Wanneer ik na het afmaken van een naaiproject stukjes stof over heb, dan vind ik het zonde om die zomaar weg te gooien. Bij mij belanden ze dan in een bak met heel veel stofrestjes. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt die bak alleen maar voller want ik vind het nog steeds zonde om stof in de prullenbak te kieperen. Dus ja, dan zit ik zonder schuldgevoel, maar wel met een propvolle IKEA bak met kleine lapjes stof.
Na een tijdje ben ik eens gaan nadenken over wat ik nou met mijn stofrestjes kon doen en kwam met de volgende oplossingen. Dus mocht jij ook met een restanten-overschot zitten, misschien heb je dan wat aan onderstaande tips!
Iets van maken
Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar een volledig kledingstuk kun je vrijwel nooit maken uit zo’n restje stof. Maar wat dan wel?
Denk aan kleine patroontjes: zoals ondergoed/lingerie, een mondkapje, kinderkleding of poppenkleding. Maar ook als onderdeel van iets anders kan een stofrestje een waardevolle aanvulling zijn. Je kunt bijvoorbeeld een borstzakje aan een top toevoegen, de mouwen in een andere stof, of zelfs een patroon colorblocken met meerdere stoffen. Zo maakte ik eens een hemdje waarbij ik twee tricot stofrestjes combineerde. Ook aan de binnenkant, bijvoorbeeld als voering van een zak, kun je stofrestjes gebruiken.
Iets grotere lappen gebruik ik ook wel eens voor een proefmodel, waarbij ik bijvoorbeeld alleen het lijfje van een jurk maak. Zolang de stoffen dezelfde eigenschappen hebben, kun je ook een proefmodel samenstellen uit verschillende soorten stof.
Weggeven of verkopen
Misschien kun jij er niets meer mee, maar iemand anders wel? Een beginner zal het misschien fijn vinden om wat te kunnen experimenteren met verschillende types stof. Iemand die graag knutselt kan er misschien ook nog iets leuks mee doen.
Als er niemand in je omgeving is die er iets aan zou hebben, kun je het ook op Marktplaats of Facebook plaatsen. Een Instagram vriendin zei dat ze dit eens in de zoveel tijd deed en het wel vaak door scholen of iets dergelijks werd opgepikt als knutselmateriaal.
Een kussen opvullen
Als je restjes stof hebt waar je niks nuttigs meer mee kunt doen, dan kun je ze gebruiken om een kussen of een knuffel mee op te vullen. Bij een plat (zit)kussen kun je vierkanten stof op elkaar leggen. Of je kunt de restjes in kleine stukjes knippen en dat in een kussen proppen. Bij die laatste optie wordt je kussen echter wel ontzettend zwaar (en opeens is het compleet logisch dat ze veren en dons in kussens en dekbedden stoppen).
Een project wat hier juist wel perfect voor is, is de Closet Case pouf. Een pouf mag juist wel flink wat gewicht hebben, want dan vliegt hij niet steeds door de woonkamer. Het leuke is dat dit patroon van Closet Case bij zowel de buiten- als binnenkant gebruikt maakt van stofrestjes. Je kunt hem gratis downloaden op hun website, maar daarvoor moet je je wel even aanmelden voor hun nieuwsbrief. Alle details vind je hier: The Ultimate Scrap Busting Project: DIY Pouf Pattern!
Recyclen
Als je ze echt kwijt wilt, gooi ze dan niet in de prullenbak maar breng ze naar een textielcontainer. Sommige containers accepteren namelijk ook lapjes/kapotte kleding. In plaats van het door te verkopen, recyclen ze de vezels en daarbij maakt het dus niet uit dat het geen compleet kledingstuk is.
Voorkomen in plaats van genezen
Als je ervoor zorgt dat je helemaal geen stof overhoudt bij je projecten, dan heb je natuurlijk ook geen overschot aan stofrestjes. Een manier om dit te doen is door middel van Zero Waste naaipatronen, waarbij je op ingenieuze wijze alles van je lap stof opgebruikt. Eerder schreef ik hier al eens een artikel over waarin ik uitleg wat Zero Waste Sewing precies is en hoe je het kunt toepassen: Duurzaam naaien met Zero Waste Sewing
Dit waren mijn tips voor het verwerken van je stofrestjes en hieronder in de comments hebben mijn lieve lezers ook nog heel veel fijne tips achtergelaten! Misschien heb jij ook nog handige tips om het lijstje mee aan te vullen?
Een andere tip van mij is misschien ook heel voor de hand liggend, maar ik hoor dit best wel vaak mis gaan. Als je stof koopt voor een bepaald patroon (en, eerlijk is eerlijk, soms doen we dat niet, maar dat is een ander punt ;) ), koop dan ook de hoeveelheid die nodig is voor jouw maat! Super vaak hoor ik mensen zeggen “ik heb 1,60 nodig, maak er maar 1,70/1,80 van voor de zekerheid, ik wil niet te weinig hebben”. Maar als je jouw maat weet in een goed patroon, dan is de hoeveelheid stof die daar staat altijd genoeg! Die 10/20 cm extra maakt de restjes die je overhoudt niet nuttiger, en is gewoon 10/20 cm extra restjes in je bak/krat/mand. Haha, mijn pet peeve ;). Maar bespaar je portemonnee en het milieu dat extra stukje!
Ohhh daar heb je helemaal gelijk in, dankjewel voor je tip! Ik heb eigenlijk ook vaak als ik eerst eens kritisch naar het patroon kijk, dat het dan ook wel met minder stof lukt dan wat er in de beschrijving staat.
Ik vind het persoonlijk handig om de stof enkel te knippen. Dan houdt je ook minder restjes over én je kunt preciezer werken.
Ook knip ik weleens een patroondeel niet recht van draad. Daardoor heb ik minder vreemd gevormde lappen en meer stukken stof waar je nog iets van kunt maken.
De goede hoeveelheid stof kopen is lastig. Veel patroonmakers blijven -on the safe side- door veel meer stof te rekenen dan nodig. Weer anderen rekenen de daadwerkelijke hoeveelheid. Als een marktkoopman dan scheef knipt, heb je dan misschien nét te weinig.
Merci voor dit artikel en succes met je blog! Ik lees hem altijd met veel plezier!
Dat is ook een hele goede tip om alle delen van de stof goed te kunnen benutten, dankjewel voor de toevoeging :)
Van kleinere stukjes kun je ook leuk speldenkussentjes, etuitjes, stofknopen of opbergzakjes maken!
Leuke ideetjes, dankjewel! :)
Hoi,
De Japanners gebruiken Boro om restjes op te maken. Die leg je op een ondergrond en dan ga je er met een dikkere katoenen draad overheen met ‘runningstitches’. Leuk effect. Zie The book of boro, van Susan Briscoe bijvoorbeeld.
Ik heb er naar gegoogled en dat ziet er superleuk uit! Dankjewel voor de tip :)
Ik vind een plaid bestaande uit verschillende vierkanten stukjes stof ook super leuk!
Ohhh ja, die zien er ook altijd zo gezellig uit! :)