De one-piece sneaker- stap voor stap (snap je ‘m? hehehe)

Eerder schreef ik al over mijn zelfgemaakte sneakers van SneakerKit. Ik koos voor het one-piece model, want het leek me dat mijn stof beter tot zijn recht kwam met dit model. Ik kon er echter online geen uitleg/stappenplan voor vinden. Op de website van SneakerKit staan namelijk alleen instructiefilmpjes voor de ‘klassieke’ versie. Met een dosis gezond verstand kwam ik echter heel ver, dus ik heb mijn stapjes gedocumenteerd zodat iemand anders er misschien ook wat aan heeft.

Op deze Instagram foto’s vind je een aantal variaties van het one-piece model: laser-gesneden bruin leer, een blauwe geblokte theedoek(!), slipper-versie, suede-achtig, okerkleur, grijs met slangenprint.

Twee belangrijke punten om mee te beginnen:

 1. De juiste volgorde volgen is cruciaal. Het is namelijk vaak onmogelijk om een bepaalde stap later te doen, omdat je er dan niet meer bij kunt.
 2. Dit model LIJKT symmetrisch, maar is het niet. Let dus goed op wat de linker/rechterkant is.
 3. Ik heb ook maar gedaan zoals ik wijs ben, en wat mij logisch leek ;)

SneakerKit

Dit zijn de spullen die ik heb gebruikt:

 • Roze gestreepte stof
 • Zwarte canvas stof
 • Decovil
 • Template, gedownload via de Google Drive map op de SneakerKit website
 • Zolen, binnenzolen en garen van de kit
 • Schaar (zowel stofschaar als papierschaar)
 • Ducttape
 • Gaatjestang (Knipex), minimum 2 mm gaatjes
 • Grote, scherpe naald
 • Pen of stift met dunne punt
 • Pincet
 • Veters

1. Voorbereiden en knippen stof & decovil

Als eerste heb ik de papieren mallen van de one-piece versie overgetrokken op decovil. Met een pushpin heb ik door het papier heen geprikt zodat de gaatjes overgebracht werden op de niet-klevende kant van de decovil. Daarna heb ik ze nog eens aangestipt met een zwarte pen. Deze kant komt straks aan de binnenkant van je schoen.

Let er goed op of je wel de rechter en linkerkant (bovenkant en onderkant van de mal) gebruikt. Bij mij ging dat mis omdat ik dacht dat de mal symmetrisch was.

Vervolgens leg je de decovil mallen op de stof (op de achterkant). Het one-piece model is symmetrisch, dus je hoeft geen rekening te houden met links of rechts. De plak-kant leg je op de stof. Dan leg je er een doek overheen, spuit je met de plantenspuit het geheel nat en ga je er met een heet strijkijzer overheen. Ik maakte elke keer een stukje nat, plantte het strijkijzer er op en ging weer naar een volgend deeltje. Maak niet te veel strijk-bewegingen, want je wilt niet dat het geheel verschuift. Kijk voorzichtig of alles goed is gehecht, anders strijk je het nog een keer vast.

Decovil strijken

Twee aandachtspuntjes hier: bij mij verdwenen de stipjes bijna van de decovil, en verschenen in m’n theedoek. Gebruik dus geen goede doek, en controleer erna of je stipjes nog wel te zien zijn. Knip vervolgens de patroondelen uit de stof.

Ik heb vervolgens om de one-piece mal heen genaaid met een zig-zag steekje. De stof rafelt namelijk, en zo weet ik zeker dat het niet meer rafelt, én dat de decovil en stof goed op elkaar blijven zitten. Omdat mijn stof zo druk is, zie je het zigzagje aan de buitenkant niet.

sneakerkit

Ik heb het lipje aan de achterkant en de tong van een zwarte canvas-stof van een oude tas gemaakt. Deze heb ik niet verstevigd, maar gewoon de stof dubbel genomen en de randjes aan elkaar gezigzagd. Zo werd het ook stevig genoeg voor de tong en de achterkant.

2. Gaten maken met de kniptang

Net zoals het klassieke model, maak je gaatjes in de zool met de kniptang. Dit moet in het groefje. Ik raakte een beetje in de war van de instructies op de site, en dacht dat ik ze iets onder het groefje moest punchen. Dat was dus niet goed, want ze moeten gewoon IN het groefje. Daar kwam ik halverwege pas achter, oepsie. Hiervoor gebruik je de 2.0 mm optie op je gaatjestang. Ik ben vergeten om hiervan een foto te maken, maar als je naar beneden scrollt zie je wel wat voorbeelden met gaatjes.

