Het leek me echt ontzettend tof om mijn eigen schoenen te maken. Je eigen kleding maken is natuurlijk één ding, maar je eigen schoeisel vind ik een behoorlijk grote overtreffende trap! Bij toeval kwam ik ergens de SneakerKit tegen. Zoals de naam al zegt: met deze kit met benodigdheden, kan iedereen zijn of haar eigen sneakers maken!

Omdat ik het zo’n tof idee vond, trok ik de stoute schoenen aan (pun intended) en mailde ik naar SneakerKit (in het Nederlands want het is gewoon een Nederlands bedrijf) om te vragen of ze zin hadden om samen te werken. Dat hadden ze wel, dus een tijdje later had ik een paar zolen, flinke naald en garen in huis om mijn eigen sneakers in elkaar te zetten!

SneakerKit

© SneakerKit

Twee modellen

Op de SneakerKit website kun je templates downloaden voor twee basic modellen: de “CLASSIC 4 IN 1” zoals hierboven op de foto. Er is ook het “ONE-PIECE” model, waarvan je een lage, superlage en slipper versie kunt maken. Ik koos voor het ‘normale’ lage one-piece model, met een ‘lower facing’, oftewel een iets lagere tong en een vetergaatje extra. Dit is een mooi voorbeeld van het one-piece model.

Omdat ik online geen documentatie/uitleg kon vinden over hoe je het one-piece model maakt, heb ik van elke stap (pun intended) een foto genomen een tutorial gemaakt.

De stof voor mijn eigen sneakers

Ik had al snel besloten dat ik mijn sneakers van stof zou maken. De mogelijkheden leken me eindeloos, en dat werd wel een beetje een probleem. Want als je mogelijkheden onbeperkt zijn, hoe moet je dan in hemelsnaam een keuze maken? Ik ben daar in ieder geval ontzettend slecht in. Ik heb heel wat uurtjes gebrowst op Spoonflower, waar je een enorme lading printjes kunt kiezen (of zelf maken!). Iets met art-deco of een spacethema leek me wel wat…

Het lukte me maar niet om de knoop door te hakken voor een leuke print en ik bleef lang twijfelen. Alleen toen realiseerde ik me dat ik de perfecte stof al in mijn stash had liggen! Het werd de stof die ik vorig jaar in Frankrijk kocht. Het is een jacquard stof (geweven en dik) met zwart/roze diagonale strepen, waarin subtiel glitterdraad is verwerkt. Oftewel: ik ging rozegestreepte glittersneakers maken!

Omdat de stof van zichzelf te kwetsbaar en dun zou zijn voor een sneaker, heb ik het verstevigd met decovil. Dat is een soort dikke vlieseline die leer-achtige eigenschappen heeft. Het wordt ook wel gebruikt voor tassen of hoeden.

SneakerKit

Al mijn benodigdheden bij elkaar

Mijn zelfgemaakte sneakers

Ik had eerst slechts een sneaker helemaal afgemaakt, omdat ik niet zeker wist of mijn aanpak de juiste was. Als het niet zou lukken met de stof, had ik maar een stukje stof verknoeid en niet beide. Dus nadat ik met veel moeite de eerste in elkaar had gezet, baalde ik een beetje van het feit dat ik twee voeten heb (haha!) en dus het hele proces nog een keer moest herhalen ;)

SneakerKit

Ik heb inmiddels oneindig veel respect voor alle mensen (kinderen misschien?) die ergens in fabrieken in Zuid-Azië sneakers in elkaar naaien. Wat een werk is het zeg! En juist daarom voel ik me helemaal in mijn nopjes met mijn zelfgemaakte sneakers. Ze zijn misschien niet perfect (bij de neuzen zakt de stof in) en ik denk ook niet dat ik ze buitenshuis durf te dragen (want dan worden ze vies!) maar ik heb wel unieke sneakers. Én ik kan zeggen dat ik mijn eigen schoenen heb gemaakt!

SneakerKit

Het concept van de SneakerKit vind ik helemaal fantastisch (ook leuk om aan iemand te geven als cadeautje!). Het enige wat ik jammer vond is dat de video’s en instructies online nogal summier zijn. Maar er worden ook workshops wereldwijd gegeven, waaronder vijf locaties in Nederland.

Toch moet ik zeggen dat ik het hele proces minder leuk vond dan ik had verwacht. Kleding maken vind ik toch meer voldoening geven. Misschien omdat het minder gepruts met details is? In ieder geval, ik denk dat ik de volgende keer een ander zelfmaakgebied ga ontdekken. Misschien het maken van een hoed/pet, mijn eerste tas of zelfs lingerie?

Zou jij je eigen sneakers willen maken? Je kunt je eigen SneakerKit (in een kleur naar je keuze) via de website van SneakerKit bestellen.

SneakerKit

Sneakers + maakster!

Dit artikel is in samenwerking met SneakerKit gemaakt. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.