Toen ik begon met naaien wist ik niet zo goed hoe naaipatronen precies werkten en waar ik moest beginnen. In de supermarkt stond ik met een naaitijdschrift in de handen naar de lijntjes te turen, maar legde het toch maar snel weer weg want ik kon er weinig van maken.
Inmiddels heb ik al wat meer naaiervaring en verschillende type naaipatronen uitgeprobeerd. In deze blogpost lees je welke types er zijn, welke voor-en nadelen hier aan zitten en voor welk niveau het geschikt is.
Pdf-naaipatronen
Zelf gebruik ik voornamelijk pdf-naaipatronen. Deze koop je online en print je vervolgens thuis uit. Je knipt de randjes van de A4’tjes (bij sommige ontwerpers hoeft dat niet eens) en plakt ze vervolgens aan elkaar.
De manier waarop de pdf-bestanden aangeboden worden, verschilt per patroondesigner. De meeste pdf-patronen bevatten meerdere maten en bij sommige kun je door middel van een layer in het document alleen jouw maat uitprinten. Ook zit er vaak een A0-versie bij, die je kunt mailen naar een copyshop om voor je uit te laten printen. In principe knip je je eigen maat uit en leg je het papier op je stof om uit te knippen, dus je trekt het niet meer over op patroonpapier.
De prijzen lopen flink uiteen bij dit type naaipatronen. Ik heb gemerkt dat het ook een beetje ligt aan de locatie van de ontwerper. Voor sommige Amerikaanse, Australische of Franse patronen betaal je rond de 10 à 15 euro voor een patroontje. Bij Duitse of Russische designers (ik heb net Russische naaipatronen ontdekt; er ging een wereld voor me open!) vind je ze veel goedkoper, zo rond de 2 à 3 euro. Natuurlijk zijn daar veel uitzonderingen op te vinden hoor!
Tip: abonneer je op de online nieuwsbrief van je favoriete ontwerpers, zodat je bericht krijgt over een sale.
Voordelen pdf-naaipatronen
Een groot voordeel van pdf-naaipatronen is dat je het meteen in huis hebt nadat je het hebt aangeschaft, want je hoeft niet meer te wachten op de post. Het knip- en plakproces kan echter wel heel vervelend zijn, vooral bij grote patronen. Je hoeft het echter niet meer over te trekken op patroonpapier, omdat je het gewoonweg opnieuw kunt printen als je het hebt verknoeid.
Meestal hebben pdf-patronen duidelijke instructies met een stap-voor-stap handleiding, waardoor het heel geschikt is voor beginners. Ook zijn bij bijna alle pdf-patronen de naadwaardes toegevoegd, wat ik echt superfijn vindt want het scheelt me een hoop tijd.
Nadelen pdf-naaipatronen
De prijs vind ik vaak een nadeel van een pdf-patroon. Ze zijn meestal een stuk duurder dan een tijdschrift, terwijl daar richting de 20 patronen in zitten. Ook is het soms een beetje rommelig opruimen en krijg je er niet zo’n mooi envelopje bij als een papieren patroon.
Ook zijn de meeste patroonontwerpers niet Nederlandstalig en is dat niet heel handig als je de taal niet machtig bent.
Patronen in naaitijdschriften
Je kunt in de supermarkt of boekenwinkel verschillende tijdschriften met naaipatronen vinden. Ik stelde eerder al een lijstje op met de verschillende Nederlandstalige naaitijdschriften. Vaak zijn deze tijdschriften gericht op een bepaalde doelgroep en zijn dus in een specifieke stijl. Zo is de Knipmode meer gericht op dames van 50+, maar de Belgische La Maison Victor of Fibre Mood voor een jonger DIY publiek.
In het midden van het naaitijdschrift vind je de patronen. Deze trek je vervolgens over op patroonpapier en je voegt eventueel naadwaarde toe. Rechtstreeks uit het tijdschrift knippen is niet echt mogelijk omdat de lijnen van verschillende patronen door elkaar heen lopen.
Voordelen naaitijdschriften
Ik vind de prijs een groot voordeel van veel naaitijdschriften. Je betaald gemiddeld minder dan 10 euro waarvoor je soms wel meer dan 20 patronen krijgt. Ze werken voor mij vaak inspirerend. Af en toe heb ik een patroon gemaakt die me eerder helemaal niet aansprak, maar bij een volgende keer doorbladeren weer wel. Een archiefje aan tijdschriften kan dus heel inspirerend werken!
Nadelen naaitijdschriften
In het begin vond ik de beschrijvingen/instructies amper te volgen. Dus voor een beginner zijn naaitijdschriften niet echt aan te raden (tenzij het er specifiek bijstaat dat het wel geschikt is voor beginners, zoals Burda Easy). Ook staan in sommige tijdschriften de patroonlijntjes zo dicht op elkaar dat je heel erg goed moet opletten.
