AliExpress, wie wordt er nu niet doodgegooid met hun online advertenties? Deze Chinese site staat er om bekend om de meest uiteenlopende goederen voor een klein prijsje te koop aan te bieden. Je kunt hier ook stoffen en fournituren bestellen. Ik had dat nog nooit gedaan, maar omdat ik heel graag anti-slip stof wilde (voor pantoffels! En mijn arme kapotte stuitje nadat ik eens op gladde sokken keihard van de trap viel) en dit alleen bij AliExpress kon vinden, besloot ik om er te bestellen.

Maar goedkoop is vaak duurkoop. Is dat ook het geval bij AliExpress? En eigenlijk verwacht je dat ook een beetje bij zo’n cheapie shop, toch? Ik besloot de proef op de som te nemen en naast mijn anti-slip stof, bestelde ik ook nog wat andere stoffen uit de “Ice-Beauty Craft Store” webwinkel.

Algemene tips voor het bestellen bij AliExpress

  • Zoek naar producten waarbij je geen verzendkosten hoeft te betalen.
  • Vaak worden dezelfde producten door meerdere aanbieders verkocht. Even tien minuutjes rondkijken naar een goedkopere versie, kan lonen.
  • Let op de hoeveelheid. Soms wordt er per centimeter of per centimeter gerekend. De prijs x100 (voor een meter) tikt dan flink aan.
  • Zorg ervoor dat je bestelwaarde onder de 22 euro blijft. Dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Toch een grote bestelling maken? Splits hem dan op, indien mogelijk.
  • De Nederlandse Google-vertaling is zwaar irritant en vol met fouten. Zet dit uit om verwarring over het product te voorkomen.

Meer handige tips vind je op het blog van Irene. Zij schreef een tijdje terug een blog met verschillende tips: AliExpress shoptips.

In het algemeen viel het me ook op dat het niet heel erg goedkoop is. Bij het Stoffenspektakel kom je veel meer koopjes tegen.

Mijn bestelling

Na mijn bestelling duurde het 13 dagen voordat mijn pakketje aankwam. Dat was zoals aangegeven op de site.

Domme ik was eerder niet op de hoogte van de 22-euro-max en had het een waarde van 27 euro. Gelukkig is mijn pakketje er tussendoor geglipt (denkt ik?) en hoefde ik geen invoerrechten te betalen. Volgens een invoerrechtencalculator, zou het namelijk twee keer zo duur worden…

Dit zijn de vier producten die ik heb besteld. Bij elke stof geef ik aan wat mijn verwachtingen waren en wat ik precies heb ontvangen.

Besteld: Anti-slip stof

AliExpress anti-slip stofAls eerste gooide ik de anti-slip stof in mijn winkelkarretje. Deze stond beschreven als “100*145cm width polyester anti Slip rubber Non Skid fabric by meter plain color vinyl non slip fabric”.

Dat zijn een heleboel woorden. Ik bestelde 1 exemplaar, oftewel een stuk van 100 x 145 cm. Daar kan ik een heleboel voetjes uitknippen. Ik ging voor de grijze kleur, want ik wilde een neutrale kleur zodat ik het met alles kan combineren (en er geen kattenharen zichtbaar op zijn). Hiervoor betaalde ik €7,50.

Wat heb ik ontvangen?

AliExpress anti-slip stofEigenlijk precies wat ik heb besteld, maar dan ietsje ruimer geknipt. De stof is lichtgrijs en komt overeen met wat op de website staat.

De anti-slip stippeltjes zijn stroef en zelfs een beetje plakkerig. Deze stof voldoet helemaal aan mijn verwachtingen.

Besteld: Roze nep-bont

AliExpress stofIk ben van plan om fluffy konijnenpantoffels te maken. Want wie wil dat nou niet?! Ik vond nepbont in de webshop. De meeste kleuren waren al uitverkocht, maar de babyroze was nog beschikbaar. Deze stof werd omschreven als: “Cheap wool blend felt fabric patchwork for apparel sewing & fabric textile tissu cloth dolls material plush polar fleece fabric”. Bij de afbeeldingen stonden plaatjes van babydekentjes, kinder- en poppenkleding en knuffeldieren.

De stof ziet er een beetje ‘wollig’ uit, en niet zo glad als bijvoorbeeld fleece. Ik bestelde een halve meter. Hiervoor betaalde ik €2,69. Ik heb even snel rondgekeken, maar voor imitatiebont in Nederlandse webshops betaal je voor de goedkoopste rond de 7 euro per meter. Bij AliExpress is het omgerekend € 5,38 per meter, dus veel goedkoper is het niet.

Wat heb ik ontvangen?

AliExpress stofEen lapje super-aaibare stof in een suikerspinkleurtje. Maar de stof voelt kwalitatief niet goed. Het weefsel aan de achterkant is superteer, en voor mijn gevoel trek je er zo een gat in als je niet oppast. Als je hem tegen het licht aanhoudt kijk je er recht doorheen. Wat best wel gek is met van die lange ‘haren’!

