Ik vind de duurzaamheid van kleding belangrijk. Voor mij houdt dit in dat ik mijn kleding niet zomaar meer weggooi, maar dat ik er iets anders van maak. Ook als iets kapot is, beland het niet meer zomaar in de kledingbak, maar probeer ik het te repareren.

Tussen mijn naaiprojecten in reserveer ik graag wat tijd om reparaties uit te voeren. Het is meestal weinig werk maar met veel resultaat, (je kunt je kleding weer aan!) wat voor mij motiverend werkt.

Er zijn een aantal reparaties die ik regelmatig uit (moet) voeren. Het internet biedt een schat aan informatie natuurlijk, dus ik heb de tutorials die ik het meest gebruik, op een rijtje gezet:

Broekrits vervangen

Hier heb ik ontzettend tegenaan lopen te hikken: het vervangen van de rits in mijn jeans. Ik ben zelfs naar een kledingreparatiewinkel in de buurt gegaan, maar ik vond toch dat ik het zelf moest kunnen. En toen ik eenmaal deze tutorial had gelezen, realiseerde ik me dat het helemaal niet zo moeilijk is!

Je verwijderd namelijk alleen het stiksel aan de zijkanten van de rits en je knipt hem aan de boven- en onderkant los. Vervolgens zet je de nieuwe rits in die opening en naai je hem weer aan de zijkanten vast.

Hier vind je de fotohandleiding: Threads magazine: How to replace a broken zipper.

Jeans repareren

Deze tutorial vind ik echt fantastisch, want voorheen moest ik mijn spijkerbroeken altijd weggooien omdat ze kapot gaan aan de binnenkant van mijn dijen. Awkward, I know. Dat is nu verleden tijd, en ik gooi ze alleen weg wanneer de fix van de fix kapot is gegaan ;)

Om je jeans te repareren heb je een stukje vlieseline (plakvlieseline is handig, want dat kun je eerst op z’n plek strijken) nodig en garen in dezelfde kleur als je jeans. Nadat je het kapotte stuk aan de binnenkant hebt bedekt met vlieseline, naai je er met de naaimachine heel vaak overheen. Je gebruikt continu de knop om achteruit te naaien, en het liefst in de richting waarin de draden van je jeans lopen (diagonaal).

Bekijk de tutorial hier: Create / Enjoy: Essential blue jean mending method.

Kapotte ellebogen repareren

ellebogen reparerenDeze tutorial heb ik nog nooit uit hoeven voeren voor mezelf, maar mijn vriend heeft kennelijk hele ruwe ellebogen, haha! Een groot gedeelte van zijn truien heeft dan ook gaten in de mouwen.

Ik gebruik daarvoor elleboog- of kniepatches die je kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Die zijn meestal van jeansstof, maar de zwarte variant past bijvoorbeeld ook goed bij een (donker)grijze trui. Zulk soort patches kun je vaak vast strijken, maar ik merk dat het op sweaterstof meestal niet goed blijft zitten. Daarom naai ik ze nog eens met de hand vast. Helaas moet het met de hand want met de naaimachine naai ik de mouw dicht. Da’s toch niet zo handig ;)

Ik maak de patches ook wel eens zelf, daarvoor gebruik ik dan een restantje stof of knip het uit een ander oud kledingstuk. Voor een duidelijke tutorial, check dit blog:

Bekijk de tutorial hier: By Miekk & Sew: Kleine Reparaties

Gaatjes in t-shirts repareren

tshirt reparerenGaatjes in t-shirts verschijnen bij mij op twee plekken: op mijn schouder en onderaan aan de voorkant. Die op m’n schouder verschijnen omdat een van onze katten het heerlijk vindt om op je schouder te zitten ‘kneden’. Die onderaan zijn waarschijnlijk te wijten aan mijn riem.

Ik repareer deze altijd met naald en draad, maar ik krijg het niet altijd voor elkaar om dit onzichtbaar te repareren. De volgende tutorial geeft de tip om de stof te spannen. Ik heb gemerkt dat dit toch een veel beter resultaat levert.

Bekijk de tutorial hier: Rowhomestead: Cheap Tips – mending knits

Repareer jij wel eens je kleding en heb je daar een handige manier voor? Laat dan een berichtje achter in de reacties, want ik kan altijd goede tips gebruiken!