Ik weet nog goed wanneer ik voor het eerst overwoog om een paspop aan te schaffen. Ik stond voor de spiegel chiffon op mezelf te mouleren en ik was ontzettend chagrijnig want ik prikte mezelf continu met mijn spelden. Kortom: dom idee en tijd voor een paspop!
De voordelen van naaien met een paspop
Ik kan me niet meer voorstellen om te naaien zonder een paspop, want het is een ontzettend handig hulpmiddel!
Zoals ik hierboven al aangaf, is het een onmisbaar onderdeel als je kleding maakt met behulp van de moulage techniek. Daarbij drapeer je de stof om de paspop heen, speld je het vast en knip je het af (om het maar even heel kort uit te leggen).
Maar ook als je niet mouleert is het heel handig om je kledingstuk op een paspop te zien. Een kledingstuk in 3D is toch heel anders dan wanneer het plat ligt of hangt. Soms werkt het spelden van bijvoorbeeld een halslijn net even iets gemakkelijker dan wanneer je het kledingstuk op tafel hebt liggen. Ook gebruik ik de ‘rok afronder’ waarmee je de zoom recht kunt laten maken regelmatig. Dit is een onderdeeltje wat je rond kunt draaien en op deze manier de zoom recht kunt afmeten. Het scheelt mij een hele hoop moeizame passessies!
Daarnaast vind ik het als blogger ook heel handig om mijn kleding te fotograferen op een pop. Zo komt het kledingstuk duidelijker naar voren en mijn paspop heeft nooit het probleem dat ze met de ogen dicht staat op de foto ;)
Verschillende types paspoppen
Bij een paspop hebben we het dus niet over zo’n etalagepop die je in de winkels ziet, maar over eentje die verstelbaar is. Paspoppen komen vaak in de standaardmaten S, M en L, en vervolgens kun je hem met radarwieltjes verstellen. Zo maak je delen smaller of breder, maar je kunt ook de taille langer maken. Zo komt de paspop helemaal overeen met jouw maten.
Daarnaast heb je nog een aantal andere varianten om uit te kiezen. Je hebt paspoppen die op een voet staan, op een voet met wieltjes of die vrij hangen aan een soort kapstok.
De meest gangbare paspop bestaat uit alleen de romp, maar er maar er zijn ook paspoppen met armen of juist alleen ‘onderstel’ paspoppen. Het is maar net afhankelijk van het type kleding wat jij met behulp van je paspop kunt maken. Een tip: mocht je op zoek zijn naar een paspop met armen, je kunt ook de patronen van Atatac gebruiken voor paspop-armen: Dress-stand arm (woman) Dress-stand arm (man)
Een variant die mij heel ontzettend handig lijkt, is een paspop met inklapbare schouders. Dan kun je de schouders induwen en het kledingstuk over het (niet bestaande) hoofd van de paspop uittrekken. Zo hoef je niet te klooien met ritsen of überhaupt een rits in te zetten voordat je een jurk past op de pop.
Prijs van een paspop
Een verstelbare paspop is niet bepaald goedkoop. Meestal zit de prijs ergens tussen de 150 en de 200 euro, afhankelijk van de uitvoering en de opties. Als je regelmatig kleding maakt dan is dit een waardevolle investering, anders is het best prijzig.
Voor de budgetshoppers zou je bij de Lidl kunnen kijken, al kan ik absoluut niets zeggen over de kwaliteit hiervan (wel over de Singer naaimachine die ze af en toe verkopen). Bij de Xenos hebben ze gewoon statische paspoppen als je het alleen wilt gebruiken om je kleding te tonen.
Mijn paspop
Mijn paspop is van Lady Lewenstein en was een fantastisch cadeau van mijn superlieve vriend (die slachtoffer werd van mijn gezeur ;) ). Sommige mensen geven hun paspop een naam en ondanks dat ik wel zo gek ben, heb ik nog niet echt een passende naam gevonden. Ik noem haar meestal ‘mijn meisje’, haha!
Zoals je vast al begrijpt ben ik razend enthousiast over mijn paspop, maar er zijn wel een paar nadeeltjes. Zo laten de dopjes om de pootjes continu los (ik heb de klantenservice eens gemaild daarover maar geen reactie gehad) en maakt ze af en toe een vervelend kraak/piepgeluidje als ik haar aankleed. Alsof ze het er niet mee eens is ;)
Daarnaast is het me toch niet gelukt om de paspop 100% op mijn maten af te stellen. Op een of andere manier houdt het een keer op wat betreft de taille/heupratio. Ook hangen haar schouders niet zo af zoals de mijne en heeft ze een a-cup. Dit heb ik opgelost door haar een van mijn oude bh’s aan te trekken en op te vullen. Recentelijk ben ik begonnen met het maken van lingerie en ik heb helaas wel gemerkt dat ze voor bh’s eigenlijk niet geschikt is. Kipfiletjes op mijn meisje hangen lijkt me ook weer niet zo fris, haha!
Ook krijg ik sommige strakke kleding niet over haar schouders heen (daarom lijken me die inklapbare schouders zo fijn). Ze kan haar schouderstompjes natuurlijk niet naar boven bewegen zoals ik dat kan met m’n armen, de arme meid ;) Maar laten we zeggen dat haar vorm toch wel voor 90% overeenkomt met de mijne, en dat is helemaal voldoende voor mij!
P.s. heel erg bedankt aan Marleen voor het idee om een artikel over paspoppen te schrijven!
Ik heb hem inmiddels gekocht en ben er superblij mee! Het is zoveel makkelijker dan voor de spiegel staan te wurmen om te zien of de achterkant ook goed valt.
Die beha-tip ga ik zeker uitproberen.
Het probleem met de dopjes heb ik niet. De mijne zitten echt muurvast.
Ik heb me wel erg vermaakt met de superslecht vertaalde handleiding.
Wat leuk! Ja he, het scheelt echt zoveel gedoe! Haha is het zo’n mooie Google-translate vertaling? ;)