In Nederland is het Stoffenspektakel een begrip als je zelf kleding maakt (of andere dingen van stof maakt, natuurlijk). Toen ik voor het eerst naar deze stoffenmarkt ging, was ik totaal overweldigd door de enorme lading kraampjes en de gigantische mensenmassa die zich daarvoor verdrong. Op het Stoffenspektakel vind je naast stoffen, ook kramen met naaibenodigdheden, fournituren en gespecialiseerde kramen voor bijvoorbeeld leer of gordijnen.
De Stoffenspektakels vinden altijd plaats in het voor- of najaar en meestal in verschillende uithoeken van Nederland. Vorig jaar en dit jaar ging ik op tweede pinksterdag naar de laatste editie van dit seizoen, die in de Broodfabriek te Rijswijk. Dit keer ben ik behoorlijk goed geslaagd. Nieuwsgierig naar wat ik heb gekocht? Je vindt het onderaan dit artikel.
Nu ik een aantal keren ben geweest, heb ik een ‘survival guide’ gemaakt: tips om ook jouw tripje naar het Stoffenspektakel zo succesvol mogelijk te laten verlopen.
Overigens vind je alle informatie en een agenda over het Stoffenspektakel op hun website, maar ook deze Zelfmaakmode agenda is zeer handig, mocht je niet in de buurt van één van deze locaties wonen en toch naar een (kleinere) stoffenmarkt willen. Meestal wordt aan het einde van de zomer de agenda voor het komende seizoen bekend gemaakt.
Praktische zaken
Allereerst een aantal praktische zaken ter voorbereiding:
Neem cash mee
Niet bij alle kraampjes kun je pinnen. Het is daarom handig om vantevoren langs een pinautomaat te gaan. Soms heeft de hal waar het gehouden wordt ook wel een pinautomaat, maar de rij daarvoor is nogal lang. Die tijd besteed je liever tussen de kraampjes, toch?!
Neem een tas mee
En met tas bedoel ik ook vooral géén trolley. Dat wagentje is voor jou misschien wel superhandig, maar het is een enorm lomp ding waarmee je blauwe tenen/schenen en vooral geen vrienden maakt. Zit je tas te vol? Maak dan, indien mogelijk, een tripje naar je auto om je stoffen daar in te leggen.
Neem géén man of kinderen mee
Ik ben geloof ik een van de weinige vrouwen die het liefst in haar eentje shopt, maar met het meenemen van je man of kinderen doe je niemand een plezier. Je moest die arme mannen eens zien die zich in de koffiehoek wanhopig zitten af te vragen of hun vrouw/vriendin nu eindelijk eens klaar is. Hetzelfde geldt voor kinderen. Ga dus met je (naai) vriendinnen of een familielid die het ook leuk vindt. Tenzij jouw man de uitzondering is die graag met je mee gaat en het ook nog eens leuk vindt (heb jij mazzel!).
Kom op het juiste moment
Ha, dit is eigenlijk een beetje flauw. En eerder een vraag dan een tip, want ik heb nog niet ontdekt wanneer het juiste (meest rustige) moment is. Echter weet ik wel dat je beter niet ‘s ochtends kunt komen. Toen ik om 11:00 arriveerde (het begon om 10:00), was het zo druk dat ik bijna gillend gek werd (ik kan niet zo goed tegen mensenmassa’s). Maar vanaf 13:00 uur wordt het een stuk rustiger. Ik weet niet of het in de middag zo blijft, maar de volgende keer ga ik dat zeker uitproberen.
Succesformule
Maak een plan/lijst
Je kunt natuurlijk zonder plannen gaan en gewoon kijken waar je tegenaan loopt, da’s ook leuk! Maar wil je een grotere kans om te slagen hebben, heb je misschien wat aan deze tips om een lijstje te maken voor je aankopen. Zo heb je de grootste kans om thuis te komen met stoffen waar je ook echt iets mee gaat doen, in plaats van dat het op de stapel terecht komt.
Gedetailleerd lijstje
Hierbij heb je van tevoren al precies nagedacht wat je nodig hebt en welk patroon je gaat gebruiken, inclusief alle specificaties. Bijvoorbeeld:
2,3 meter okerkleurige peachskin met pandaprint voor Nancy-jurk.
0,9 meter zwart-witte kattenprint medium-stretch tricot voor Odette t-shirt.
1,9 meter effen fuchsiakleurige medium-stretch viscosetricot voor Moneta-jurkje.
Heel specifiek dus. Bij deze methode heb je natuurlijk wel het probleem dat je misschien niet exact kunt vinden wat je nodig hebt. Daar heb ik vaak last van, want ik bedenk vaak dingen die niet bestaan.
Op basis van patroon/stofeigenschappen
Dit is meer een ‘ongeveer’ lijstje, waarbij je nog alle kanten op kunt.
Nancy-jurk: 2,3 meter. Niet-rekkende stof. Bijvoorbeeld: viscose, dunne katoen, rayon, polyester, etc. Belangrijk: lekker fladderig.
Odette t-shirt: 0,9 meter. Rekkende stof. Bijvoorbeeld: tricot, jersey, viscosetricot, etc.
Moneta-jurkje: 1,9 meter. Rekkende stof. Bijvoorbeeld: tricot, jersey, viscosetricot, lycra, stretchfluweel etc. Belangrijk: genoeg rek.
Per patroon geef je aan wat voor soort stof je nodig hebt, maar ook het formaat. Dus ik kan gericht op zoek naar een stofje voor een nieuwe Nancy-jurk.
