Eigenlijk is het een beetje ironisch. Ik ben warme kleding aan het maken voor het najaar, maar we hebben opeens een Indian summer waarbij het nog een tijdje redelijk warm is. Maar ja, dan ben ik maar vast voorbereid, toch?!

De Criss cross hoodie van Sho!

© Sho!

Deze “crisscrossSHO!odie”, is ontworpen door de Duitse designer SHO! Ook dit patroon kwam ik tegen op Makerist: crisscrossSHO!odie – an easy to sew unique hoodie. De laatste tijd vind ik het erg leuk om op Makerist rond te kijken. Ik heb het idee dat het vooral op de Duitse markt is gericht, waardoor je andere patronen tegenkomt dan in de Engelstalige naai-communities. Veel van deze patronen zijn gewoon naar het Engels vertaald, waaronder deze hoodie.

Dit patroon had ik ook al eens eerder gezien, maar de afbeelding sprak me niet echt aan. Echter zag ik een versie langskomen op een naaicommunity op Facebook. Deze dame had een veel dikkere stof dan het voorbeeld gebruikt, waardoor ik hem veel leuker vind.

De Criss cross hoodie is een soort van capuchontrui, maar de twee voorpanden gaan kruislings over elkaar heen. Daaronder zit weer een band, zodat het een trui is en geen vest. Ik vind de capuchon lekker nonchalant en stoer en het kruislingse voorpand geeft het net iets extra’s.

Het pdf-patroon is lekker uitgebreid, met lijntekeningen bij de instructies. Je krijgt ook nog een aantal bonus-opties met duidelijke foto-instructies: een Engelse naad in de capuchon, zakken in de zijnaden, een hogere band onderaan, een versie die open gedragen kan worden zoals een vest en een mouwloze versie. Wat ook fijn is, zijn de talloze voorbeelden van andere naaisters die het patroon hebben gemaakt.

De stof

Op de stoffenbeurs in Woerden ging ik ook op zoek naar een lekker warme dikke stof. Zoals ik eerder al schreef hou ik van koopjes en deze stof was met 10 euro de meter toch wel een stuk prijziger dan de stoffen die ik normaal koop. Toch besloot ik om hem aan te schaffen, want hij leek me perfect voor een hoodie.

Het is een soort dikke jersey, die aan de buitenkant zwart is met groen-blauwe strepen, maar aan de binnenkant is hij effen zwart, wat ik erg goed bij het patroon vind passen. De zwarte binnenkant is ook heel lekker zacht! De stof is ook heel gemakkelijk om mee te werken op de naaimachine en de overlocker.

Constructie

Ik was eigenlijk van plan om een Engelse naad te maken in de capuchon. Ik maakte een proefje op een restlapje, en vond het er niet mooi uitzien met zo’n dikke stof. Dan vond ik het overlock-stiksel toch mooier.

Ik had wel wat moeite om het achterpand aan de capuchon en voorkant te zetten. Er zit namelijk een hoek in en ik heb nog niet onder de knie hoe ik dat nou het beste kan doen. Bij mijn kerstjurk had ik ook zo’n hoek en dat lukte ook vreselijk slecht. In dit geval heb ik het eerst uitgeprobeerd op mijn naaimachine. Toen ik daar een voldoende acceptabel resultaat had, heb ik de naad gelockt.

Voor de band onderin gebruikte ik de achterkant van de stof, zodat hij zwart is. Ook voor de mouwboorden koos ik voor zwart, maar gebruikte ik een apart stukje boordstof. Dat is voor mijn gevoel iets meer in evenwicht qua kleur.

In de zijnaden deed ik een poging om de zakken-tutorial uit te voeren, maar helaas is dat maar gedeeltelijk gelukt… Ik had namelijk even ‘uit de losse pols’ een zak getekend. Als papieren patroon paste mijn hand er prima op, maar toen ik hem er in had gezet, bleek hij veel te klein te zijn! Voor de andere zijnaad kon ik het nog corrigeren, maar voor de eerste was het niet meer mogelijk om hem te verwijderen en een nieuwe zak te maken. Die heb ik er maar afgeknipt en de zijnaad weer dichtgestikt. Dus ik heb nu slechts één zak, maar dat vond ik beter dan helemaal geen zakken!

De afwerking van de randen van de capuchon en het voorpand zijn duidelijk zichtbaar bij dit model. In plaats van simpelweg het te locken en dan vast te stikken, besloot ik het daarom met een tweelingnaald af te werken. De vorige keren dat ik met een tweelingnaald werkte had ik vaak pech, en dan brak hij af. Ik vond echter een iets bredere en ik denk dikkere naald in m’n spulletjes, en deze werkte gelukkig wel goed!

Het resultaat

SHO Criss Cross Hoodie

Toen ik hem paste realiseerde ik me dat de Criss Cross hoodie een redelijk kort model is. Ik ben zelf al niet heel lang, maar hij eindigt net op mijn broeksband. Ik heb nog even overwogen om de band te verlengen, maar ik denk eigenlijk dat hij zo toch het leukste staat.

De stof is echt heerlijk zacht en het liefst loop ik de hele dag met de capuchon op m’n hoofd, haha! De capuchon en de voorpanden kun je een beetje ‘open’ dragen zodat de zwarte binnenkort duidelijk te zien is, maar je kunt ‘m ook geslotener dragen zodat ie ook bovenin heerlijk warm is. Kortom: een erg geslaagde sweater!

 

Deze items maakte ik eerder al voor mijn najaarscollectie: een wikkeljurk, vest met sjaalkraag en nog een hoodie. Hier vind je het hele overzicht: Winter is Coming.