Bij mijn eerste baan had ik een manager die graag ruitjesoverhemden droeg. Hij had er ook eentje die rood/wit geruit was en die had eigenlijk precies hetzelfde patroon had als een tafelkleed van mijn moeder. Op een of andere manier kreeg ik altijd zo’n friet-associatie van dat overhemd en verbaasde ik me er bijna over dat hij niet met geknoeide klodders mayo en ketchup op zijn hemd rondliep ;)
Sindsdien kan ik eigenlijk die ruitjes-keukentextiel-link maar moeilijk loskoppelen. Gelukkig had ik eens een keer mazzel en vond ik een ruitjesstof die me niet inspireerde om het in de keuken te gebruiken, haha!
Geruite wit-blauwe tricot
De meeste geruite stoffen zijn katoen en worden gebruikt voor bijvoorbeeld overhemden. Deze wit/blauwe stof is echter tricot. Het is niet heel dik, maar wel erg comfortabel en vormt zich naar je lichaam.
Ik vond hem in de webshop van Royal Look en ook al ben ik niet zo van de lichtere kleurtjes, ik gooide meteen zo’n ruime anderhalve meter in mijn digitale winkelmandje. Toen ik hem in mijn handen had verbaasde ik me over de zachtheid van de stof, want het voelt echt superfijn aan.
Moneta en Plantain
Ik wist bij het kopen al dat ik er een jurkje van wilde maken, maar het model was ik nog niet over uit. Ik wilde niet dat het te ‘schattig’ werd, dus de halslijn mocht wel wat lager. Een van mijn favoriete patronen voor stretch-jurkjes is de Moneta-jurk van Colette, waar ik al vier (!) verschillende versies heb gemaakt (zie de eerste drie en de vierde). Echter heeft de Moneta wel een hoge halslijn.
Ik ben dus op zoek gegaan naar een patroon met een lagere halslijn die me wel beviel en zo kwam ik uit bij de Plantain top van Deer and Doe. Dat was het eerste patroon wat ik met mijn overlocker maakte en ik draag beide shirts die ik ervan maakte nog vaak. Ik legde de twee patroondelen op elkaar en tekende de halslijn van de Plantain op de Moneta. Vervolgens tekende ik nog de naadwaarde bij.
Constructie
Omdat ik de Moneta al verschillende keren had gemaakt, had ik binnen no-time een jurkje. Vooral de manier waarop je met tricot de mouwen ‘plat’ in kunt zetten is echt superfijn. In plaats van het doorzichtige elastiek wat in de instructies staat, gebruikte ik normale witte elastiek. Bij mijn andere jurkjes had ik geleerd dat dit ook prima werkt.
Ik zat alleen wel met een probleem: het lijfje voelde toch wel erg dunnetjes aan en ik moest ook nog bedenken hoe ik de halslijn mooi ging afwerken. Na lang wikken en wegen heb ik toch maar besloten om er een voering aan toe te voegen. Maar ja, op dat moment zat het hele jurkje al in elkaar, en dat zou dus betekenen dat ik zowel de rok als de mouwen weer moest uithalen.
Ik heb er nog eens goed over nagedacht, en toen het opgelost op een quick and dirty manier. Het is misschien niet zo netjes, maar het werkt wel en behalve ik is er niemand die de binnenkant van mijn jurk ziet. Ik naaide dus de halslijn van de voering en de jurk aan elkaar. Verder zette ik de voering aan de armsgaten, zijnaad en met een paar steken in de taille vast.
Mijn vijfde Moneta-jurkje
Ik ben niet zo gewend aan zo’n lichte kleur bij mij, maar dat is gewoon een kwestie van even wennen. Zolang ik hier zelf geen ketchup op knoei moet het helemaal goed komen met de witte kleur ;) Het jurkje zit heerlijk, net zoals mijn andere vier varianten van het patroon en ik vind hem heel leuk geworden!
Ben ik trouwens de enige die ruitjes zo met keukentextiel associeert, of heb jij dat ook?!
Echt heel mooi, absoluut geen keukenjurk.
Dankjewel! :)