Er zijn verschillende manieren om je stof te verstevigen met vlieseline. Volgens mij is de meest gangbare je patroondeel nog een keer uitknippen op vlieseline, en het dan aan elkaar strijken of vaststikken. Ik heb echter een pesthekel aan die methode want het PAST NOOIT. Toen ik mijn Tania culottes maakte, ontdekte ik een nieuwe manier.

Dus hierbij: mijn manier om patroondelen perfect te verstevigen met strijkbare vlieseline!

Stap 1: Patroondelen knippen en op vlieseline leggen

Stof verstevigen vlieseline

Net zoals bij elk ander naaiproject: knip je patroondelen uit de stof, inclusief naadwaarde. In mijn geval is het een tailleband.

Pak een stuk vlieseline dat groter is dan je patroondelen. Zorg ervoor dat de plak-kant bovenop ligt (deze glanst een beetje) en leg je patroondelen daarop met de goede kant van de stof naar boven.

Stap 2: Alles bedekken met papier

Vlieseline strijken

Leg er een groot stuk papier op. Dit kan patroonpapier zijn, printpapier, of zelfs keukenrol. Zorg ervoor dat de strijkijzer NIET in aanraking komt met de vlieseline, want dan blijft de lijm er op hangen en is je strijkijzer verpest. Verplaats het papier niet en ga het ook niet hergebruiken, want er blijven lijmresten aan hangen die vervolgens weer op je stof loslaten (dit weet ik uit ervaring, helaas…)

Als alles goed bedekt is, dan strijk de patroondelen door het papier. Ga niet enthousiast hard/snel van links naar rechts strijken, maar probeer het strijkijzer op te tillen elke keer als je een nieuw stukje doet. Het is soms moeilijk om alle randjes mee te pakken omdat je niet goed kunt zien waar de stof ligt. Dat lossen we later op.

Stap 3: Papier verwijderen

Stof verstevigen vlieseline

Verwijder het papier van de stof en vlieseline door er voorzichtig aan te trekken.

Stap 4: Verstevigde patroondelen uitknippen

Stof verstevigen vlieseline

Knip de patroondelen nu uit.

Stap 5: Hoekjes aandrukken

Strijkbare vlieseline

Controleer voorzichtig met je nagel of alle randjes/hoekjes goed vastzitten. Zo niet, leg een doek (of een oude zakdoek van je oma) op je patroondelen en houd het strijkijzer nog eens op de loszittende hoekjes.

Voila!

Stof verstevigen vlieseline

Zo gemakkelijk is het om je stof te verstevigen met vlieseline! Je patroondelen zijn nu gereed en je kunt verdergaan met je project!

Ik stikte mijn tailleband aan het beleg en zette hem aan de rest van mijn culotte. Natuurlijk kwam er ook nog een  eigen labeltje in de binnenkant.