Ik zou er geen kleding van maken en al helemaal geen kinderkleding wat tegen een stootje moet kunnen! Ik heb het niet aangedurfd om deze stof in de wasmachine te stoppen, al vind ik dat voor pantoffels ook niet nodig.

Besteld: Imitatie-suede

AliExpress stofIk denk er al een tijdje aan om iets van (nep) suede te maken, dus dit product sprak me wel aan. “Thick dense suede cloth coat upscale clothing fabric sofa diy handmade felt cloth bags background width 1.5M, one meter =100*150CM”. Uit die titel kun je niet echt opmaken dat het geen echte suede is, maar in de beschrijving stond dit gelukkig wel duidelijk aangegeven. Ik betaalde voor een meter €7,09. Online kan ik dit ook voor rond de €5,00 vinden, dus goedkoper is het niet.

Ik koos voor de kleur “khaki”, een bruin/oranje achtige kleur was, volgens de afbeelding. De plaatjes toonden afbeeldingen van tassen, kleding, stoelkussens en banken. Ondanks dat er “thick dense” en “sofa” in de beschrijving stond, hoopte ik dat het niet te stug zou zijn voor kleding.

Wat heb ik ontvangen?

AliExpress stofOver deze stof ben ik erg enthousiast! Het is vrij dun, maar wel stevig. De suede is zacht, en de binnenkant is van een soort satijn. De kleur wijkt echter wel af van de afbeelding, maar ik vind het er niet minder mooi door. Het is gewoon bruin-bruin, zonder een oranje-achtige tint. Ook mijn foto geeft de kleur niet goed weer, daarop lijkt hij te licht.

Ik vroeg me alleen af of ik deze stof wel kon wassen, dus ik heb gemaild naar de verkoper. Daar kreeg ik het volgende bericht terug “You can wash it with normal temperature”. Nu heb ik geen idee wat “normal temperature” is voor dit type nep-suede, maar op 30 graden ging het prima. Van deze stof wil ik het Erin-rokje maken van Sew Over It, dat is een kokkerrokje met knopen.

Besteld: katoen

AliExpress stofNog zo’n mooie beschrijving: “(50 cm/lot) cotton fabric for sewing linen african wax prints fabric zakka tecido patchwork fabric ethnic fabric handmade DIY”. Okay, is het nu katoen, linnen of Afrikaanse wax? In de uitgebreide omschrijving stond weer “katoen poplin”.

Ik vond de print echter schitterend, dus ik besloot om ‘m toch maar in m’n winkelkarretje te gooien. Ik bestelde 1 meter (dus twee stuks), om er een rok van te kunnen maken. Hiervoor betaalde ik in totaal €9,72. Voor katoen vind ik dat niet goedkoop.

Wat heb ik ontvangen?

AliExpress stofToen ik het pakketje openmaakte, was ik allereerst verbaasd over de mooie, heldere kleuren. Die kwamen goed overeen met de foto’s op de site! Alleen de stof zelf rook ontzettend muf en hij voelde ook klam aan. Alsof hij ergens lang in een hoekje van een vochtig magazijn had gelegen. De stof was echter wel onbeschadigd. Na een nachtje buiten de plastic verpakking, was hij al een stuk minder klam. De stof voelde ook zacht aan, een beetje flannel-achtig in plaats van katoenpoplin.

Met lage verwachtingen over het kleurbehoud, deed ik de stof in de wasmachine. Het zou me niks verbazen als de heldere kleuren weggelopen zouden zijn, maar gelukkig was dit helemaal niet het geval! Echter voelde de stof nu gewoon stug aan, zonder zacht laagje. Dus: gatverdamme wat hebben ze met die stof uitgespookt?!?! BAH!

Van deze stof ga ik een rok maken. Ik dacht er eerst aan om er een jurk van te maken, alleen vind ik de print toch wat te herhalend. Volgens mij hebben ze ‘m heel klein gevouwen op de AliExpress site. De witte gedeeltes zijn echt heel duidelijk waardoor er optisch een beetje gek patroon ontstaat.

UPDATE: ik heb er een rokje met stolpplooien van gemaakt, waar ik erg tevreden over ben.

Wel of niet stoffen kopen bij AliExpress?

Tenzij je iets speciaals zoekt, zoals anti-slip stof, zou ik het niet aanraden. Zoals altijd bij een webshop weet je niet precies wat je besteld, maar bij AliExpress is extra onduidelijk. De omschrijvingen zijn omslachtig en soms niet heel accuraat.

De kwaliteit valt me op zich mee, al is het roze bont wel een dikke tegenvaller. Dat ik de katoenen stof in zo’n vunzige staat ontving, was ook een teleurstelling. Maar de anti-slip stof en de imitatiesuède zijn weer wel helemaal top.

Heb jij wel eens stoffen of fournituren gekocht bij AliExpress? Wat waren jouw ervaringen?