voor mij geliefd model: een cirkelrok.

Zwart polyester met gouden bloemen

Ik werd als een ekster aangetrokken door de gouden bloemen op de stof. Het is polyester met daarop een print van beige bloemen en ongeveer de helft heeft een gouden laagje. Ik kocht het bij Driessen Stoffen voor slechts 2 euro de meter.

Helaas voldoet de polyester aan alle vooroordelen die je maar over 2 euro polyester kunt hebben: het is dun, naait vervelend, ademt niet of weinig en is ontzettend statisch. Maar ja, je moet er wat voor over hebben, toch? Om de staticiteit tegen te gaan, besloot ik om een onderrok van charmeuse voeringstof te maken.

Een 70 procent Freesewing Sandy cirkelrok

Freesewing SandyIk ben groot fan van het Freesewing Sandy-patroon. Maar dat wisten jullie natuurlijk al na het lezen van deze post: Sandy, een gratis patroon voor een cirkelrok op maat. Ik wilde namelijk een zo groot mogelijke cirkel maken, maar het voorpand wilde ik uit 1 stuk maken.

Ik maakte een papieren miniversie op schaal van het patroon om te kijken of een driekwart cirkelrok ging lukken. Dat werd ‘m niet, maar ietsje kleiner moest wel lukken. Qua lengte ging ik voor een midi-rok, zodat de print lekker zichtbaar is en hij extra zwierig wordt.

Ik genereerde dus een Sandy cirkelrok van 70% op de Freesewing website, en dat paste perfect! Voor de onderrok gebruikte ik weer mijn 25% cirkelrok, die ik ook voor mijn eerste Sandy heb gebruikt.

De constructie

cirkelrok naaien

De stof bleek niet geschikt te zijn om met mijn overlocker te naaien, want er kwamen allemaal ‘halen’ in. Dus, dat werd lekker ouderwets op de naaimachine de naden afwerken. Ik moet ook zeggen dat de afwerking van deze rok niet echt fantastisch is geworden door het gebrek aan locknaden. Omdat ik lui was, maakte ik een voor- en achterpand in plaats van het achterpand uit twee delen. Daarmee kwam dus de rits in de zijnaad, en kon ik een zak in de andere zijnaad plaatsen.

Bij het eerste passen bleek dat ik wat te pessimistisch had gemeten, dus ik kon aan beide kanten nog 4 cm wegknippen. Zo zit hij goed in mijn middel in plaats van dat hij afzakt naar mijn heupen. Omdat de stof zo dun is, verstevigde ik de tailleband. Vanwege het hoge fladder-gehalte van de stof was het een heel gedoe om de vlieseline er een beetje mooi op te krijgen.

Voor de rits had ik twee pogingen nodig, omdat die van 18 cm toch net te krap was om in te kunnen stappen. Oeps! Ik heb dus een langere gebruikt uit m’n stash. De onderrok had ik aan de zijkanten van de rok gezigzagd, en ik heb de stof als een behandeld toen ik de rits in naaide.

De zoom werkte ik af met mijn “6 mm roll of lace” naaimachinevoetje. Die maakt er een prachtig klein rolzoompje van. Dat ding bespaart me een hoop tijd (en grijze haren)! Normaal gesproken zou ik de zoom dan nog even strijken, maar omdat ik bang was dat de polyester meteen zou gaan smelten, heb ik dat maar achterwege gelaten. In de tailleband naaide ik nog mijn eigen labeltje, zodat ik sneller zie wat de voor- en achterkant is.

Zwierigheid geslaagd!

Zoals je op de foto bovenaan kunt zien, zwiert de cirkelrok als een malle! Met een halve cirkelrok heb je dat natuurlijk al, maar met deze lengte en de dunheid van de stof heeft hij extra zwier- precies zoals ik had gepland. Mijn zwager kwam in de kerstvakantie langs met zijn spiegelreflexcamera en hij was weer zo aardig om een kleine photoshoot te houden. Nogmaals bedankt, Lucien! :D

Binnenkort ga ik mijn naaiplannen voor 2019 op papier zetten met de Make Nine Challenge, waar ik vorig jaar ook aan meedeed. Het wordt nog moeilijk om slechts negen projecten te kiezen ;)