Als blogger heb ik een systeemcamera (een soort spiegelreflex, maar dan zonder spiegel) gekocht om foto’s te maken voor mijn artikelen. Omdat ik hem alleen gebruik voor outfitfoto’s en tutorials in en om huis, heb ik er geen tasje of hoesje bij gekocht. Echter kwam ik er achter dat het toch wel handig is als ik hem ergens in kan bewaren. En dat ik hem kan beschermen tijdens die enkele keer dat ik hem toch meeneem in een tas of koffer.
Ik had nog een restje dikke joggingstof over van mijn superwarme sweaterjurk, wat me perfect leek voor mijn hoesje. Dit is echt megadikke, zware joggingstof die me in Siberië nog lekker warm zal houden. Voor mijn camera biedt hij een laag zachte bescherming. Met dit stappenplan kun jij ook je eigen camerazakje op maat maken.
Benodigdheden camerazakje
- (Patroon)papier
- Lineaal + potlood
- Stofschaar en papierschaar
- Een dikke stof. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je camera. Ik had ongeveer een meter nodig.
- Naaimachine + naalden die bij je stof passen
- Garen
- Spelden
- Veiligheidsspeld
- Een koord/veter
- Optioneel: een koordstopper
Stap 1: patroon tekenen
Zet je camera met het schermpje naar beneden op het patroonpapier (sorry, ik kon hier natuurlijk geen foto van maken want mijn camera moest op de tafel liggen!). Teken een ruime rechthoek om je camera. Teken hier vervolgens nog een rechthoek omheen, maar dan eentje die 2 cm groter is. Rond de hoekjes af. Hier kun je een rond voorwerp voor gebruiken of het gewoon op gevoel doen. Knip het patroontje uit. Je hebt nu het patroon voor de bodem.
Maak het patroon voor de zijkanten door de hoogte van je camera te meten (nog steeds met het schermpje plat op tafel. Je meet dus van de onderkant naar het dopje van je lens), en tel daar minimaal nog 5 cm bij op. Meet vervolgens de omtrek van je bodempatroon om de breedte van je zijkanten te bepalen. Ga je je zakje met bijvoorbeeld een naadwaarde van 1,5 cm naaien, meet dan 1,5 cm van de rand af.
Het is niet erg als je de breedtemaat niet in een keer goed meet, je kunt het na het knippen van de stof nog gemakkelijk aanpassen. Hierbij geldt wel dat je beter te groot dan te krap kunt meten. Dus als je niet zeker weet waar je precies gaat stikken, neem dan gewoon de buitenkant van je bodempatroon en pas het later aan.
Stap 2: stof knippen
Knip elk deel twee keer uit. Dit zijn je buitenkant en de voering. Omdat mijn stof zo dik is, heb ik de voering van de bodem een heel klein beetje kleiner geknipt dan de buitenkant. De bovenste zijkant is bij mij de voering geworden, aangezien het zwarte randje niet goed geprint was.
Stap 3: zijnaden dichtnaaien
Vouw de voering dubbel met de goede kanten op elkaar, en stik de zijnaad vast. Bij de buitenkant naai je eerst ongeveer 1,5 cm, dan laat je een gat open van 1 cm, en daarna ga je weer verder. Hier komt straks het koordje uit.
Naai vervolgens boven en onder het gat een trensje, zodat hij niet groter kan worden.
Stap 4: zijkanten aan de bodem naaien
Speld de zijkanten aan de bodems, goede kanten op elkaar. Stik ze vervolgens aan elkaar. Je hebt nu twee zakjes.
Stap 5: naai de voering en buitenkant aan elkaar
Draai het voeringzakje binnenstebuiten, en doe hem in de buitenkant. Ze zitten nu met de goede kanten tegen elkaar, en je ziet zelf nu de verkeerde kant. Speld nu de randen aan elkaar vast. Stik het vast, maar houd een gat een gat van ongeveer vijf centimeter open.
Stap 6: keer het geheel buitenstebuiten
Volgens mijn spellingscontrole is ‘buitenstebuiten’ geen woord maar toch vind ik het het tegenovergestelde van binnenstebuiten ;)
Keer het zakje om door alles door het gat te trekken. Dit is altijd even peuteren/worstelen met de stof. Duw de voering vervolgens weer naar binnen zodat het er uit ziet als een mandje.
Stap 7: dicht het gat
Je kunt het gat met de hand dichten of met de naaimachine een klein randje aan de bovenkant te stikken.
Stap 8: tunnel maken
Speld de randen weer aan elkaar vast zodat de twee delen gelijkmatig op elkaar liggen. Stik vervolgens 2 cm van de rand rondom het hele zakje.
Stap 9: koordje door de tunnel rijgen
Rijg je koord of veter aan een veiligheidsspeld en frunnik hem door de tunnel heen. Ik heb overigens gemerkt dat een rond koord beter werkt dan een platte veter, dus ik heb deze van mijn lief z’n zijn nieuwe sweater ingepikt aangezien hij ‘m zelf irritant vond (dankje!).
Optioneel kun je er nu nog een koordstopper aan rijgen. Ome Google kent een heleboel winkels die ze verkopen, maar de mijne komen van mijn favoriete cheapie winkel SoLow. Daar kocht ik er 8 in een zakje voor een euro, als ik me niet vergis. Je kunt je zakje ook gewoon sluiten door ‘m dicht te knopen, dus de stopper is optioneel.
Stap 10: je camera zijn nieuwe jasje aandoen
Voila, je kunt nu je camera opbergen in zijn nieuwe hoesje. Of jasje… Pyjama… Je kunt deze tutorial natuurlijk ook uitvoeren om iets anders dan een camerazakje te maken, als je de maten maar aanpast.