Ik heb een dingetje met broekspijpen. Skinny jeans vinden die goed aansluiten bij mijn benen is namelijk een onmogelijke opgave. Kennelijk staan mijn enkels, kuiten, bovenbenen en kont niet in verhouding tot elkaar. Want als ik een broek vind waar m’n billen perfect inpassen, passen m’n kuiten niet goed. Of als hij bij mijn benen wel goed zit, dan heb ik onderaan mijn rug een enorm gapend gat. Ik dacht altijd dat ik gewoon een raar figuur had, maar nu dat ik wat meer weet over de totstandkoming van confectiekleding (ready-to-wear), snap ik dat het niet zozeer aan mij ligt en is mijn zelfbeeld een stuk verbeterd.

Maar toch, dat lost mijn probleem niet op. Ik erger me wild als m’n broekspijpen op een rare manier boven m’n enkellaarsjes uitploffen, of als m’n pumps verdwijnen onder m’n pijpen. Dus nu dat ik een naaimachine heb, ben ik mijn bestaande kleding gaan aanpassen.

Tutorial

Klinkt dit herkenbaar? En kun je een beetje overweg met een naaimachine? Het is niet moeilijk om je jeans aan te passen en zolang je alles goed controleert voordat je de schaar in de stof zet, kan er weinig misgaan. Dit is mijn eerste tutorial, dus als er iets niet duidelijk is, laat het me weten in de comments!

Benodigdheden

  • Wannabe-skinny jeans
  • Beetje naai-ervaring
  • Naaimachine
  • Jeansnaald (je kunt ook een universele naald proberen, vooral als je spijkerstof niet heel dik en stug is)
  • Garen (het liefst in dezelfde kleur als je jeans, maar eigenlijk zie je het niet dus maakt het weinig uit)
  • Veiligheidsspelden of spelden
  • Basisnaaigerei, zoals een stofschaar, tornmesje, eventueel een krijt(potlood), liniaal
  • Een spiegel

Je zou deze tutorial eventueel ook met de hand kunnen uitvoeren, maar omdat spijkerstof erg stug is en het stiksel stevig moet zijn, is dit niet aan te raden.

Stap 0: pijpen korter maken (optioneel)

Omdat ik vrij klein ben en sinds de jaren ‘90 een diepgewortelde angst heb voor ‘hoogwaterbroeken’, koop ik mijn broeken meestal een maat te lang. Daardoor worden je pijpen ook extra ‘fluffy’ wanneer ze niet in je (enkel)laarsjes passen.

Als jouw broek ook te lang is, maak je de pijpen eerst korter (anders niet, dus). Ik heb hiervoor deze tutorial gebruikt. Met deze methode knip je een stukje van de broek af, maar laat je de bestaande zoom intact. Zo ziet het er niet zo handgemaakt uit. Gaat je broek altijd in je schoenen en zal de zoom het daglicht niet meer zien, knip dan maar gewoon, vouw de rand een paar keer om en zoom ‘m om.

Stap 1: versmalling bepalen

Bepaal eerst aan welke kant je de aanpassing gaat doen. Gebruik hiervoor de kant met de enkele naad, en niet die met het extra stiksel. Anders zul je heel duidelijk zien dat je broek aangepast is. Meestal is het de buitenkant. De afbeeldingen hierboven geven nog eens aan welke kant je nodig hebt.

broekspijpen versmallenDoe je jeans binnenstebuiten aan. Doe ‘m ook dicht en zorg dat het kruis op de normale hoogte hangt. Ik weet het, dit kost een beetje moeite. Ga vervolgens voor een spiegel staan en bekijk vanaf welke plek je jeanspijpen te breed zijn. Meestal begint dat net iets onder je knie.

Pak de overtollige stof beet en zet het vast met een veiligheidsspeld. Dit kan ook met een normale speld, maar zo blijven ze beter zitten en prik je jezelf niet (weet ik uit ervaring… opeens klonk de term veiligheidsspeld wel erg logisch…). Speld nu van boven naar beneden, en doe je broek weer uit.

Stap 2: onder de naaimachine

broekspijpen versmallenLeg je broek plat op tafel en maak markeringen op de stof, zodat je de veiligheidsspelden kunt verwijderen. Je kunt een lijn met behulp van een liniaal trekken zodat je een rechte lijn kunt stikken.

Als je heel dikke, stugge spijkerstof hebt, zorg er dan voor dat je een jeansnaald gebruikt, want een normale is niet sterk genoeg. Stik dan over je lijn heen. Doe dit met de langste steekbreedte (op mijn naaimachine is dat 4), dat stiksel kun je namelijk gemakkelijk verwijderen als je toch een foutje hebt gemaakt.

Stap 3: passen en afwerken

Doe je jeans weer aan, dit keer buitenstebuiten (normaal dus). Passen je voeten er nog door? Wordt je bloedsomloop niet afgekneld omdat ie te strak zit? Anders moet je het weer ietsje breder maken.

Kijk weer in de spiegel naar hoe het staat. Heb je nog steeds ruimte over? Dan kun je hem weer wat smaller maken. Ben je tevreden? Naai dan nog een keer over het brede stiksel heen met een smallere steek. Knip vervolgens de overtollige stof bij (houd wel een klein randje over), en werk de randjes af met een zigzagsteek zodat het niet gaat rafelen.

En klaar! Trek je hakken aan en voel je sexy in je skinny-jeans-op-maat!

broekspijpen versmallen

(Voor de oplettende kijker die het opvalt dat mijn broek van kleur is veranderd: ik had mijn zwarte broek al eerder aangepast. Ik had echter geen foto’s genomen van het proces. Vandaar dat ik extra fotootjes heb genomen met een andere broek.)