De laatste tijd ben ik druk bezig met mijn herfstgarderobe, met maar liefst drie kledingstukken waar ik aan werk. Echter staat het merendeel daarvan op pauze, omdat ik ergens op moet wachten. Dus daarom deze week geen kledingstuk, maar een van mijn hersenspinsels: een artikel over het financiële aspect van je eigen kleding maken.

Is het duur om zelf kleding te maken?

Als ik iemand vertel dat ik mijn eigen kleding maak, krijg ik vaak een vraag over de kosten. “Is zelf kleding maken duur?” of “dan ben je vast goedkoper uit dan je kleding in de winkel kopen.” Als je zelf naait, zul je misschien al weten dat er op die vragen eigenlijk niet een eenduidig antwoord is. Met deze blogpost wil ik een beetje inzicht geven in de kosten voor het maken van je eigen kleding. En laat me je ook waarschuwen: het wordt een lang verhaal ;)

Het is namelijk maar net wat voor je stoffen en fournituren je kiest en wat voor kleding je in de winkel koopt. Mijn oma was vroeger coupeuse, en maakte de kleding voor het hele gezin zelf. Maar met de komst van “textielsupers” zoals de Wibra en Scholten hield ze daar mee op. Ze vond het te duur worden om kleding zelf te maken, want in die winkel was alles veel goedkoper. Het is een beetje vergelijkbaar tegenwoordig met de Primark: want als een t-shirtje maar een paar euro kost, moet je wel echt gemotiveerd zijn wil je zelf tijd en geld in je kleding steken.

Hoeveel kosten mijn creaties?

Ik heb van een aantal van mijn creaties opgezocht hoeveel ze me hebben gekost, om zo wat concretere voorbeelden te geven. Maar daarbij moeten we wel even teruggaan naar mijn eigen koopgedrag. Ik ben namelijk, in het algemeen, best wel zuinig. Een “kniepert” zoals mijn collega me eens noemde, ha! Ik sta wel eens in de winkel te roepen “40 euro voor dit basic t-shirtje? Dat slaat echt nergens op!”

Ik denk dat ik dat vanuit huis heb meegekregen. Niet dat we vroeger in Wibra-kleding liepen, maar mijn ouders vonden merkkleding belachelijk want het was “alleen maar een trend”. Het hogere bedrag stond volgens mij ouders niet voor kwaliteit, maar alleen voor “je betaalt alleen voor de naam”. Zo hadden we vaak een discussie over dat ik Nike-sneakers wilde, maar zij waren van mening dat ze ontzettend slecht voor je voeten waren, ze gemaakt werden door kinderen en ze het hoge bedrag niet waard waren.

Natuurlijk was ik het daar als kindje niet mee eens, maar toch is die gedachte me bijgebleven. Een tijdje geleden sprak ik hierover met een vriendin. Zij is verzot op merkkleding, nieuw of tweedehands. We gingen langs een sale bij een kledingwinkel waar alles 50% afgeprijsd was, maar dan wel van 200 naar 100 euro. Dat vind ik nog steeds veel geld. Maar, legde die vriendin uit, de kleding was kwalitatief erg goed en zag er na 10 jaar en regelmatig dragen nog steeds als nieuw uit. De hogere prijs stond voor haar voor goede kwaliteit en duurzaamheid. Dat zette mij wel aan het denken aan de bedragen die ik uitgeef aan stoffen voor mijn eigen kleding. Want het is toch veel fijner als je zelfgemaakte kleding langer meegaat?

Voorbeelden

Kosten van: McCall’s 7432 tricot jurk

Stof: 2 meter stof voor € 2,50 = € 5
Garen: uit mijn oma’s voorraad, € 0
Overlockgaren paars: € 4

Totaalprijs: € 9

Kosten van: Alex mouwloze blouse

Stof: coupon van € 3,30
Garen: uit mijn oma’s voorraad, € 0
Knoopjes: van de IJhallen, € 0,80

Totaalprijs: € 4,10

Kosten van: rokje met stolpplooien

Stof: 1 meter stof voor € 9,72
Garen: ongeveer € 0,50
Overlockgaren zwart: € 8
Drukknoop: € 0,06
Rits: € 0,50

Totaalprijs: € 19,32

Kosten van: rode Catalina jurk

Stof: 2,5 meter stof voor € 3 (denk ik) = € 7,50
Knoopjes: uit mijn moeder’s voorraad, € 0
Garen: uit mijn oma’s voorraad, € 0
Overlockgaren rood: € 4
Elastiek: € 1
Biaisband: € 1

Totaalprijs: € 13,50

Natuurlijk is het zo dat je bij garen of overlock 1 klos koopt en die voor meerdere projecten gebruikt. Da’s natuurlijk ook zo bij bijvoorbeeld elastiek. Daarnaast heb ik veel spulletjes van mijn oma gekregen en wat van mijn moeder, zodat ik bijvoorbeeld weinig nieuw garen hoef te kopen. Naast deze kosten zijn er natuurlijk nog de uren die je er in steekt, de patronen en de apparaten (naaimachine, overlocker, strijkijzer).

Wat betreft de stoffen zit ik vaak tussen de 2 tot 5 euro per meter. Dat is best laag geprijsd voor stoffen en ik jaag dan ook echt op koopjes. Het komt erg weinig voor dat ik daarboven zit. Verbazingwekkend genoeg kan ik ook voor 2 euro per meter prima kwaliteit vinden, want anders laat ik het liggen. Maar als je echt designerstoffen wilt, dan beginnen de prijzen rond de 30, 40 of 50 euro per meter… Binnenkort zal ik een post schrijven over waar ik mijn stoffen koop, mocht je op zoek zijn naar tips daarvoor.

Kortom

Of zelf kleding maken goedkoop of duur is vergeleken met kleding uit de winkel, is totaal afhankelijk van het soort kleding dat je in de winkel koopt en hoe duur je stoffen en fournituren zijn. Als je dus “concurreert” met dat Primark t-shirtje van 3 euro, dan ben je echt niet goedkoper uit als je je kleding maakt. Maar als je naar merkkleding kijkt van een paar honderd euro, dan kun je zeker goedkoper uit zijn door het zelf te maken. En bij kopen of zelf maken: bij beide kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt!