Vroeger noemden we ‘culottes’ nog gewoon een ‘broekrok’ (eigenlijk is ‘culotte’ het Franse woord voor ‘slipje’, volgens Google Translate). Ik weet nog dat ik ze als kind zijnde wel eens droeg, maar een tijdje later konden ze toch écht niet meer. De laatste tijd zie je ze weer verschijnen, maar dan als hippe variant.

Eigenlijk was ik nog steeds niet zo gecharmeerd van deze look, totdat ik de Tania Culottes tegenkwam. Want deze culotte is namelijk zo ontworpen dat je helemaal niet kunt zien dat het een broek is en het zo kan doorgaan voor een rokje. Dus leuk qua uiterlijk, maar wel ontzettend praktisch. Wat mij betreft de perfecte combi!

Broekrok

De Tania Culottes van Megan Nielsen

De Tania Culotte werd ontworpen door de Australische designer Megan Nielsen. Het patroon kwam uit in 2015 dus het lijkt er op dat ik achter de trend aanloop ;)

Het patroon is simpel maar wel ingenieus bedacht: het is eigenlijk een cirkelrok voor de broekspijp. Dus je hebt twee cirkelrokken en een tailleband. In het midden zit een plooi, waardoor het lijkt alsof de voorkant gewoon vlak is. De afzonderlijke pijpen zie je vrijwel niet meer, tenzij je een effen, stugge stof gebruikt. Op de Megan Nielsen site vind je ook voorbeelden van zo’n stugge stof, maar dat vind ik juist minder mooi. De culotte heeft steekzakken aan de voorkant, extra praktisch dus!

Megan Nielsen Tania Culottes

De culotte is beschikbaar in vier verschillende versies. Versie A en B zijn heel breed en daardoor ‘fladderig’. Versies C en D hebben veel minder volume in de rok. Je kunt hem maken in verschillende lengtes. Ik ging voor versie A: dus breed en de kortste lengte.

Op het Megan Nielsen blog vind je in de ‘Tania Culottes Tutorial Library’ ook uitgebreide instructies en extra ‘hack’ tutorials. De instructies in het patroon zijn echter toereikend genoeg om hem zonder fototutorial te maken.

Bloemige viscosestof

De stof voor mijn culotte kocht ik op een van de eerste Stoffenspektakels die ik bezocht. Ik was al op weg naar de uitgang en toen zag ik een kraam met coupons liggen. Deze sprong er voor mij uit omdat hij een leuke print had. De zwarte achtergrond maakt het weer niet ‘te’ en de gekleurde bloemetjes zijn best subtiel. De stof heeft ook een borderprint met strepen, maar die heb ik dit keer niet gebruikt.

Het is een dunne viscose, waardoor hij lekker soepeltjes valt. Ik wist lange tijd niet wat ik ervan zou maken, omdat de stof eigenlijk net te dun is voor een rok. Maar omdat de rok bestaat uit twee ‘pijpjes’ en de patroondelen echt heel breed zijn, is ie juist weer heel geschikt voor een culotte.

Eigenlijk heeft het patroon zakken aan de voorkant, maar daarvoor leek me de stof niet stevig genoeg. Ik heb ze daarom maar achterwege gelaten. Ter compensatie daarvan (want je wilt toch wat kleingeld kwijt kunnen of tenminste een tampon meesmokkelen naar het toilet!) heb ik in de zijnaad een zak gemaakt.

Tania Culottes - Megan Nielsen

De zakken heb ik toch maar weggelaten.

Mijn lap was slechts 180×150 cm. Voor de culotte staat er dat je officieel minimaal 2 meter nodig hebt, maar door vals te spelen en mijn patroon een kwartslag te draaien, paste het toch.

Een nieuwe vlieseline-truc en de ramprits

Op zich is het geen moeilijk patroon, maar ik had pech met de rits waardoor het best lang duurde. Je begint met het maken van de plooien aan de voor- en achterkant. Na het stikken van één van de zijnaden (met in mijn geval een zak) maak je de tailleband.

De tailleband verstevig je met vlieseline. Ik heb echter altijd ruzie met vlieseline: dan knip ik het patroondeel heel secuur uit, maar dan past het alsnog niet. Je kunt er ook voor kiezen om een deel stof in zijn geheel te verstevigen en het dan uit te knippen. Ik deed het net iets anders: ik legde de uitgeknipte patroondelen op de vlieseline, deed er een stuk patroonpapier bovenop en streek het toen. Zo gaat je strijkijzer niet kapot door de vlieseline en het papier trek je er achteraf zo weer af. Voor meer uitleg kun je deze tutorial lezen: Block-Fuse Interfacing to Facings.

Ik moest weer even wennen aan hoe je een blinde rits inzet. Gelukkig heb ik wel een voetje voor een blinde rits en dat helpt al enorm. De ene keer zat ik te ver van het stiksel af, en de andere keer te dicht bovenop. Ook drukte ik kennelijk de tandjes niet ver genoeg ‘open’ waardoor ik vreemd genoeg een heel klein randje van de rits dichtnaaide, en het trekkertje vastliep. De eerste rits die ik gebruikte was een gerecyclede uit een ander kledingstuk. Nadat die helemaal de mist in ging hij beschadigde na drie keer uithalen, heb ik een nieuwe gebruikt van ritswinkel.nl. Uiteindelijk is het resultaat best wel matig… Maar ik had geen zin om hem voor een derde keer uit te halen (ik ben letterlijk een uur bezig geweest), én het is vrijwel niet te zien. Dus ik heb hem zo maar gelaten.

Mijn nieuwe rokje dat stiekem toch een broekje is

culottes

Ik was een beetje bang dat de culotte te kort zou zijn. Ik kon hem echter niet langer maken vanwege de beperkte stof. Toen ik hem paste bleek dat hij lang genoeg was voor mijn lengte, jeej! (ik ben 1,63). Alleen als ik ga zitten is ie aan de korte kant. Ze zijn in ieder geval niet geschikt als buspants à la Sheldon van The Big Bang Theory, haha!

Buspants Sheldon Big Bang

Als culotte is hij redelijk windvlaag-proof, je hebt alleen aan de zijkanten kans dat ie omhoog vliegt en je alsnog je ondergoed flasht. Echter moet het daar wel heeeeul hard voor waaien hoor. Voor de volgende culotte ga ik wel overwegen om view D te maken, waarbij de rok een stuk minder vol is.

Hij draagt eigenlijk een beetje gek, want ook ik heb het idee dat ik een rokje aantrek, maar dan voel je toch dat hij pijpjes heeft. Verleden tijd voor schurende dijen (TMI, sorry) dus!

Ik vind hem echt superleuk geworden; de stof past echt perfect bij zo’n luchtig broekrokje. Met gympies is ie lekker casual en voor vakantie lijkt ie me ook perfect! Kortom: ik ga op zoek naar nog een geschikt lapje stof voor mijn tweede culotte!

Wat vind jij van zo’n broekrok/culotte?

Dit artikel is in samenwerking met Ritswinkel.nl. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.