Een van mijn favoriete manieren om een rok of jurk af te werken is met een rolzoomvoetje. Ik gebruikte hem ook voor een chiffon rokje uit de Burda Easy. Na verschillende positieve reacties op Instagram over mijn supernette, miniscule zoompje, besloot ik om een tutorial te schrijven over dit handige naaimachinevoetje.
Chiffon rokje uit de Burda Easy
Maar eerst nog even over mijn rokje. Het was namelijk de eerste keer dat ik iets maakte uit de Burda Easy. Ik heb er al zo’n anderhalfjaar een abonnement op, maar op een of andere manier ben ik er nooit aan toegekomen (herkenbaar?). Het rokje komt uit de Burda Easy 2020/03. Het is model 5C.
Nou ja, rokje 5C was in ieder geval de basis. Het rokje bestaat uit twee gerimpelde rechthoeken met elastiek in de taille. Omdat het zo’n simpel patroontje was, heb ik het papieren patroon nagemeten en het overgenomen op de stof. Ik heb wel het een en ander aangepast: de bovenste strook is uiteindelijk iets losser geworden en de onderste juist strakker. De bovenrand heb ik iets ingekort omdat ik smaller elastiek gebruikte dan werd voorgesteld.
Voor de stof gebruikte ik chiffon wat ik drie jaar geleden bij Driessen Stoffen heb besteld. Hij is donkerblauw met een oranje borderprint. Ik had er eigenlijk iets anders van verwacht toen hij binnenkwam… Hij doet me ook aan de Rabobank-huisstijl denken, maar dan met vervaagd oranje.
Eigenlijk beschouw ik dit rokje ook een soort ‘draagbaar proefmodel’, want ik vind het boho-achtige modelletje erg leuk maar de stof dus niet. Omdat hij erg doorzichtig is, draag ik er altijd een onderrokje of jurkje onder.
Ik werkte de zijnaden af met een driedraads overlocksel, wat een mooi klein randje geeft. Voor de zoom pakte ik dus een van mijn rolzoomvoetjes.
Tutorial: een zoom afwerken met een rolzoomvoetje
Wat is een rolzoomvoetje?
Een rolzoomvoetje is een naaimachinevoetje wat de stof oprolt en vaststikt, zodat je een mooi klein rolzoompje hebt. Je kunt dit ook met de hand doen, maar dan moet je een extra stiksel zetten en alles met de hand gaan omvouwen.
Op de foto bovenaan deze blog zie je vier verschillende van deze voetjes. Ze komen uit mijn setje met van zo’n 20 universele naaimachinevoetjes. De grap is: alle vier geven een rolzoompje van zo’n 3 mm wat er precies hetzelfde uitziet. Het zal je vast niet verbazen dat het setje van een cheapo Chinashop komt ;)
Waarvoor kun je het voetje gebruiken?
Het voetje blinkt uit in een ding: kleine zoompjes maken in dunne stoffen. Hij werkt supergoed met ‘moeilijke’ stoffen zoals chiffon, crêpe, viscose of dunne polyester stoffen. Deze kledingstukken werkte ik er mee af: chiffon Tracy-jurk, viscose Magnolia-jurk, en deze viscose en polyester topjes.
Is je stof dikker, bijvoorbeeld stug katoen (regulier katoen, geen poplin, dat gaat nog net goed) dan kun je het wel vergeten met dit voetje. Stretchstoffen zijn ook geen aanrader.
Het beste werkt hij met lange lengtes stof zonder naden. Bij het rokje hierboven rolde hij gelukkig de zijnaad wel goed mee op, maar meestal blijf ik bij de zijnaden vast zitten en moet ik dat met de hand omvouwen en nog eens vaststikken.
Hoe gebruik je het rolzoomvoetje?
Het handigste is om eerst je kledingstuk helemaal af te werken, zodat de zijnaden gesloten zijn. Je begint hier namelijk niet aan het begin van de stof, maar ergens middenin. Anders pakt het voetje de stof niet goed. De stofrand is onafgewerkt, dus ook niet gezigzagd of gelockt.
Doe het voetje omhoog en leg de stof eronder met de achterkant van de stof naar boven. Pak de stofrand, en ‘krul’ deze omhoog in het voetje. Laat nu het voetje zakken, waarbij het randje in het ronde deel van het voetje zit.
Controleer de positie van de naald en pas deze aan indien nodig. Je moet natuurlijk op het opgevouwen stukje stof stikken, en niet daarnaast.
Begin te stikken, waarbij je de stofrand vasthoudt en alvast een beetje dubbelvouwt. Zo leid je de stof door het voetje. Houd de stof goed recht en corrigeer wanneer nodig. Let er op dat het voetje de stof goed twee keer dubbelvouwt. De rafelrand wordt nu helemaal verstopt in het zoompje.
Bij de naden is het afhankelijk van de dikheid van de stof of het door het boogje in het voetje past. Zo niet, dan sla je dat stukje eerst even over. Dan vouw je het met de hand dubbel en stik je er overheen. En voila, daar is je mooie mini-zoompje!