Deze week was ik jarig! Ik vond dat ik voor mijn verjaardag een nieuwe jurk nodig had. Het was het perfecte excuus om eens iets anders dan anders te maken. Ik koos voor een lange jurk met jaren ‘70 uitstraling. Het proefmodel voor dit patroon maakte ik vorig jaar al in oktober, met het idee dat ik ‘m voor de kerst ging maken. Dat plan ging echter niet door, dus daarom werd het een verjaardagsjurk!

Alix van By Hand London

Toen ik de By Hand London Alix-jurk voor het eerste zag, was ik meteen verkocht (de echte verkoop duurde iets langer want ik heb eerst op een sale gewacht, hehehe). Vooral de lange variant vond ik supermooi. Het ontwerp heeft veel weg van de zwierige Ossie Clark outfits uit de jaren 60 en 70. Als je Googled naar tips voor het dragen van een maxi-jurk, wordt er vaak gezegd dat je ze als klein persoon beter kunt mijden. Ik ben 1,63, maar dat advies heb ik lekker naast me neergelegd.

By Hand London - Alix

© By Hand London

De jurk sluit aan de achterkant met een strik, dus je hoeft geen rits of knopen in te zetten. Lekker makkelijk, dus!

De buste van de jurk (met de rimpels onder de buste) deed me denken aan de Alexander McQueen jurk die Kate Middleton droeg tijdens de bruiloft van haar zus. Dat ontwerp vind ik echter niet mooi, want het lijkt heel los te zitten. Echter hebben veel dames deze jurk gemaakt en zagen de rimpeltjes er verschillend uit, dus ik was er van overtuigd dat het mij ook zou lukken om het mooi te laten aansluiten.

Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie voor je eigen Alix-jurk, By Hand London heeft een blogpost gemaakt van alle Alix-testers.

Gebloemde viscosestof

Voor mijn Alix koos ik een mooie viscose van Budgetstoffen. De stof heet “Roses and Birds dark blue”. Volgens mij is de ondergrond gewoon zwart (en de bloemen hortensia’s, maar dat terzijde, haha!). Ondanks dat de naam niet overeenkomt met de stof, doen de foto’s op de website dat wel. Er is ook een witte versie van. De Grote Wijze Google vertelde me weer dat een grote print niet goed bij mijn kleine gestalte zou passen, maar dat advies heb ik ook lekker links laten liggen. Ha, ik word nog rebels op m’n ouwe dag!

De stof is vrij dun en valt daardoor erg mooi. Eigenlijk is de stof het best geschikt voor een zomerjurk of iets dergelijks, maar omdat het nooit warm is in maart, besloot ik om de cups te voeren met zwarte voeringstof, ook van Budgetstoffen. Zowel de hals als de tailleband is al dubbel, dus al iets warmer. De enige fournituren die ik nodig had, naast garen, was een stukje elastiek voor in de mouwen.

BHL - Alix - binnenkant

Volgens de instructies van Alix, zou ik 4,1 meter nodig hebben voor de lange versie van de jurk. Ik had echter maar 3,15. Toch wilde ik het gewoon proberen, want ook al is er een midi-lengte, ik vond de lange versie veel toffer. Bovendien wist ik dat het patroon veel te lang voor me was, dus ik kon het met 10 cm inkorten. Met veel gedoe lukte het toch om het op 3,15 meter te knippen!

By Hand London Alix

Oepsie…

Wat me echter wel eens overkomt met zulk soort Tetris-praktijken, is dat ik niet goed oplet bij dubbelgevouwen patroondelen. Dit keer kwam ik er na het knippen pas achter dat het onderste deel van de stof niet zo groot was als het bovenste en er miste dus een flinke hap uit het patroondeel… Oeps! Gelukkig had ik nog wat stof over om een nieuwe tailleband te knippen. Ook lukte het nog om er een paar zakken uit te knippen, maar nu is het dan ook allemaal echt op.

De constructie van Alix

Als je mijn blog vaker leest, heb je misschien mijn proefmodel al eens langs zien komen. Ik maakte hem van een van mijn oma’s oude dekbedovertrekken. Bij het maken van het proefmodel kwam ik achter de volgende punten: hij was eigenlijk iets aan de ruime kant qua lijfje, de jurk kon wel 10 cm korter en de mouwen waren ook veel te lang. Ik koos daarom voor een maatje kleiner (US 6/UK 10, oftewel een 38) voor het maken van mijn ‘echte’ versie.

Voor mijn gevoel duurde het echt een eeuwigheid om alles te knippen, maar Alix is nou eenmaal ook heel lang. Het in elkaar zetten ging in eerste instantie vlot, maar ik was toch niet helemaal happy met het decollete. Ik bedoel, wie wil nou van die rimpeltjes en ruimte onder je boobs? Niemand toch?!

Ik heb het opgelost door een kleine coupenaad toe te voegen, de onderkant van de cups in te korten en ook in de breedte heb ik een paar centimeter verwijderd. Het is niet perfect, maar ik vind het nu goed genoeg.

Er kwam toch nog best wat werk bij kijken om dit zo aan te passen, dus ik had de ochtend van mijn verjaardag ook ingepland om hem af te maken. Dat ging eigenlijk best goed, alleen op het laatste moment kreeg ik een hoop problemen met de zoom… Op een of andere manier was het voorpand veel langer dan de achterkant en zat er een soort van ronde vorm in. Omdat ik niet zoveel tijd meer had, heb ik er eigenlijk meer stof afgehakt dan dat de bedoeling was. Maar misschien is het niet zo erg, want met mijn halfhoge laarsjes struikel ik tenminste niet over de zoom.

Mijn zwierige jaren ’70 verjaardagsjurk

Op het laatst was het even een stressklus om hem op tijd af te krijgen, maar het is gelukt! Ik moest wel even wennen aan de lange rok, zowel qua lopen als qua silhouette, want ik ben geen maxi-jurken gewend.

Maar ik ben erg tevreden met hoe mijn Alix is geworden! De stofkeuze is perfect, hij valt lekker soepeltjes en alle naden die misschien niet zo goed zijn geworden door het aanpassen van de cups, vallen niet meer op door de drukke stof. Het decollete is wel een stukje lager dan ik normaal zou dragen, maar omdat de hals best strak zit, is er geen kans op ‘ongelukjes’ gelukkig.

Het lukte niet op de dag zelf om mensen uit te nodigen, dus in plaats daarvan gingen we een dagje weg. We bezochten we de Banksy-tentoonstelling in het Moco-museum en ‘s avonds aten we Libanees. Ik heb een leuke dag gehad!