Papieren naaipatronen in een enveloppe
Er zijn een aantal designers van naaipatronen waarvan je de naaipatronen al afgedrukt in een envelopje kunt kopen. Deze grote designers worden de “grote vier” genoemd: McCall’s, Simplicity, Vogue en Butterick. Ze zijn te koop in naaiwinkels, maar je kunt ze ook online bestellen. De prijzen variëren, maar een snelle zoektocht op Google geeft me prijzen tussen de 12 en 20 euro. Ook bieden sommige ontwerpers van pdf-naaipatronen geprinte versies aan.
De patronen zijn gedrukt op heel dun tissuepapier. Deze trek je vervolgens over op patroonpapier. Vervolgens ben je een half uur bezig om het papier weer precies zo op te vouwen zoals het eerder zat, anders past het niet terug in de envelop ;)
Bij dit type naaipatronen heb je vaak te maken met een beperkt maatbereik. Dus je kiest bijvoorbeeld een versie met de drie maten XS, X en M, of je gaat voor de tweede variant in L, XL en XXL. Ik wil nog wel eens precies tussen die twee in vallen, wat best irritant is als je van tevoren niet weet of het juist ruim of krap uitvalt.
Voordelen papieren naaipatronen
Ik vind het wel wat hebben, van die envelopjes die samen een leuke collectie vormen. Deze bedrijven gaan allemaal al flink wat jaren mee (McCall’s stamt bijvoorbeeld uit 1873) waardoor je een enorme lading naaipatronen van ze kunt vinden. Naast interessante vintagepatronen hebben ze ook duizenden andere ontwerpen.
Qua uitleg vind ik het een beetje tussen een pdf-patroon en een naaitijdschrift in zitten, maar dat is ook erg afhankelijk van het niveau van het patroon.
Nadelen papieren naaipatronen
Ik vind deze patronen best prijzig. In het buitenland zie ik veel dames die meerdere patronen in de sale kopen voor een paar euro, maar die mazzel lijk ik nooit te hebben.
Daarnaast vind ik het papier niet echt praktisch- ik moet echt mijn best doen om het niet per ongeluk kapot te trekken. Eigenlijk koop ik alleen een papieren patroon als het een ontwerp is wat ik echt heel graag wil hebben en niet als pdf kan vinden.
Naaipatronen via de projector of app
The future is here! Nee serieus, volgens mij worden in de toekomst deze type naaipatronen dit steeds gebruikelijker: je projecteert je patroon op je stof en dan trek je de lijntjes over. Geen papier meer, geen bomen die gekapt moeten worden en geen ladingen uitgeprinte patronen in de kast.
Ik kan er helaas nog niet zoveel over vinden, maar zag laatst wel een verslag van een dame die een beamer boven haar naaitafel had hangen. Hiervoor heb je wel een speciaal patroon nodig. Bij Sinclair Patterns bieden ze zo’n variant al wel aan. Ook is er een Duitse app die Pattarina heet. Daarmee stel je een ijkpunt in op je stof en vervolgens laat je telefoon zien waar je het patroon tekent.
Voordelen digitale naaipatronen
Een groot voordeel is dat het milieu minder belast wordt, maar het is ook veel minder gestoei met geprinte A4-tjes of patroonpapier. Ook kun je hiermee na je aankoop meteen aan de slag.
Nadelen digitale naaipatronen
Ik ben bang dat deze manier nog een beetje in de ontwikkelfase zit. Ik heb geen idee of het echt accuraat werkt en er zijn maar weinig patroonontwerpers nog die dit formaat aanbieden. Ook heb je er in het geval van een beamer (dure) apparatuur voor nodig die ook wel wat kennis en kunde vereist om goed te kunnen ophangen boven je kniptafel.
Welk type naaipatronen hebben jouw voorkeur?
Amai ik had zelf nog niet gehoord van de projectie/App patronen! Ik ben vooral voorstander van de magazines. Vooral voor de prijs zoals je zelf aangeeft :).
Hopelijk komt er ook nog eens een Engelstalige versie van die Pattarina-app, lijkt me leuk om uit te proberen!
Bedankt voor dit praktische overzicht van de verschillende typen naaipatronen!
Zelf heb ik nog geen ervaring met een projector, maar het lijkt mij erg handig, aangezien ik graag gebruik maak van PDF patronen, maar een hekel heb aan het aan elkaar kleven van de verschillende patroondelen.
Voor kinderen en baby’s maak ik overigens ook vaak gebruik van de patronen van Annie Do It Yourself. Deze zijn wel op papier, maar het zijn ook meteen heerlijke basispatronen! Deze koop ik dan op https://www.stoffenland.com/naaipatronen
Bedankt voor de uitgebreide uiteenzetting van de verschillende typen naaipatronen. Zelf maak ik veel kinderkleding en die patronen zijn vaak wel op papier verkrijgbaar voor een paar euro. Werkt toch wel heel erg lekker.
Wat mij het meest tegenstaat bij PDF patronen is dat je zelf alles aan elkaar moet plakken – en met een papieren patroon kan je gewoon meteen beginnen.