Na mijn blogpost over Patroonontwerpers voor zwemkleding, zul je vast niet verrast zijn dat ik weer met het thema zwemkleding verderga ;) Deze week hebben we een vakantie gepland naar Curaçao, wat voor mij de eerste keer is voor een zonvakantie. Ik kon het natuurlijk niet laten om mijn eigen bikini te maken.
Je eigen zwemkleding maken is helemaal niet zo moeilijk, maar het is wel even iets anders dan een ‘gewoon katoentje’ onder je naaimachine door laten glijden. Gaandeweg vielen me een aantal dingen op en heb ik een lijstje met tips opgesteld. Overigens heb ik al mijn badkleding gemaakt met mijn ‘normale’ Singer naaimachine en overlocker, zonder ook maar een ander voetje te gebruiken.
1. Gebruik geschikte stof
De beste stof die je voor zwemkleding kunt gebruiken, is lycra. Je herkent het meteen als je het voelt, het is echte ‘badpakkenstof’. Wat hierbij ontzettend belangrijk is, is dat het two-way stretch heeft, wat men ook wel ‘bi-stretch’ noemt. Dat betekent dat het zowel in de breedte als lengte rekt. Dit is nodig om het een beetje fatsoenlijk aan en uit te kunnen trekken.
Zelf vind ik het best moeilijk om mooie stoffen te vinden voor badkleding, vooral als je iets met een printje zoekt. Ik heb daarom een aantal links op een rijtje gezet voor (web)winkels die lycra verkopen:
- Budgetstoffen
- Kantjeboord (in hun echte winkel in Amsterdam hebben ze nog meer dan in hun webshop)
- Stoffendorp (wel even controleren of de stof tegen water kan, want sommige lycra’s zijn meer voor turnpakjes)
- N&N Stoffen (fysieke winkel op de Albert Cuyp in Amsterdam)
2. Bloot elastiek voor zwemkleding
Bij badkleding ‘verstevig’ je eigenlijk alle naden met elastiek. Het is belangrijk om het juiste elastiek te gebruiken wat tegen water en chloor kan. Je wilt natuurlijk niet dat je elastiek het opeens begeeft! Voor badkleding is dat ‘bloot’ elastiek, wat geheel bestaat uit rubber. Ik heb vaak een beetje moeite met elastiek wat breder is dan mijn overlockersteek en geef ik de voorkeur aan elastiek van 0,5 cm breed. Anders wordt het elastiek niet helemaal bedekt door het stiksel.
3. Geen spelden maar clips
Op zich kun je ook wel met spelden werken, maar de kans dat je de stof beschadigd is groot. Spelden van elastiek is helemaal niet aan te raden want je wilt het elastiek niet verzwakken. Ik gebruik daarom graag clips om de stof vast te klemmen. Dit kunnen ‘wonderclips’ zijn die speciaal voor naaien zijn ontworpen, maar ik gebruik gewoon kantoorklemmetjes.
4. Zet je overlocker mes uit
Elastiek wordt kwetsbaar als er een scheurtje in zit. Om te voorkomen dat je toch per ongeluk een hapje uit het elastiek neemt bij het overlocken, zet het mes gewoon uit. Als het goed is zit daarvoor een knop op je machine, als je hem niet kunt vinden, raadpleeg dan de handleiding.
5. Gebruik een loopturner
Ik heb vaak ruzie met mijn loopturner bij kleding, maar bij badkleding is het echt een time saver! Omdat de lycra zo gladjes is, is dit instrument echt superhandig. Bij badkleding maak je vaak dingen binnenstebuiten en keer je het vervolgens om. Dat gaat echt razendsnel als je het haakje van de loopturner ergens in hangt en dan glibbert alles zo de goede kant op. Ideaal!
6. Gebruik de overlockstiksels
Het glibberige karakter van de lycra kan nog wel eens problemen opleveren. Ik heb gemerkt dat het handig is als je de overlockdraden nog niet afknipt. De schouderbandjes bij een bikinitop positioneren gaat bijvoorbeeld gemakkelijker als je aan het overlockdraadje kan trekken. Ook het binnenstebuiten keren gaat sneller en met minder beschadigingen als je het draadje hebt om je loopturner aan vast te knopen.
Heb jij wel eens je eigen zwemkleding gemaakt? Zo ja, wat is jouw meest handige tip voor het naaien van badkleding?
Dit artikel bevat een affiliate link naar Budgetstoffen.nl. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik een klein percentage van jouw aankoop. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.
Ik heb zojuist twee badpakken gemaakt. Uiteraard van lycra maar ik gebruik vooral de gestikt zigzagsteek. Ik lock de naden aan elkaar, vervolgens breng ik het elastiek overal aan met de gestikte zigzag, eerst tegen de randen aan de binnenkant en dan klap ik het nogmaals naar binnen en stik er overheen weer met de gestikte zigzag. Als laatste verstevig ik alle lengtenaden aan de buitenkant met de gestikte zigzagsteek. Dus aan de buitenkant is alles afgewerkt met de gestikte zigzag. En dat ziet er prima uit én een heel stabiel badpak!