Okay okay, het duurt nog wel even voordat het winter is. Maar ik hou nou eenmaal van het rondstrooien van Game of Thrones-referenties ;) Het leek me, voor de verandering, handig als ik mijn naaiplannen voor het najaar eens organiseer. Ik heb namelijk de neiging om gewoon van de hak op de tak ergens mee te beginnen. Bij Nicole las ik hoe zij heeft uitgedokterd om haar herfstgarderobe te maken en ik besloot om ook een poging te doen om wat structuur in mijn naaiplannen aan te brengen.

Voor de komende maanden heb ik de volgende projecten uitgekozen:

Jurken & rokken

Deze twee patronen zijn beide van Sew Over It: het Erin rokje en de Ultimate wrap dress. Voor beide heb ik de stoffen al in huis. En als je me volgt op Instagram, heb je misschien al gezien dat ik al aan beide ben begonnen.

Voor het Erin-rokje heb ik bij AliExpress een bruine nep-suède stof gekocht, die heerlijk herfstig is. Ook al is het een kort rokje, ik vind hem juist heel goed passen bij een dikke zwarte maillot en bruine laarsjes.

Voor de wikkeljurk heb ik een blauwe (beetje petrol-achtige) viscosetricot gekozen. Ik denk dat het een fijn ‘tussenin’ jurkje is. Hij heeft wel lange mouwen, maar de stof is niet zo heel dik.

Update: de wikkeljurk heb ik inmiddels gemaakt en kun je hier over lezen: Het eerste herfstitem: de Ultimate Wrap Dress
Ook Erin is af: Een herfstachtig Erin-rokje van nep-suède

Vesten & jasjes

Tijdens Me Made May kwam ik er achter dat ik zelfgemaakte kleding mis die ik als laagje kan dragen over een t-shirt of topje. Ik ben dus op zoek gegaan naar leuke vesten en jasjes.

Het Knipmode patroon heb ik aangeschaft toen ik via hun nieuwsbrief een gratis pdf-patroon mocht uitzoeken. Ik was op zoek naar een simpel jasje wat gemakkelijk te maken is, omdat ik nog nooit eerder jasjes heb gemaakt. Met de juiste stof heeft het wel iets van een Chanel-jasje. Ik heb nog een flink stuk jacquard met lurex liggen waarmee ik eerder een kokerrokje heb gemaakt. Volgens mij is die stof uitermate geschikt voor een chique jasje.

De Madeleine cardigan is een gratis patroon van het vrij nieuwe merk Rochad Studio. Het vest heeft een waterval-hals en is supergemakkelijk te maken (volgens de beschrijving). Ik ga hem in viscosetricot maken voor een mooi soepelvallend effect. En als hij me bevalt misschien wel een tweede in een dikkere stof.

Update: uiteindelijk ging het plan van de Madeleine cardigan niet door. In plaats daarvan maakte ik de Adele Cardigan van Konfetti Patterns. Het Knipmode jasje maakte ik in begin 2019.

Truien

Het eerste patroon voor de “Criss Cross hoodie” had ik wel eens eerder gezien op Makerist, maar de foto sprak me niet echt aan. Totdat iemand in een Facebook community hem had gemaakt in een wat dikkere, soepelvallende gebreide stof. Toen was ik meteen verkocht! Ik vind de capuchon erg leuk en het feit dat het ontwerp net iets-anders-dan-anders is.

De tweede trui is een simpele capuchontrui van Free Sewing. Ik heb een aantal H&M versies daarvan, maar bij de één is de capuchon uitgescheurd en de ander is net te kort. Dus het is tijd om er zelf eentje te maken! Freesewing.org biedt (zoals de naam al zegt…) gratis patronen aan, waarbij je je eigen maten kunt invoeren om een patroon op maat te krijgen. Ik vind het echt een supertof concept en ik ben al heel lang van plan om het eens uit te proberen, maar het kwam er nooit van. Voor deze sweater heb ik de stof ook al in huis: een dikke oranje stof waarvan ik twee coupons heb gekocht voor een paar euro. De kleur neigt een beetje naar ‘rust’ oranje en is niet al te fel gelukkig, want dat zou ik slechts op Koningsdag dragen ;)

Update: lees over mijn ‘struggles’  met de Hugo Hoodie: Make it Work: Freesewing Hugo Hoodie
Ook de Criss Cross hoodie is af, en kun je hier alles over lezen: Klaar voor de winter met de SHO! Criss cross hoodie

Jas

Een jas staat ook nog steeds op mijn “Make nine” plannen. Ik ben er nog niet helemaal over uit welke jas ik ga maken, want het lijkt me een heel uitgebreid proces. De volgende jassen lijken me wel wat:

De Lola-coat van het Sew Over It City Trip e-book, waar ook het Erin rokje in staat. Ook deze jas heeft een watervalhals. Toen het ebook voor het eerst uitkwam, werd ik meteen enthousiast van de jas. Het is ook één van de redenen waarom ik het e-book heb gekocht. Maar toen ik eens wat beter ging kijken en meerdere versies bij andere blogsters online zag verschijnen, begon ik toch aan het twijfelen omdat ie toch wel erg ‘zakkerig’ is… Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van de stofkeuze.

Het bomberjack van Kommatia Patterns staat ook op mijn to-do-list, alleen is hij waarschijnlijk straks meer geschikt als een jasje voor binnen dan een echte winterjas.

De rode mantel komt uit een heel oude Burda. Ik kwam bij de kringloop voor 1 euro een Burda “voor de kleinere vrouw” tegen.  Ik ben 163 en volgens Burda val ik dan in de categorie “kleine mensen”. De Burda komt uit 1996 en de helft van de patronen is hilarisch, maar de andere helft is verrassend genoeg leuk. Ik vind het een erg chique jas, dus daarom heb ik hem aan mijn lijstje toegevoegd.

Ik zit ook al een tijdje met het idee te spelen om een cape te maken en ik vond er ook een leuke tutorial voor. Maar helaas zijn die niet echt “in” op het moment, tenzij je royalty bent, lijkt het. En daarnaast heeft het natuurlijk een hoog fantasy-gehalte. Hopelijk komt er nog eens een cape-revival!

Dit zijn zo ongeveer mijn naaiplannen voor de komende weken/maanden. Heb jij al naaiplannen gemaakt voor het najaar?