Je maakt nu ook de vetergaatjes, daarvoor gebruik je 3.0 mm (of groter, als je veters dikker zijn). Je kunt ook ringetjes hier gebruiken (heb ik niet gedaan, want die had ik niet).

sneakerkit

Ik kwam er overigens achter dat de Prym revolvertang helemaal geen 2.0 mm optie heeft… De Knipex tang begint echter wel vanaf 2.0 mm.

3. Stoffen delen aan elkaar naaien

Eerst naai je de tong aan de body. Ik heb dit gewoon met de naaimachine gedaan. Spelden gebruiken met deze dikke stof ging niet zo goed, dus ik heb gewoon plakband gebruikt om ‘m op zijn plek te houden.

sneakerkit

Daarna naai je het lipje aan de achterkant vast. Dat lukt ook met de naaimachine, maar het is wel sterk aan te raden om het eerst te rijgen. Het is belangrijk dat de achterkantjes tegen elkaar aan zitten, en elkaar niet overlappen. Anders is je stof straks te krap en je zool te groot.

sneakerkit

Er ontstaat namelijk een bolling aan de achterkant. Dit is wel een beetje een lastig punt en is misschien handiger om gewoon met de hand te doen. De bovenkant van je sneaker is nu af, en ziet er ongeveer zo uit:

sneakerkit

4. Stof aan de zool naaien

Dit punt is helemaal lastig. Je ziet namelijk in de neus niet goed wat je aan het doen bent. Volgens de classic instructies begin je aan de achterkant, maar hier is het beter om eerst de neus te doen, want dan kun je nog enigszins zien wat je doet omdat de achterkant nog niet vast zit. Ergonomische tip: leg je sneaker op iets hogers op de tafel om een nekhernia te voorkomen. Ik heb een schoenendoos gebruikt, leek me goed passen bij de situatie ;)

Ik ben aan de zijkant begonnen bij het paar gaatjes boven elkaar. De naald die bij de sneakerkit zit, is stomp want er wordt er vanuit gegaan dat er gaatjes in je body zitten. Bij leer is dat ook zo, maar bij stof leek me dat geen goed idee omdat ik het idee heb dat het kan uitscheuren. Dus je hebt hiervoor een dikke en scherpe naald nodig.

sneakerkit

Je kunt gewoon een knoopje maken in het uiteinde van de draad. Je naait twee keer om de zool heen, en bij de eerste keer is dus de helft van de steken gemaakt. Als je de eerste keer rond bent geweest, kun je de draad aantrekken door ‘m met een pincet stevig beet te pakken.

GOED BEZIGGGG! JE KUNT HET!!!

sneakerkit

NIET OPHOUDEN NU, JE BENT ER BIJNA! GO GO GO!!!

Omdat de draad zo dik is (en er zit iets van was op), ging het vastnaaien aan de zool bij mij ontzettend moeizaam. Halverwege heb ik her en der een gaatje in de stof geknipt met m’n gaatjestang, maar ik ben bang dat dit gaat uitscheuren op de lange termijn…

sneakerkit

Als je twee keer rond bent geweest (en dus alle groefjes gevuld), dan kun je weer een knoopje maken. En op dit punt heb je een schouderklopje en een drankje verdiend, want het is een behoorlijk lastig proces! Ik denk dat dit ligt aan het feit dat ik stof heb gebruikt in plaats van leer. Met leer heb je de gaatjes er al ingemaakt, dus dan hoef je niet steeds de naald door de dikke stof en decovil te duwen.

5. Binnenzool en veters in de sneaker doen

Bij de instructies op de Sneakerkit website staat dat als je een bepaalde binnenzool hebt (zonder tussenzool), je daar een laag stof of tape tussen moet doen. Ik gebruikte duct tape. Ik wist niet precies hoe ik het moest beplakken, maar ik heb er voor gezorgd dat de tape overal zit.

sneakerkit

Het enige dat je nu nog hoeft te doen, zijn de veters inrijgen. De mijne haalde ik overigens bij de Action en 75 cm lang.

En klaar zijn je zelfgemaakte sneakers!!!!

sneakerkit one-piece model

sneakerkit

sneakerkit

sneakerkit

Mocht iets niet duidelijk zijn of heb je nog een vraag, aarzel niet om ‘m te stellen! Ik vind dat we met z’n allen een zelfmaak-schoenen-beweging moeten opzetten ;)

Wil jij ook je eigen sneakers willen maken? Je kunt je eigen SneakerKit (in een kleur naar je keuze) via de website van SneakerKit bestellen.

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met SneakerKit. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.