Wil jij je eigen broek(en) maken, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Ik heb mijn eerste stapjes in broekland genomen, maar mijn ultieme doel is om mijn eigen jeans te maken. Inmiddels heb ik heel wat research gedaan en misschien heb jij ook wat aan mijn tips!

Gemakkelijk beginnen met je eerste broek

Je hoeft natuurlijk niet te beginnen met de perfecte nauwsluitende skinnyjeans. Pyjamabroeken, leggings, shorts of joggingbroeken zijn natuurlijk ook broeken! Voor deze types broeken hoeft de pasvorm niet perfect te zijn, en zijn daarom heel geschikt om een beetje ‘feeling’ te krijgen voor het in elkaar zetten van een broek.

Het leuke is dat je ook veel gratis patroontjes hiervoor kunt vinden, waardoor de drempel voor het experimenteren weer wat lager is. Ik maakte al eerder een pyjamabroek met het gratis Walk the Plank patroon en een legging met het Peg legs patroon. Een leuk gratis patroon voor een joggingbroek heb ik ook al gevonden: de Women’s yoggers van Petite Stitchery. Deze City gym shorts van Purl Soho lijkt me ook superleuk om te maken.

Kies de juiste stof voor je broekpatroon

Je eigen broek maken

Dit geldt natuurlijk voor alle patronen, maar de stofkeuze bij een broek is extra cruciaal. Want jeans in een linnen stof maken zal waarschijnlijk een vreemd resultaat hebben, maar een losjes vallende zomerbroek met een strik in de taille, past juist weer heel goed bij linnen.

Controleer daarom goed welke stof bij het patroon wordt aanbevolen. Of wijk daar van af en accepteer dat het resultaat toch anders wordt dan gepland ;)

De meest gangbare stoffen voor broeken zijn: jeansstof (denim) met of zonder stretch, gabardine, bengaline, linnen, (stretch)katoen. Je kunt ook ribcord of wol gebruiken. Leggings kun je maken van lycra en joggingbroeken van joggingstof, French terry of punta di roma.

Let goed op of de stof horizontaal, of verticaal rekt. De meeste bengaline rekt bijvoorbeeld in de lengte, in tegenstelling tot de ‘normale’ horizontale rek. Dit betekent dat je je patroondelen een kwartslag moet draaien. Zo rekt de stof mee met je kont, in plaats van met je lengte die toch nooit veranderd ;)

Met of zonder stretch, proefmodellen en rimpels lezen

Je eigen jeans naaien

Als je stof meerekt, is de pasvorm minder belangrijk. Daarom lijkt het mij handiger om daarmee te beginnen. De eerste jeans die ik in mijn naaiplanning heb (de Mia-jeans van Sew Over It) is ook eigenlijk een soort jegging.

Ga je echter voor een jeans of broek zonder stretch die goed aansluit, dan zul je je wel moeten concentreren op het aanpassen van het patroon zodat hij goed bij jouw lichaam aansluit. Om tot een perfect ontwerp te komen, kun je het beste (veel) proefmodel(len) maken en de ‘rimpels lezen’. Ik heb een aantal links gevonden die goed uitleggen wat er mis is bij bepaalde lijnen en rimpels in de stof en hoe je dit kunt oplossen:

Ik herken deze ‘rimpels’ heel erg bij wat ik zie in de winkel wanneer ik passende jeans probeer te vinden. Bij mij is dat altijd een drama omdat ik kennelijk afwijk van de standaard confectiematen. Des te meer redenen om zelf mijn broeken en jeans te gaan maken!

Wat zijn jouw redenen om je eigen broeken te maken?