De fabric stash lijkt een soort van levend monster te zijn voor veel naaisters. De stoffenvoorraad groeit continu, slinkt af en toe en neemt steeds meer ruimte in beslag. Herkenbaar, of juist niet? Zelf vind ik het fijn om een voorraadje te hebben, zodat ik niet voor elk nieuw project naar de winkel (of markt) hoef te rennen.

Ik vind het superleuk om te kijken hoe anderen hun stoffenvoorraad organiseren en daarom heb ik deze ‘tag’ bedacht. Vertel mij alles over je stash! Ik zou het superleuk vinden om blogs hierover te lezen, maar gewoon een comment achterlaten mag ook.

De Stof-Stash-Tag:

  • Hoe groot is je stash?
  • Wat is het nieuwste en het oudste item?
  • Wat is de mooiste/interessantste stof in je stash?
  • Hoe berg je je stash op?
  • Hoe zorg je ervoor dat je stash niet uit de hand loopt?
  • Behalve stoffen, van welke fournituren heb je een grote verzameling?

Hoe groot is je stoffenvoorraad?

Ik vind mijn stash redelijk klein (nog wel). Dat komt waarschijnlijk omdat ik pas een jaar of 2 naai.

Ik heb ze geteld, en ik heb 38 nieuwe stoffen liggen (inclusief boordstof en voering). Daarnaast heb ik nog een lading restantjes van projecten en een stapel oude dekbedovertrekken om voor proefmodellen te gebruiken.

Wat is het nieuwste en het oudste item?

Stof-stash

Het oudste item is een lap zwarte stof die ik op mijn eerste tripje in 2016 naar het Stoffenspektakel in Leeuwarden heb gekocht. Ik kocht ‘m omdat ik hem mooi vond vallen en een zwarte lap vast voor heel veel dingen kon gebruiken. Het is maar 1 meter, dus ik denk dat dat de reden is waarom ik er nog nooit iets mee heb gedaan want er past niet echt een jurk uit.

Het nieuwste item is de mosterdgele stof met blaadjes-print. Ik kocht hem een paar weken geleden in de Kringloopwinkel. De stof is maar zo’n 110 cm breed (wel 3m lang) en ik moet nog even goed bedenken over wat ik ermee ga doen. Ideeën zijn welkom!

Wat is de mooiste/interessantste stof in je stash?

Neopreen stof

Deze zwart gestreepte neopreen stof. Het is echt ‘duikerspak’ stof! Zie je hoe ‘hoog’ de stof is? Het is slechts 2 meter! Ik kocht het voor 2 euro de meter op de wekelijkse lappenmarkt in Utrecht omdat ik het echt helemaal fantastisch vond. Ik heb nog geen idee wat ik met deze gekke stof ga doen omdat ik niet zo van de brede silhouettes ben, maar ik zit wel te denken aan een bodycon-jurk.

Hoe berg je je stoffenvoorraad op?

De mooiste stoffen hang ik aan een kledinghanger en komen aan twee grote haken in mijn naaikamer te hangen (foto bovenaan dit artikel). Het duurde niet zo lang voordat de stofjes daar niet meer pasten, dus ik ben verdergegaan in deze IKEA Kallax kast.

Stof-stash

Daarin heb ik een stapeltje nieuwe stoffen, een bak met grote stofrestanten (dus groter dan een meter) en een bak met oude kledingstukken waarmee ik ooit nog iets wil gaan doen. Mijn lading dekbedovertrekken voor proefmodellen zit ook in de Kallax-kast (zie je die grote stapel, mama? Ik heb er echt meer dan genoeg!). Heel soms maak ik er een ‘echt’ kledingstuk van.

Verder zijn mijn stoffen nog niet echt georganiseerd op kleur of iets dergelijks, alleen de twee rekjes zijn georganiseerd op geweven en gebreide stoffen.

In Google Drive houd ik ook een spreadsheet bij, waarin ik al mijn stoffen heb staan, met eigenschappen en de maat. Die kan ik altijd benaderen, dus ik kijk eigenlijk vaker in mijn spreadsheet dan dat ik echt naar m’n stash toeloop.

Hoe zorg je ervoor dat je stash niet uit de hand loopt?

Ik mag van mezelf maar een paar keer per jaar een grote aankoop doen. Dat houdt meestal in dat ik één a twee keer naar het Stoffenspektakel ga, een keer online een grote bestelling doe, en misschien een keer naar de lapjesmarkt in Utrecht ga. Bij iets speciaals, zoals mijn kerstjurkje, mag ik van mezelf wel een extra keertje gaan winkelen.

Bij elke stof die ik tegenkom vraag ik mezelf af of ik er wel echt iets van ga maken en het ga dragen. Da’s iets wat ik heb overgehouden van pret-a-porter-kleding omdat ik regelmatig miskopen deed. Af en toe doe ik dat nog steeds hoor, helaas.

Verder houd ik een oogje open voor mooie “destash” projecten waardoor ik alle restantjes ook weer kan wegwerken.

Behalve stoffen, van welke fournituren heb je een grote verzameling?

Eigenlijk van het merendeel van de gangbare fournituren heb ik wel een voorraadje. Dat komt ook omdat ik van mijn oma een aantal spullen cadeau heb gekregen. Ik geloof niet dat ik ooit nog hoef te shoppen voor garen. Van knopen heb ik ook flink wat potjes, maar soms koop ik nieuwe omdat ik niks kan vinden wat goed past. Voor ritsen heb ik ook een voorraadje ingeslagen in Glasgow en via DaWanda (toen het nog bestond). Ik heb ook een stapeltje elastiek en biaisband liggen.

 

En nu jij! Kopieer het lijstje met vragen en laat me alles weten over jouw stof-stash :)