Deze winter ben ik aan de slag gegaan met een groot project: mijn eerste winterjas! Hij is gevoerd en er kwamen een paar nieuwe technieken voor mij kijken, wat het een erg uitdagend naaiproject maakte.
Een lekker warme jas vind ik een van de moeilijkere kledingstukken. Het is geen topje die je in een avondje in elkaar zet! De stofkeuze is ook erg belangrijk. Afhankelijk van de uitstraling en warmte die je zoekt, heb je aardig wat verschillende keuzes.
Stoffen voor een (winter)jas – de buitenkant
Wol
Wol is een populaire keuze als het om een jas gaat. Zelf maakte ik mijn jas ook van een wolmix, en maakte ik al eens eerder een cape van gekookte wol. Wol is lekker warm, licht, maar wel stevig. Wolvezel is natuurlijk en ademt waardoor je niet zweterig wordt. Ook zijn de meeste soorten wol waterdicht, of houden je in ieder geval droog bij een regenbuitje. Een orkaan is een ander verhaal ;)
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wol te vinden. Niet alleen van verschillende dieren, maar het is ook op verschillende manieren verwerkt. Populaire soorten zijn mohair, kasjmier (oeh, fancy!) of tweed. Wol wordt vaak ook gemixt met andere vezels zoals polyester, of er wordt een combinatie gemaakt met gerecyclede wollen vezels.
Mooie wollen stoffen vind je bij Budget Stoffen (ook met gerecyclede wol) en prachtige wolprints bij Royal Look.
Softshell
Softshell is een populaire stof voor outdoor-activiteiten. Winkels zoals Bever hangen er vol mee. Ook is het een vaak geziene keuze voor kinderjasjes. In tegenstelling tot de ‘hardshell’ stoffen is de ‘softshell’ niet 100% waterdicht (eerder richting de 90%) maar ademt wel waardoor het een stuk comfortabeler draagt. De stof is winddicht, licht en droogt snel. Door die eigenschappen is het een fijne keuze voor een sportieve winterjas.
Voor de kids zijn er softshell stoffen te vinden in leuke, kleurrijke printjes of in ‘magic’ varianten, waarvan de print verkleurt als hij nat wordt. Bij Driessen Stoffen vind je verschillende softshell stoffen met leuke prints.
Nepbont
Jasjes van nepbont zijn weer helemaal in. Het heeft ook wel iets vind ik, al heb ik de neiging om mijn vriendin met dat schattige roze jasje altijd een grote knuffel te geven en dat mag juist even niet op het moment ;)
Er zitten echter wel wat nadelen aan nepbont. Het is natuurlijk een veel diervriendelijkere optie dan echt bont, maar het productieproces van nepbont is erg slecht voor het milieu. Ook de microvezels die vervolgens weer in het milieu terechtkomen hebben weer een negatief effect. Er is echter wel duurzaam en ecologisch geproduceerd nepbont te vinden, dus mijn tip is dan ook om goed onderzoek te doen naar de herkomst en productiemethode van je stof.
Een ander nadeel is dat het nogal vervelend is om mee te werken (je wilt niet dat je de bonthaartjes vaststikt in de naden) en het een enorme lading troep geeft. Dus het moet je de moeite wel waard zijn! Bij Budget Stoffen vind je nepbont in verschillende kleuren en lengtes.
Gore-Tex®
Als je op zoek bent naar een stof die je lekker warm én droog houd bij buitenactiviteiten in de winter, dan is Gore-tex® een optie. En dan bedoel ik niet even naar de bushalte lopen in een regenbuitje, maar meer actieve dingen zoals de bergen intrekken om te hiken. De stof ademt wel, dus je hebt niet het idee dat je weg loopt te broeien zoals bij een regenjas. Er zijn verschillende varianten van de stof die allemaal weer een andere eigenschap hebben. Hier lees je er meer over: Alles over Gore-Tex jassen. In de webshop van Actiefstoffen.nl vind je Gore-tex stoffen in verschillende kleuren.
Doorgestikt/gewatteerd
In het Engels heten dit type jassen “puffer jackets” en dat vind ik eigenlijk een veel leukere term dan het Nederlandse “donsjack”. Maar ook een donsjas kun je zelf maken. Deze stof is meestal van polyester, gewatteerd en doorgestikt in een bepaald patroon zodat de vulling niet op een plek zakt.
Meestal is de stof waterdicht en door de fluffy binnenkant is het lekker warm. Je vindt deze stoffen vaak onder de noemer “doorgestikt” of “gewatteerd”. Vaak vind je deze stoffen ook nog in lekker futuristische glimmende of neon kleurtjes.
Bij Stoffendorp zijn een aantal doorgestikte stoffen in gekke kleurtjes beschikbaar en ook bij Stoffen.net zijn er verschillende doorgestikte stoffen te vinden.
Stoffen voor een (winter)jas – de binnenkant
Met alleen een stof voor de buitenkant ben je er nog niet als je echt een lekker warme jas wilt maken. Ook hiervoor kun je zoeken naar “doorgestikte” of “gewatteerde” voeringstoffen. Bij Budget Stoffen hebben ze ook een aantal lekker warme doorgestikte voeringstoffen.
Je kunt er ook voor kiezen om tussenvoering te maken, waarvoor je eigenlijk alles kunt gebruiken wat lekker warm is. Zo zou ik zelf dikke joggingstof of french terry gebruiken. Het nadeel bij dit soort stoffen is echter dat het niet glijdt over je kleding, waardoor je het beste nog een gladde voering aan je jas toe kunt voegen.
Heb jij wel eens een winterjas gemaakt? Welke stof heb je voor je jas gebruikt?
Dit artikel is in samenwerking met Jas.nl.
Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.
Ik heb één keer een winterjas gemaakt maar was zo dom om voor een dunne voering te gaan. Daardoor was de jas niet winddicht en dat is niet handig in Nederland. Ik heb hem dus ook niet zo vaak gedragen. Maar het was zeker een leuk project om te maken. Misschien moet ik het dit jaar gewoon nog eens proberen met de juiste stof. Kan ik mooi dit blog gebruiken ter inspiratie. ;-)
Ah maar misschien kun je hem dan wel aan in het voorjaar/najaar? Of misschien er een lekker warm vest bij dragen? Mijn eigen winterjas is ook niet bestand tegen vrieskou (ben ik achter gekomen) maar nu het wat warmer is, kan het prima!
Goede tips!
Ik heb afgelopen winter een winterjas gemaakt van ‘ knitted wool’ en french terry met een mooie print, als voering. Wat ik daarvan lastig vond, was dat de ene stof rekt en de andere niet, waardoor de mouwen van de French Terry bijvoorbeeld langer waren geworden, dan die van wol (-;
Ik vind jassen maken zoveel voldoening geven! Het duurt wat langer voordat hij af is, maar daarna kun je er elke dag van genieten!
Dankjewel! :) Ah, dat is jammer. Zat er zoveel rek in de French terry? De keren dat ik het kocht viel het mij namelijk best wel tegen qua stretch! Maar inderdaad, een voering die naar buiten komt gluren is natuurlijk niet wenselijk ;)