Waarschijnlijk ken je het naaitijdschrift La Maison Victor wel. Het is vrij nieuw en razend populair onder naaisters, voornamelijk omdat het een stukje hipper en gemakkelijker is dan de goeie ouwe Knip en Burda.
Maar wist je ook dat La Maison Victor af en toe een boek uitbrengt? Na een verzameling van hun jurkpatronen in Jurken, is er nu ook een variant met de meest populaire tops, t-shirts en blouses, simpelweg genaamd Tops – La Maison Victor.
Patronen
Voordat het boek op mijn deurmat viel, was ik erg benieuwd naar welke 15 patronen er in het boek zouden staan. Een zoektocht online leverde niets op, dus als jij net zoals ik zo nieuwsgierig bent is hier het complete lijstje:
Sofia blouse, Berlin top, Bruna blouse, Capri top, Donna blouse, Elsa blouse, Jodie t-shirt, Kimmy top, Lelia top, Malia top, Odette t-shirt, Pam top, Rumer top, Stella top en de Tilda top.
Eigenlijk had ik ook een paar truien verwacht, maar die zitten er niet tussen. Alle patronen zijn beschikbaar in de maten 30 t/m 56. Het maatje 30 zal een tiener vast ook passen.
De beschrijvingen en instructies
Ik vind het boek supermooi vormgegeven. Allereerst zijn er de uitgebreide (sfeer)foto’s, waarbij je het model goed kunt zien. Zelfs de achterkant wordt getoond- iets wat ik nog wel eens mis bij andere naaiboeken.
Daarnaast zijn de instructies erg duidelijk met tekst en tekeningen per stapje. Elke stap wordt uitgebreid beschreven, waardoor het volgens mij ook een prima boek is voor een beginner. Sowieso is er eigenlijk geen enkel patroon wat meer dan 2 sterren (van de 4) krijgt qua moeilijkheidsgraad. Er is ook een tekening voor hoe je de patroondelen op de stof kunt plaatsen. Vaak houd ik me er niet aan, maar dit is een mooi beginpunt voor een sessie stof-Tetris.
De tekst is Vlaams, maar behalve zinnetjes zoals “strijk het werkstuk netjes op”, zie ik weinig taalverschillen.
Extra info en tutorials
Het boek biedt nog iets extra’s naast de patronen: uitgebreide uitleg op een beginnersniveau. Daarom lijkt me het boek ook helemaal geschikt voor een beginner- zelfs al heb je bijna nog nooit een naaimachine aangeraakt. Het boek begint met uitgebreide en geïllustreerde informatie over hoe je met patronen naait.
Daarnaast staan halverwege het boek nog twee hoofdstukken over een aanpassing voor een volle of een kleine buste. Echt superhandig! Het hoofdstuk behandeld verschillende problemen die een volle of kleine buste kunnen veroorzaken bij een patroon en heeft voor alles een oplossing. Ik heb zo’n aanpassing nog nooit aangedurfd, maar met het boek denk ik dat het me wel gaat lukken.
Patroonbladen
Bij het boek zitten vijf grote patroonbladen. De tops lopen door elkaar, maar door de verschillende kleuren en omdat er maar een tweetal patronen per kant is geprint, zijn de lijntjes goed te volgen. Het is niet zo’n scheelmakende strepenbrij zoals Burda of Knipmode. Daarnaast zit er nog een grafiekje bij waarop wordt getoond waar de patroondelen op het blad liggen. Erg handig!
Wat echter niet zo handig is, en iets wat me echt hardop laat afvragen WAAROM ze dat toch doen, is het feit dat de naadwaardes niet zijn aangetekend. Er staat wel een beschrijving in het boek over hoe je dat moet doen en zelfs bij elk patroon wordt aangegeven hoeveel centimeter er waar bij moet. Maar het wil gewoon niet blijven hangen in mijn hoofd, en ik weet gegarandeerd dat ik daarbij weer de mist in ga, net zoals bij mijn twee Odette t-shirts…
Tops van La Maison Victor: waar voor je geld?
