Ik denk dat de meeste naaisters dit probleem wel kennen: Je koopt een fantastisch stofje zonder een concreet plan. Later kom je een patroon tegen wat er echt perfect bij past, maar volgens het tabelletje waarop de benodigde hoeveelheid stof staat, heb je te weinig. Balen!

Behalve… Inmiddels ben ik er best goed in geworden om een patroon toch uit dat te kleine lapje te knippen. Dus hierbij mijn tips en Eerste Hulp Bij Te Weinig Stof!

Als eerste:

Ga er niet zomaar van uit dat wat in de patroonbeschrijving staat, ook waar is. Bij een paar patroonmakers lukt het me bijna altijd om een halve, of zelfs hele meter stof te besparen! Print en plak daarom je pdf-patroon, of trek het patroon over op patroonpapier. Probeer zo goed mogelijk te patroondelen op je stof te leggen, en misschien past het dan al.

Zo niet, dan kun je de volgende aanpassingen proberen om het toch passend te krijgen:

Het patroon aanpassen

Inkorten

Met mijn 1.63 moet ik vaak rokken inkorten. Vaak kom ik daar pas achteraf achter, maar je kunt natuurlijk ook vooraf de roklengte aanpassen. Meet een rok/jurk met een fijne lengte en gebruik die lengte om het patroon alvast aan te passen.

Als je lang bent, heb je daar natuurlijk niets aan. Maar wat misschien wel een mogelijkheid is, is het inkorten van de mouwen. Misschien passen korte mouwen ook heel goed bij je kledingstuk, of vind je driekwart/halve mouwen net zo leuk als ik!

Naad middenvoor of -achter

Soms heb je allemaal kleine stukjes stof over, maar niets is breed genoeg om een voor- of achterpand te maken. In dat geval kun je ervoor kiezen om het voorpand, of achterpand (minder zichtbaar voor jezelf) uit twee delen te maken. Voeg extra naadwaarde toe aan de middennaad en knip hem in twee keer uit een enkele laag stof.

Ik paste dit ook toe bij mijn Knipmode Boho-jurk. Deze stof heeft heel veel rimpeltjes en daardoor is die achternaad helemaal niet meer zichtbaar!

Kleine restantjes samenvoegen

P4P Walk the plank

Pyjamakatten met paspelband!

Op dezelfde manier kun je ook andere patroondelen laten bestaan uit meerdere delen. Zo heeft mijn Lola-jas aparte manchetten omdat de stof niet lang genoeg was voor de mouwen. Dit deed ik ook bij mijn pyjamabroek die te kort was.

Mijn blauwe Odette-top heeft een tailleband (die er eigenlijk ook niet op hoort, maar de top was te kort) die aan de achterkant ook uit twee delen bestaat. En het striklint van mijn Sew Over It Wrap-jurk bestaat ook uit vier kleine lapjes aan elkaar gezet.

Misschien is het niet de meest nette manier, maar het valt vrijwel niemand op (lees: alleen jezelf!).

Patroondelen haaks op de draad leggen (kwartslag draaien)

Dit is echt een noodgreep en is niet aan te raden. Vooral bij rekkende stoffen is het eigenlijk geen optie, omdat je dan de rek niet horizontaal hebt, maar verticaal en dan kan je kledingstuk ‘uitzakken’.

Bij sommige geweven stoffen heb ik dit wel eens gedaan, maar dan betrof het bijvoorbeeld een striklint of een zak. In principe zul je het snel zien als een kledingstuk niet recht van draad is, want dan valt het niet mooi. Alleen doen in absolute noodgevallen, en doe het vooral niet als je stof een duidelijke vleug heeft!

Combineren met een andere stof

Andere stof gebruiken voor onzichtbare delen

Jurk met zakkenSommige patroondelen zie je niet eens aan de buitenkant. Denk aan zakken, of een beleg. Dat kun je prima van een andere stof maken. Zo gebruik ik restantjes stof en oude t-shirts voor zakken (bij zakken in de zijnaad die niemand ziet).

Let er wel op dat het beleg niet naar buiten kan piepen en dat je een stof gebruikt met dezelfde eigenschappen.

Colorblocken

Je kunt ervoor kiezen om zichtbare delen juist in een andere stof te maken. Denk hierbij aan een tailleband, schouderbandjes, manchetten of een kraagje. Zo wordt het een leuk accent en ziet het er niet uit alsof je stof op is.

Free sewing Hugo Hoodie

Hugo sweater

Dit colorblocken kun je ook wat duidelijker toepassen. Bijvoorbeeld door de boven- of onderkant van een top in een andere kleur te maken, of een streep van een andere kleur toe te voegen. Ik deed dat bij mijn Hugo-sweater toen ik mijn mouwen per ongeluk te kort had geknipt. De binnenkant van de capuchon is overigens ook van een zwarte stof gemaakt. Mijn Amy-sweater bestaat ook uit twee stoffen.

Voor een te korte rok zou je ook een tweede stof aan de onderkant toe kunnen voegen. Zorg er dan wel voor dat het een vrij brede band is, want dan ziet het er bewust uit. Een klein strookje ziet er weer uit alsof het per ongeluk was.


Wat doe jij als je niet genoeg stof lijkt te hebben voor een patroon?