De culotte: een short met het uiterlijk van een rokje

Tania culottes view A

Mijn eerste versie van de Tania culotte

Voor onze stedentrip naar Rome ontdekte ik de culotte: een broekje wat eruitziet als een rokje. De ouderwetse broekrok, dus! Voor de hitte in Rome was het ideaal: lekker luchtig maar niet het idee dat je de hele wereld flasht met elk windvlaagje.

Vaticaanstad stond ook op onze planning. Echter hebben ze daar een dresscode: je mag er niet met onbedekte schouders en knieën naar binnen. Ik wierp een blik op mijn kledingkast maar concludeerde dat al mijn midi-rokken (zoals mijn rode) gedragen moeten worden met een onderrok. Dat was mij veel te warm met 30 graden.

Kortom: ik had een nieuw, vroom ;) kledingstuk nodig. Ik had net mijn eerste Tania-culotte gemaakt, en bedacht me dat de lange variant daarvan precies was wat ik nodig had!

De Tania culottes van Megan Nielsen

Het patroon van de Tania culotte is beschikbaar in vier verschillende varianten. Eigenlijk is het ook heel economisch voordelig dat ik een tweede variant heb gemaakt. Iemand op Instagram redeneerde laatst dat als je een patroon koopt en ‘m twee keer maakt, de prijs dus eigenlijk maar 50% per kledingstuk is ;)

Tania culottes - alle varianten

© Megan Nielsen

Eerder maakte ik versie A: die is heel wijd en kort. Nu koos ik voor versie C. Die is veel minder wijd en een heel stuk langer. Versie A en B zijn te vergelijken met een hele cirkelrok, en versie C en D met een halve cirkelrok. Ik zou eigenlijk niet genoeg stof hebben voor deze versie, maar met mijn 1,63 lengte durfde ik het er wel op te wagen.

Geweven stof met verticale strepen

Bij mijn eerste versie van de Tania culotte ging ik voor een fladderende, dunne viscose. Voor de C versie wordt aanbevolen om een stof met wat meer structuur te gebruiken. Dit keer ging ik voor een stofje dat ik voor 1 euro de meter op de Utrechtse lapjesmarkt heb gekocht en een stuk steviger aanvoelt. Ik dacht dat het ook viscose was, maar dan dikker. Echter blijkt het zo te kreukelen dat ik het idee heb dat het eerder dunne katoen is. De stof was 150 cm breed en ik had 2,35 m. Volgens het patroon heb je 2,8 m nodig van 140 breed, maar ik denk dat het ook wel op 2 meter had gepast.

Megan Nielsen Tania culottes

De stof is donkerrood met een soort herringbone/chevron zigzag lijntjes, en witte en zwarte verticale strepen. Ik wist niet zo goed hoe de verticale strepen precies zouden uitvallen, maar na wat Googlen naar streepjes-rokken, durfde ik het wel aan.

Omdat de patroondelen zo gigantisch groot zijn en ik de strepen mooi wilde laten doorlopen, moest ik de stof enkel knippen. Dus ik kon hem niet dubbelvouwen. Omdat het veel te groot werd voor mijn tafel, heb ik het op de woonkamervloer geknipt. Wat is het een rotwerk om op de vloer te knippen, zeg! Als jij een van de mensen bent die altijd stof op de vloer moet knippen: ik heb intens medelijden met je!!!

Stof knippen op de vloer

Vanwege de duidelijke print en richting van de stof, heb ik de patroondelen heel precies gepositioneerd. Ik zorgde ervoor dat de plooien in het voor-en achterpand precies zo lagen dat de print niet onderbroken werd. Ook liet ik de strepen doorlopen in de zakken. Omdat het krap werd met de stof, heb ik de binnenkant van de zakken en de tailleband gewoon neergelegd waar het paste en geknipt, want die zie je toch niet meer als je hem draagt.

Constructie

Omdat ik het patroon al eerder had gemaakt, was het best gemakkelijk om hem in elkaar te zetten. Het moeilijkste was om de strepen te matchen en te worstelen met de grote patroondelen onder m’n naaimachine.

Culotte naaien

Toen ik de zakken had gemaakt en de twee ‘pijpen’ samen had gestikt, was ik best tevreden met de voortgang. Echter kwam ik er toen achter dat de voorkant van de tailleband wel 5 cm korter was dan de culotte zelf. Ik heb echt geen idee hoe dat kan… Bij mijn eerste versie had ik dat probleem niet. Ik vermoed dat er misschien iets mis is gegaan met de zakken, want dat is het grootste verschil met versie 1.

Ik had gelukkig nog een beetje stof over, dus gelukkig kon ik een nieuwe tailleband knippen. Voor de binnenkant van de tailleband smokkelde ik: ik zette er gewoon een stukje stof tussen.

Midi culottes

Voor de blinde rits gebruikte ik weer eentje van Ritswinkel.nl. De vorige keer dat ik een blinde rits inzette werd het een grote ramp. Dit keer ging het vrijwel perfect! En de strepen lopen ook mooi door bij de tailleband!

Onzichtbare blinde rits inzetten

Toen ik de culotte voor het eerst paste moest ik heel hard lachen: hij was zo groot dat het me deed denken aan zo’n Japanse Hakama-broek. Nog een zwaard erbij en ik was helemaal klaar! Ik korte hem een stuk in, maar natuurlijk nog op een ‘vrome’ lengte voor het Vaticaan, haha!
Ondanks dat de stof een stuk dikker is dan de vorige culotte, had mijn roll-of-lace zoomvoetje er helemaal geen problemen mee. Dat is toch echt wel mijn favoriete manier om de zoom van een ronde rok of top af te werken!

Zoom met zoomvoetje

Mijn nieuwe “vrome” culottes

Van de ene kant vind ik deze culotte een gek ding. Van de andere kant vind ik hem helemaal fantastisch! Hij is ondanks de lengte best luchtig en hij draagt lekker. Ik heb alleen wel het gevoel dat ik enorm veel stof om mijn benen heb wapperen. Wat natuurlijk ook zo is, want het is een broekrok waarin 2 meter stof inzit, terwijl ik met mijn lengte in principe ook een rokje kan maken met 50 cm lengte.

Qua pasvorm is hij helaas toch iets te breed in de taille, maar dat is natuurlijk te wijten aan al die extra centimeters in de tailleband. Het lijkt me niet heel handig om hem in te nemen, dus ik kan hem misschien dragen met een riempje. Of ik moet gewoon een hele hoop eten en voorlopig niet meer naar de sportschool gaan ;)

Bloempje

Kijk! Ik kreeg een bloempje van mijn lief. Terwijl hij degene was die een bloempje verdiende na al het fotograferen in de hitte :D

Dit artikel is in samenwerking met Ritswinkel.nl.
Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.