Ik vind Tops absoluut een aanrader. De patronen zijn superleuk- on trend en met vlotte snit. De foto’s zijn prachtig en de beschrijvingen erg duidelijk. Daarnaast vind ik dat de extra handleidingen voor het aanpassen van het patroon veel toevoegen aan het boek.Het enige minpuntje vind ik de ontbrekende naadwaardes, maar misschien raak ik daar ooit nog eens een keer aan gewend.
Ik heb helaas nog nooit een La Maison Victor tijdschrift gekocht dus ik kan het tijdschrift en het boek niet met elkaar vergelijken. Maar ik heb wel de Odette gemaakt van het pdf-patroon en de beschrijving is identiek met het boek. Kortom: heb jij al alle exemplaren van LMV in huis, dan heeft het waarschijnlijk weinig zin om dit boek nog eens aan te schaffen omdat je alle tops al hebt.
Momenteel ben ik nog bezig met een ander project, maar daarna wil ik meteen beginnen aan een aantal tops uit dit boek. De Sofia wikkelblouse, Berlin top (van fluweel met satijnen accent!), een Pam of Bruna top… Eigenlijk vind ik ze allemaal leuk!
Dus heb jij nog leuke tops voor je zelfgemaakte garderobe nodig of zoek je nog een leuk cadeau voor een naaiende vriend(in)? Dan raad ik Tops van La Maison Victor zeker aan! Je schaft hem aan via Bol.com:
Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik een klein percentage van jouw aankoop. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.
Dit artikel is in samenwerking met Uitgeverij Lannoo.
Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.
Dankje voor het lijstje met patronen! Ik ga ze eens opzoeken om te kijken of het boek wat voor mij is. Over patronen zonder naadwaardes, ik kan wel wat voordelen bedenken: je kunt de hele patroonlijn doorslaan/markeren, zodat je extra netjes kunt werken. Ook vind niet iedereen dezelfde naadwaardes prettig. Nu kun je zelf kiezen of bijvoorbeeld bij de armsgaten iets minder naadwaarde nemen om het beter te laten passen. En je knipt niet per ongeluk met je stofschaar in het papier (maar misschien is dat mijn onhandigheid, haha). Maar inderdaad, met naadwaardes is vaak wel minder gedoe, dus ik snap jouw voorkeur wel.
Ik sla nooit een patroon door- ik heb er wel eens over gelezen maar ik vond het te weinig nut hebben om er extra tijd aan te besteden. Ik speld het patroon op de stof en dan knip ik er omheen. Ik denk dat het een kwestie van gewenning is hoor, bij indie-patronen zit er altijd naadwaarde bij, en dan kun je zelf nog kiezen of je het groter maakt of niet. Maar in de basis hoef je er geen extra handeling bij te doen- dat hebben ze al voor je gedaan. Ik ben begonnen met indie-patronen zoals die van Sew Over It en pas later eens een Knip of iets dergelijks geprobeerd, dus ik denk dat het vooral aan mij ligt omdat ik het gewoon niet kan onthouden om er naadwaardes bij te rekenen ;)
Mooi boek. Staan mooie dingen in. Grappig dat je begint over naaiwaardes want vind het zelf juist onhandig als ze bij het patroon in zitten. Ik ben ook niet anders gewend dan dat ik ze er zelf aan moet knippen. Ik heb een setje magneetjes gekregen die een 0,5cm breed zijn en aan elkaar kan klikken en dan aan je schaar. Als je dan 1cm naad aan wil knippen doe je twee magneetjes aan je schaar. Echt een uitkomst 🙂
Grappig, volgens mij is het een kwestie van gewenning! Ik ben gewend aan indiepatronen waarbij aangegeven staat dat ze er al bij zitten. En als ik liever meer/minder cm wil, dan pas ik het aan. Maar in de basis is dat extra werk al voor mij gedaan. Ik heb inderdaad ook van die magneetjes inderdaad, ideaal! Ik gebruik ze ook als ik bijvoorbeeld een heel klein randje netjes recht wil bijknippen. Bij mij is voornamelijk het probleem dat ook al zeg ik 10x tegen mezelf dat ik ze er bij moet knippen, dat ik me halverwege realiseer dat ik toch vrolijk zonder naadwaardes aan het knippen ben… Toch die blonde haarkleur die me parten speelt ;)