In de meer dan twee jaar dat ik mijn eigen kleding maak, heb ik een aantal adresjes gevonden waar ik het liefst mijn stoffen koop. In de regio Utrecht kan ik eigenlijk niet zoveel ‘echte’ winkels vinden, dus ik ga meestal naar markten of bestel stoffen online.

Stoffenspektakel

Ik ben best wel groot fan van het Stoffenspektakel en ik schreef er ook al eens een artikel over met tips voor het bezoeken van een Stoffenspektakel. Dit is een gigantisch grote (overdekte) markt met tientallen kramen volgeladen met alle stoffen waar je maar van kunt dromen! Helaas wordt het Stoffenspektakel nooit echt centraal in Nederland gehouden, maar ik rijd er graag een stukje voor.

Hier sla ik meestal een stapeltje stoffen in, zodat ik weer een halfjaar vooruit kan. Hier haal ik meestal ook mijn fournituren. De kalender voor het Stoffenspektakel kun je op deze pagina bekijken.

Webshops

Tot zover heb ik nog maar bij twee webshops besteld: Budgetstoffen en Driessen Stoffen. Zoals je kunt lezen in de post Is het duur om zelf kleding te maken? houd ik van koopjes. Bij beide webshops kun je erg gunstig geprijsde stoffen vinden. Meestal doe ik een a twee keer per jaar een grote bestelling, want bij beide geldt dat als je voor meer dan 50 euro besteld, dat de verzendkosten gratis zijn. Bij Driessen Stoffen worden er vaak restpartijen opgekocht. De stoffen worden dan ook vooral in prijscategorie ingedeeld ipv per stofsoort. De webshop ziet er daarom een beetje onoverzichtelijk uit, maar je hebt wel fantastische koopjes.

Bij webshops bestellen vind ik altijd een beetje moeilijk, omdat je de stof niet in het echt kunt zien en voelen. Daarom wil ik ook niet al te dure stoffen online bestellen, omdat het tegen kan vallen.

stoffen kopen

Andere stoffenmarkten

Naast het Stoffenspektakel, wordt er af en toe enigszins bij mij in de buurt een andere markt gehouden, zoals de Stoffenbeurs of het Stoffencircus. Omdat het dichtbij is ga ik er ook wel eens naar toe.

Daarnaast bezoek ik af en toe de wekelijkse Lapjesmarkt in Utrecht. De Breedstraat staat dan helemaal vol met kramen. Ik denk eigenlijk dat dat ook de reden is waarom we zo weinig stoffenwinkels in Utrecht hebben, omdat je eigenlijk alles op de lapjesmarkt kunt krijgen. Weer of geen weer, de lapjesmarkt vindt plaats op zaterdagochtend. Mocht iemand er behoefte aan hebben, dan kan ik ook een artikel schrijven met tips voor de Lapjesmarkt. Laat het me weten in de comments :)

Kringloop

Bij de Kringloop ga ik op zoek naar stoffen, of spullen die ik kan gebruiken om er iets anders van te maken. Denk hierbij aan gordijnen of kledingstukken om leuke refashions van te maken. Tot zover heb ik nog niet zoveel geluk gehad, want soepjurken (zit lekker veel stof in!) in een leuke stof hebben ze bij de kringloop in de buurt niet. Wel had ik een keertje mazzel en vond ik een erg mooie geel/oker-kleurige stof bij de Kringloop. Voor tips over hoe je het beste stoffen kunt vinden bij de Kringloop en waar je op moet letten, verwijs ik je door naar Renske’s blogpost met handige tips.

Vaak kun je bij de IJ-hallen ook leuke kledingstukken voor refashions scoren. Deze rommelmarkt vindt elke maand plaats in Amsterdam-noord en puilt uit van de mensen die kleding verkopen. De keer dat ik er was, had ik niet zoveel geluk met het vinden van geschikte refashion-kledingstukken, maar kwam ik wel een kraampje met goedkope (vintage?) fournituren tegen. Op het blog van Romy vind je tips voor een geslaagd bezoekje aan de IJ-hallen.

Op vakantie

Als we met vakantie zijn, pluis ik van tevoren vaak uit waar de stoffenwinkels zijn. Meestal heb je hier een heel ander aanbod dan in Nederland. Maar het is ook gewoon leuk om te kunnen zeggen “dit heb ik zelf gemaakt, met stof uit…”. Zo kocht ik in Spanje de gestreepte stof voor mijn Flash sweater en in Frankrijk stof voor mijn kattenkussen en nog een mooie jacquard stof voor waarschijnlijk een jurk.

Stoffen kopen

Op zoek naar leuke stoffen in Frankrijk!

Mocht je nog tips hebben voor leuke winkels rondom Utrecht of fijne webshops, laat het me dan weten door een reactie achter te laten!