Vorige week blogde ik over mijn nieuwe wollen jas waarvoor ik een patroon gebruikte uit een oude Burda van 1996. Omdat ik niet zo gecharmeerd was van de knopen van het originele patroon, maakte ik in plaats daarvan een riem. Het was voor mij de eerste keer dat ik een riem maakte, maar ik vond het zo leuk om te doen dat ik de stappen fotografeerde en een tutorial schreef.
Met deze tutorial kun jij ook een riem van stof maken. Zo’n riem past perfect bij je zelfgemaakte kledingstuk, maar ziet er er ook door de ringetjes ook nog eens superprofessioneel uit!
Benodigdheden voor je zelfgemaakte riem
- Stof, liefst dik en stevig zoals wol
- Gesp, breedte van je riem wordt hiervan afhankelijk
- Gaatjestang
- Oogjes/nestelringen
- Oogjestang (ook wel ‘zeilringtang’), van dezelfde grootte als je oogjes
- ‘Gebruikelijke’ naaibenodigdheden: schaar, draad, naaimachine, bijpassend garen, krijt/stift, meetlint
Let op: de stift van je gesp moet door de oogjes passen. Dat is dat ‘stokje’ van de gesp. Mijn oogjes zijn 4mm binnenmaat, 6 mm buitenmaat.
Riem maken
We beginnen met het opmeten van je taille om de lengte van je riem te bepalen. Meet daarom je complete taille en vervolgens het stuk van je navel (waar de gesp zal zitten) tot de zijnaad. Tel er vervolgens nog eens 10 centimeter bij op.
De breedte van je riem is afhankelijk van de gesp. Meet daarom de binnenkant van de gesp. Verdubbel dit getal, en tel er 2 cm bij op voor de naadwaardes. De binnenkant van mijn gesp is 4 cm, dus de stof heb ik op 10 cm geknipt.
Vouw de riem dubbel met de goede kanten op elkaar, en stik de zijnaden (de korte kanten) vanaf een centimeter tot het hoekje. Knip vervolgens de ontstane naad een beetje bij, en keer de stof weer om met de goede kant van de stof naar buiten. Duw de hoekjes uit en strijk ze mooi plat.
Vouw vervolgens de randjes van de lange kanten 1 cm naar binnen, en stik deze vast. Ik gebruik hier een speciaal voetje voor waardoor ik mooi op het randje kan zitten. Een normaal naaimachinevoetje werkt echter ook prima, maar vergt wat meer precisie. Strijk/pers je stof vervolgens voor een mooi strak resultaat.
Is je stof niet heel stevig en zal hij gemakkelijk dubbelklappen bij het dragen? Dan kun je je riem beter eerst verstevigen. Je kunt ook op een andere manier je riem maken, bijvoorbeeld door een ‘tube’ binnenstebuiten te naaien en deze om te keren. Bij mij was de stof daar echter te dik voor.
Riemlusjes maken
Deze stap kun je ook later doen, maar ik geef er zelf de voorkeur aan om eerst alle delen met de naaimachine af te ronden. Je riem moet natuurlijk aan je kledingstuk blijven hangen, dus daarom heb je riemlusjes nodig. Ik maak er twee, een voor elke zijnaad. Je kunt er natuurlijk ook meer maken als je dat mooi of handig vindt.
Voor de lengte van het lusje neem je de breedte van de riem en tel je er aan beide kanten 1,5 bij op. Voor mijn riem van 4 cm breedte worden dat dus lusjes van 7 cm. De breedte wordt 4 cm.
Vouw het riemlusje dubbel, en pers deze goed plat. Vouw vervolgens de buitenste randjes een centimeter naar binnen en pers deze ook. Zo kom je uit op een riemlusje van ongeveer een centimeter breed. Stik vervolgens de zijkantjes vast.
Naai ze dan met de machine of met de hand in de zijnaden op de hoogte van je taille. Doe eerst het bovenste stukje, pers hem naar beneden en zet hem dan aan de onderkant vast. Bij mijn jas heb ik ze met de hand gedaan omdat ik de voering al in de jas had, en de stoflagen waren ook te veel voor onder de naaimachine.
Gaatje maken voor gesp-stift
Vouw een van de uiteinden van de riem ongeveer 2 cm om de gesp. Zoek het midden, en teken deze af. Maak met de gaatjestang hier een gaatje in. Het gaatje moet zo groot zijn dat de stift er comfortabel door heen kan en een beetje bewegingsvrijheid heeft, dus controleer dit vooraf met een proeflapje.
Doe vervolgens de gesp op zijn plek met de stift door het gaatje. Vouw de rand weer om, en stik deze vast. Doe dit allemaal niet te krap/strak, maar houd liever een klein beetje speelruimte over.
Gaatjes maken voor oogjes
Nu wordt het spannend: het maken van de gaatjes! Maar geen zorgen: oefen het met een proeflapje om de juiste grootte te vinden. De grootte van het gaatje is afhankelijk van de oogjes, en ze moeten flink strak zitten om te voorkomen dat ze straks uit je riem vallen.
Bij de perfecte grootte moet je best een beetje moeite doen om het oogje er door heen te krijgen. Ik heb met nagellak een stipje op mijn tang gezet zodat ik weet welk formaat dat is.
Ik vind het fijn om eerst slechts een gaatje te maken. Nadat het eerste gaatje een oogje heeft, kun je de riem passen en dan bepalen aan welke kant je de andere gaatjes maakt.
Oogjes inzetten met tang
Ook hierbij geldt: probeer het eerst uit op een proeflapje als je nog nooit oogjes hebt ingezet! Ik kwam er na wat experimenteren achter dat het ringetje in het uitstekende deeltje van de tang gaat, en het grote deel van het oogje aan de platte kant. Op de foto ligt het juiste onderdeel bij het juiste deel van de tang.
Als je het oogje en ringetje op hun plek hebt gezet, knijp hem dan dicht met de tang. Of, vraag je sterke vriend of vader om even te helpen want het vergt nogal wat kracht ;) Mijn tang komt overigens van de Action uit een setje met verschillende tangen, maar is niet van heel goede kwaliteit.
Wanneer het eerste gaatje zit, pas dan de riem en kun je kijken waar je de andere gaatjes wilt hebben zitten. Mijn gaatje bleek meteen goed te zitten, dus ik heb aan beide kanten nog een paar bijgemaakt voor een dikke trui/volle buik of een dunne zomeroutfit voor onder mijn jas.
En voila, daar is jouw zelfgemaakte riem!