Op basis van kledingstuk/stofeigenschappen
Heb je nog geen specifiek patroon in gedachten, of ga je pas later eentje kopen? Maak dan een lijstje per kledingstuk over hoeveel je stof je waarschijnlijk nodig hebt. Reken een beetje ruim.
Kokerrok: 0,6 meter
Cirkelrok: 2 meter
T-shirt korte mouwen: 1,5 meter
Jurk: 2,5 meter
Trui: 2 meter
^ bovenstaand lijstje is ter voorbeeld. De hoeveelheid stof die je nodig hebt per kledingstuk, is afhankelijk van jouw maten.
Op deze manier kom je thuis met een hoeveelheid stof waar je echt iets aan hebt. Dus niet te weinig zodat je je trui geen lange mouwen kunt geven en niet te veel zodat je met een groot restant blijft zitten (al hou ik best wel van restantjes!).
Fournituren uitkiezen
Zoek je fournituren voor een stofje dat je al in huis hebt? Knip dan een klein stukje van je stof af zodat je deze bij een klosje garen/biaisband/rits/etc kunt houden om zeker te weten dat je de juiste kleur koopt.
Bij twijfel: maak een foto
Als je twijfelt over een stofje, blijf dan niet een halfuur bij de kraam hangen om aan het stofje frunniken. Da’s namelijk irritant voor andere mensen die ook een kijkje willen nemen. Neem daarom een foto met je telefoon (controleer wel meteen even of de kleur een beetje goed overkomt) en loop nog een rondje terwijl je er over nadenkt. Sommige kraampjes hebben ook een webshop, dus als dat het geval is, kun je de stof achteraf ook nog online kopen. Tenzij de rol bijna op is. Bewaak ‘m dan met je leven!
Schuldig voelen is onzin
Ik lees wel eens bij bloggers of op Instagram dat men zich schuldig voelt over het kopen van stoffen. Volgens mij is dat onzin, tenzij: je gezin verhongerd omdat je al het geld hebt uitgegeven aan stoffen. Of als je in een caravan woont want je eigen huis puilt uit van de stoffen.
Een hobby kost nu eenmaal geld. Net zoals naar voetbalwedstrijden gaan, een paard onderhouden of een zeiljacht hebben. Maar dat is niet het enige wat het brengt: een hobby maakt jou gelukkig en je omgeving profiteert ook van jou als blij mens, toch?! Natuurlijk is het belangrijk om het enigszins binnen de perken te houden, maar dit kun je ook bereiken door bijvoorbeeld je miskopen weer te verkopen of jezelf juist uit te dagen om iets uit je eigen ‘stash’ te maken.
Mijn aankopen
Dit keer ging ik vrij gericht te werk en heb ik vooral tricot en viscose gekocht om daar jurkjes en tops van te maken. Ik kwam thuis met elf stoffen en wat kleine fournituren. Ik heb op de ‘koopjes’ gefocust. De duurste stoffen waren 5 euro per meter en de goedkoopste 2 euro.
Ik heb effen tricot gekocht in de kleuren bordeauxrood, framboosrood en wit (met een soort van streepje). Volgens mij zijn het allemaal viscosetricots want ze zijn erg ‘drapey’. De grijs/paars gestreepte stof is katoentricot, die wat steviger aanvoelt. Daar ga ik een jurkje van maken.
De bloemetjesstof is “crushed jersey” die ik bij de kraam van Budgetstoffen.nl heb gekocht. Ik ben normaal niet zo van de schattige bloemetjes, maar hier wil ik een zomerjurkje van maken.
Van de mint/oudgroene stof weet ik helaas niet meer wat het precies is… Ik geloof dat er linnen gemixt met iets op stond, maar het voelt als een soort dikke viscosetricot die erg mooi valt. Ik heb er een metertje van gekocht, dus waarschijnlijk wordt het ook een Odette top.
De donkergroene en donkerrode stoffen zijn viscose van een Franse kraam. Er zit een soort van patroontje in geweven. Ik vond ze erg mooi, dus ik heb genoeg stof meegenomen voor een jurk en een rok of blouse. De stoffen voelen echt superfijn aan!
De stofjes met de vogeltjes en veertjes zijn ook viscose. Ik denk dat ik ze in een jurk of een los vallende blouse verander. Ik merk dat ik vaak toch uitkom bij effen stoffen, wat ik eigenlijk een beetje saai vind. Dus ik heb nu juist op printjes gelet. Ook de witte stof heeft een leuk printje: robots! Het is peachskin, waar ik nog nooit eerder mee heb gewerkt. Ik ben van plan om hier een simpele top van te maken, zodat de print goed zichtbaar blijft.
Het is een flinke stapel stoffen, maar aangezien ik meestal maar een keer in het jaar naar het Stoffenspektakel ga, vond ik dat ik me best mocht uitleven ;)
UPDATE:
Inmiddels heb ik verschillende stoffen verwerkt! Dit is er van geworden:
- Tricot wit: Odette top
- Crushed jersey met bloemen: Catalina jurk
- Viscose rood: Catalina jurk
- Tricot grijs/paars gestreept: McCall’s 7432 jurk
- Peachskin robots: simpel t-shirt
Ben jij wel eens naar het Stoffenspektakel geweest? Hoe was jouw ervaring en heb je misschien nog extra tips?
Ik ben er nu inmiddels 2 keer geweest en juist ‘s middags (net na het werk, om 15 of 16 uur). Hier in Groningen was het een keer wel wat rustiger, andere keer juist niet. En ik ga volgende keer niet zo laat omdat ze al stoffen aan het inpakken waren…
Goed om te weten! Ik ben nog nooit ’s middags geweest en ik had er ook nog niet aan gedacht dat ze al konden gaan inpakken aan het einde van de middag. Bedankt voor de tip :)