^ altijd een beetje eng als er opeens twee van mij zijn!

Ik ben heel slecht in het weggooien van restantjes stof die overblijven bij naaiprojecten. En ik ben juist heel goed in het zo ‘economisch’ mogelijk neerleggen van het patroon op de stof, zodat er meestal een flink stuk overblijft. Maar die combinatie van eigenschappen blijkt niet zo handig te zijn. Het gevolg is dat ik een enorm grote bak heb met allemaal stofrestjes!

Dus ik besloot om eens uit te zoeken van welke stoffen ik genoeg had om een kledingstuk van te maken en welke stof-combinaties ik kon maken. Ik ging door mijn patronen om te kijken welke weinig stof nodig hadden of waar ik gemakkelijk mee kon colorblocken. Ik kwam uit op deze twee patronen, die beide ook nog eens gratis zijn.

Amy sweatshirt van Patty Doo

Dit patroon is hier gratis te downloaden als je je aanmeldt voor de Patty Doo nieuwsbrief. De instructies zijn helaas in het Duits, maar er wordt ook een video gelinkt. Dat is natuurlijk ideaal als je de taal niet zo machtig bent. Het patroon heeft wel aanduidingen in het Engels, gelukkig.

Voor dit patroon besloot ik om te colorblocken met een donkergrijze jersey waarvan ik eerder mijn Adele cardigan heb gemaakt, en een donkergrijze/wit gestreepte gebreide stof die ik op vakantie in A Coruna kocht. Hier maakte ik eerder al eens de Kommatia Flash sweater van. De kleur grijs komt precies overeen! Ik vind van die Baseball-achtige shirts erg tof, dus de keuze voor het patroon met de raglanmouwen was ook snel gemaakt.

De sweater zat binnen no-time in elkaar, het meest tijdrovende was om de strepen in de zijnaden mooi door te laten lopen. Echter toen ik het paste bleek echter dat hij veel te groot was! Ik had op basis van het maattabelltje een maat D geknipt, maar ik had volgens mij beter een B kunnen kiezen. Ik weet niet of dat ligt aan mijn stof, omdat het vrij dunne en soepele stoffen zijn in plaats van dikke jogging ofzo. Als jij dit patroontje ook gaat maken is mijn tip om de papieren patroondelen te vergelijken met een bestaand kledingstuk.

Ik liet wel de boord onderaan de mouwen en het lijfje weg, want dat vond ik mooier. Ik vind het resultaat echt superleuk met de baseball-achtige uitstraling! Alleen nog even een basebalcap dragen en de look is compleet ;)

Lago tanktop van Itch to Stitch

De Lago tanktop kun je gratis downloaden bij Itch to Stitch. Ik was op zoek naar een patroon voor een hemdje wat weinig stof nodig had, en zo kwam ik bij de Lago top terecht. De top heeft een racerback, wat ik erg leuk vind. Het was voor mij de eerste keer dat ik met een patroon van Itch to Stitch werkte. Ik heb veel goede dingen over deze patronen gehoord, maar om eerlijk te zijn was ik niet zo heel enthousiast…

 

Ik miste namelijk een beschrijving over hoe ik het patroon het beste kon uitknippen, want er ging namelijk nogal wat lijnen verloren op de zijkanten van de pagina’s. En juist het cruciale stukje van de zijnaad werd niet geprint omdat het net tussen twee pagina’s inviel… Uiteindelijk is het goedgekomen hoor, omdat het toch niet zo precies komt bij tricot.

Voor de stof gebruikte ik gestreepte tricot waarvan ik ook een McCall’s jurk heb gemaakt. Ik wist lange tijd niet zo goed wat ik met dit stofrestantje moest doen, omdat ik bij een t-shirt het idee kreeg dat het wel heel erg op mijn jurk zou lijken, maar dan afgeknipt.

Door het streeppatroon had ik toch wat meer stof nodig nodig dan ik had verwacht, en paste het eigenlijk niet meer. Maar door het achterpand uit twee stukken te maken, lukte het toch. Grappig genoeg heeft ook mijn jurk van dezelfde stof een achternaad.

Ook hier vergde het nogal wat precisie om de strepen goed te laten doorlopen. Ik vond het vooral belangrijk dat het op de rug goed ging, omdat die naad daar eigenlijk niet hoort. De hals en mouwen worden afgewerkt met een boordje. Daarvoor knipte en vouwde ik de stof zo dat het paarse boorden werden. Om eerlijk te zijn vind ik deze afwerking eigenlijk niet zo mooi voor een topje. Het doet me heel erg denken aan een kinderhemdje. Ik heb wel de halsopening wat lager gemaakt om dit effect wat tegen te gaan.

Bij het maken stuitte ik nog tegen twee problemen aan: de knipjes bij de armsgaten bleken nog zichtbaar na het aanzetten van de mouwboordjes. En daarnaast had ik hem eigenlijk iets te kort gemaakt. Gelukkig kon ik beide oplossen, maar daardoor ging er wel wat meer werk inzitten dan verwacht.

Stofrestjes opmaken: tips?

Wat doe jij zoal met je stofrestjes en heb je nog tips voor mij? Ik ben niet zo van de ‘frutsels’ zoals slingers, kussentjes of tasjes… Mocht je nog leuke patroontjes weten, dan hoor ik dat graag!