Een kledingstuk colorblocken geeft het niet alleen een unieke uitstraling, maar het is ook nog eens een handige manier om restantjes stof op te maken. Soms heb je niet genoeg van een bepaalde stof voor een compleet kledingstuk, maar als je het combineert met een andere stof, past het wel en heb je ook nog eens een heel leuk effect. Recentelijk maakte ik een pastelkleurige gecolorblockte sweater en verzamelde hierbij tips voor het colorblocken.
Hoe colorblock je?
Colorblocken kan heel simpel zijn, want je kunt simpelweg een patroondeel in een andere stof maken. Denk hierbij aan een trui met mouwen in een andere kleur, of de rok van een jurk in een andere stof dan het lijfje.
Maar ook het aanpassen van een bestaand patroon met nieuwe lijnen om te colorblocken is niet moeilijk. Je neemt je papieren patroon, en daar trek je lijnen voor het colorblocken. Knip het patroon op de lijn door. Vervolgens teken je bij je nieuwe patroondelen naadwaarde bij, omdat je bij het samenvoegen van de twee delen een stukje stof ‘verliest’. De onderstaande illustraties maakte ik om uit te leggen hoe ik mijn Amy sweater colorblockte:
Trek de lijnen op het patroon:
Knip de delen van elkaar af:
Voeg naadwaarde toe:
Knip de stof en stik de gecolorblockte delen aan elkaar.
Dit principe kun je voor colorblocking met horizontale of verticale lijnen gebruiken. Ga je voor diagonale lijnen houd er dan rekening mee dat je je patroondelen niet meer kunt spiegelen. Tenzij je een soort ‘v’/chevron vorm wilt natuurlijk ;) Dus deze patroondelen knip je enkel in plaats van op de vouw. Mocht je wat meer uitleg nodig hebben: ik maakte eens een Rumi tanktop met diagonale streep en in die blogpost zie je hoe ik de patroondelen heb gemaakt: Stofrestjes opmaken met drie Rumi’s en een Santa Fe.
Nadat je het patroon hebt aangepast, knip je de stof. Zet vervolgens eerst de gecolorblockte delen aan elkaar. Dus in het geval van de trui zet je de mouwen, voorpand en achterpand aan elkaar. Daarna behandel je de delen gewoon als een stuk en volg je de rest van de instructies.
Manieren om te colorblocken
Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar hier zijn wat voorbeelden om je te inspireren. Voordat ik de kleuren koos voor mijn Amy sweater, maakte ik de volgende tekeningetjes. Dit kun je toepassen op heel veel type kledingstukken.
Uiteindelijk vond ik de verticale optie niet handig: het wordt een grote uitdaging om de boord precies zo te laten doorlopen! Het is zeker wel een mogelijkheid om zo een kledingstuk te colorblocken, maar ik was in ieder geval niet klaar voor de uitdaging ;)
Een andere leuke manier om te colorblocken, vind ik om een wikkeljurk in twee kleuren te maken. Dat zou je zo kunnen aanpakken:
Met welke stof colorblocken?
Je kunt alle kanten op met colorblocking. Je zou schakeringen van dezelfde kleur kunnen gebruiken, of juist twee kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel. Een knalkleur combineren met een neutrale wit/zwart/grijs kan natuurlijk ook.
Bij het kiezen van de stof is het belangrijk dat ze overeenkomstige eigenschappen hebben. En daarmee bedoel ik eigenlijk vooral de stretch en dikheid van een stof bij elkaar moet passen. Dus geen dunne viscosetricot die heel rekbaar is met een dikke French terry die weinig stretch bevat. Anders krijg je bij de aanhechting tussen de twee stoffen problemen, waarschijnlijk in de vorm van plooitjes en scheve stof. Dus houd hierbij rekening mee met het kiezen van de stof!
Je kunt er ook voor kiezen om voor dezelfde kleur stof te gaan, maar juist wel een ander type stof of structuur. Denk bijvoorbeeld aan katoen met kant (beide non-stretch) of andere leuke accenten.
Heb jij wel eens een kledingstuk gemaakt met colorblocking?
Leuke tips, bedankt!