Een paar weken geleden schreef ik over de vraag “is het duurzaam om je eigen kleding te naaien?” Een van de conclusies was dat refashioning en upcycling van kleding een duurzame manier is om je eigen kleding te maken.
En behalve dat het duurzaam is, is refashioning goed voor je portemonnee en ook nog eens leuk om te doen!
Wat is upcycling en refashioning?
De term “upcycling” is een variatie op “recycling”. Alleen bij recycling wordt het product helemaal verwerkt tot een grondstof. Dus het wordt bijvoorbeeld gemalen of gesmolten en daarmee maakt men een nieuw product. Bij upcycling gebruik je een product in de huidige vorm om op een creatieve manier tot een ander product te komen.
Refashioning is een vorm van upcycling, want hierbij wordt een bestaand kledingstuk omgevormd tot een ander kledingstuk. Denk hierbij aan een spijkerbroek waarvan een rokje wordt gemaakt, of een veel te grote, lange soepjurk tot een leuk kort jurkje of topje. Bij The Great British Sewing Bee is een van de wekelijkse uitdagingen standaard een refashion project, en vorige week stond zelfs de hele aflevering in het kader van upcycling en duurzaam naaien.
Zelf heb ik een ook een paar refashions gedaan, waaronder het omvormen van een dunne Hema-fladderbroek tot een hemdje. Het was een van mijn eerste naaiprojecten en ik had me niet gerealiseerd dat er toch best veel stof nodig is voor een topje… Uiteindelijk heb ik het topje in tien verschillende stukken in elkaar gezet, wat een goede oefening was in het laten doorlopen van het printje!
Recentelijk heb ik ook een jurk die niet goed paste en waarvan de stof toch niet zo goed bij het patroon paste, (de Ultimate Wrap Dress van Sew Over It), omgevormd tot een Rumi hemdje:
Verder gebruik ik ook vaak een oud kledingstuk zoals een t-shirt voor de zakken van een jurkje, zoals ik bij dit a-lijn jurkje deed. En een zomerjurkje kan ook prima gevoerd worden met een oud onderlaken.
Tips voor het refashionen van kleding
Ben je geïnspireerd geraakt en van plan om je eigen kleding te refashionen, of naar de kringloop te gaan voor wat kledingstukken? Deze tips kunnen je misschien helpen:
- Er gaat best veel stof in een nieuw kledingstuk zitten, zelfs in een hemdje. Maak daarom van een groot kledingstuk iets kleiners.
- Gebruik een kledingstuk met zo min mogelijk naden (dus geen getailleerde blouse) om zoveel mogelijk stof te kunnen gebruiken.
- Toch een kledingstuk in een prachtige stof gevonden, maar is het niet groot genoeg? Combineer het dan met een andere stof, bijvoorbeeld met een colourblock ontwerp.
- Probeer zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen te hergebruiken van het kledingstuk. Denk aan zakken, een kraag of knoopsgaten.
- Gaten kun je verdoezelen met borduursel of een leuke patch. Dit geldt ook voor vlekken.
- Bij een kledingstuk wat gemaakt is van niet-synthetische vezels, kun je het ook verven, bijvoorbeeld op een natuurlijke manier.
- Je kunt ook kleding maken van bijvoorbeeld lakens dekbedovertrekken of kussensloopjes.
- Houd je veel stofresten over waarmee je niets meer kunt? Die kun je ook gebruiken om een kussen mee op te vullen.
Inspiratie voor refashioning
Als je zoekt op “refashioning” op Google, Instagram of Pinterest vind je enorm veel creatievelingen die iets leuks hebben gemaakt. Van een oma-jurk tot rokje, of van een mannenoverhemd tot topje. Dit zijn een paar van mijn favoriete refashioners:
- Trish van Trish Stitched, je vindt haar creaties op Instagram maar ook op haar blog. Op haar blog deelt ze ook veel tips voor duurzaam naaien. Ze maakt ook van deadstock stoffen nieuwe dingen, zoals boeken met gordijnstalen tot toilettasjes!
- Annika Victoria van Little Pine Needle (Instagram) maakt veel YouTube video’s met toffe upcycling projecten. Je kunt ook zien hoe ze haar eigen trouwjurk heeft gemaakt van tweedehands stof!
- Kara maakt ook prachtige nieuwe creaties van bestaande kleding. Je kunt haar vinden op Instagram maar ook op haar blog deelt ze een flinke lijst aan leuke refashions met YouTube video’s.
- Op Makery.com wordt jaarlijks een refashioning challenge gehouden. Sommige deelnemers gaan echt richting haute couture! Hier vind je alle creaties van de afgelopen jaren, compleet meet voor-en-na-foto’s en een uitleg: The Refashioners.
- Zoe, de bedenkster van Me Made May is ook een erg goede refashioner. Je vindt hier een enorme lijst van haar projecten: Refashion Resource
Heb jij wel eens een kledingstuk ge-upcycled?
Mooi dat het bloggen je zoveel gebracht heeft!
Ik vind het bij jouw blogposts altijd fijn dat je je eigen, eerlijke mening geeft en ook mislukte projecten en foutjes deelt. Omdat zelf kleding maken niet altijd leuk is, maar heel vaak ook wel! (-;
Ahh dat vind ik heel leuk om te horen, dankjewel voor je compliment! :)