Je kunt wel stellen dat ik fan ben van de patronen van het Britse Sew Over It. Deze wikkeljurk is namelijk alweer het zevende patroon wat ik van Sew Over It heb gemaakt!

De Ultimate Wrap Dress

© Sew Over It

Ik moet zeggen, lange tijd was ik geen fan van wikkeljurken. Ik vond ze altijd iets te ‘mama-achtig’. Maar ik kwam er achter dat een wikkeljurk er juist heel chic uit kan zien! Toen Sew Over It een tijdje geleden een sale had, sloeg ik mijn slag en naast de Nancy dress, kocht ik ook alvast de Ultimate Wrap Dress. Tijdens de zomer heb ik hem eerst links laten liggen omdat het te warm was voor lange mouwen, maar voor de herfst leek het me een superfijn kledingstuk, dus ik heb hem op mijn najaarsplanning gezet.

Het patroon is al een tijdje geleden uitgekomen. Dat merk je wel een beetje aan het pdf-bestand waarbij er geen aparte lijntjes (stippeltjes, streepjes, etc) zijn voor de maten. Het was dus even goed uitzoeken op welk lijntje ik moest knippen. Wat me ook opviel, was dat ik toch best veel geprinte pagina’s moest weggooien, omdat er niets op stond. Zonde!

Petrol viscosetricot

Deze stof hing al een tijdje in mijn stash te wachten totdat ik er iets mee ging doen. Het is viscosetricot die ik bij Driessen Stoffen kocht. Ik dacht eerst dat de stof te dun en te fladderig zou zijn, maar na het maken van mijn Plantain-tee in een soortgelijke stof, besloot ik dat ie toch wel warm genoeg was. De kleur heet op de website simpelweg ‘donkerblauw’, maar ik vind hem meer naar petrol neigen.

De stof bleek erg geschikt voor de wikkeljurk, want hij valt mooi soepeltjes. Het naaien ging ook vlot, vooral op mijn overlocker. Voor het patroon heb je echter 2,4 meter nodig, en ik had er maar 2. Nu merk ik vaak dat als je een beetje creatief puzzelt (vroeger was ik heel goed in Tetris!) dat je vaak wel minder stof kunt gebruiken. En het scheelt natuurlijk dat ik meestal een kleine maat heb. Dit keer kwam het gelukkig net uit met mijn twee meter, maar de stof is wel helemaal opgegaan.

De constructie

De jurk zat echt supersnel in elkaar! Ik was wel even bezig met het knippen van de stof, maar dat was vooral vanwege het puzzelen. Ik heb ook een beetje valsgespeeld met de strik in de taille. Het was überhaupt niet helemaal duidelijk of hij nu wel of juist niet recht van draad geknipt moest worden, want in de instructies en op het patroonstuk stond iets anders. Ik had echter niet veel keuze, want ik had nog maar heel kleine stukjes stof over. Ik moest dan ook twee restantjes aan elkaar naaien om ‘m lang genoeg te krijgen. Bij nader inzien kon ik ‘m ook best een keer minder om m’n middel knopen, maar daar kwam ik pas bij het passen achter.

Ik las bij andere mensen dat de halsopening en het beleg nogal wat problemen gaf. De halsopening omdat hij bij sommigen te ruim viel, en het beleg omdat hij steeds naar boven kwam piepen. Gelukkig had ik het eerste probleem niet, al vind ik hem wel net íets te diep uitgesneden dus ik zal er toch wel vaak een topje of onderjurkje onder dragen. Het beleg-probleem had ik wel. Misschien had ik het kunnen verstevigen met stretch-vlieseline? Dat had ik in ieder geval niet in huis, dus ik heb ervoor gekozen om het beleg op de schoudernaden vast te naaien en her en der met een klein steekje vastgezet. Het is niet perfect, maar omdat het beleg dezelfde kleur heeft, valt het niet zo heel erg op.

Het resultaat

Ultimate Wrap Dress Wikkeljurk

Ik snap niet dat ik ooit heb gedacht dat wikkeljurken niet elegant kunnen zijn! Ik vind ‘m zelf goed bij me passen en de stof zit erg lekker. Het is wel echt een herfst-jurkje, want voor de winter is ie toch iets te dun.

Omdat het jurkje zo snel in elkaar zat, wil ik er nog eentje maken… Margot van Girls in Uniform maakte een hele kleurrijke wikkeljurk met een bloemenprint en als ik dat zie vind ik dat ik eigenlijk te veel in mijn ‘veilige kleurzone’ ben gebleven. Dus ik ga uitkijken naar een leuk printje voor een volgende versie. Daarnaast heb ik een diep-roze (een beetje framboos-kleurig) tricot klaarliggen, maar zo’n roze-fan ben ik niet. Misschien ga ik het roze combineren met een andere kleur. In ieder geval: ik ben nog lang niet uitgekeken op dit patroon, dus er zal ongetwijfeld een keer een tweede komen!