Het eerste ‘echte’ rokje dat ik zo’n twee jaar geleden maakte, was een cirkelrok. Het was niet het meest mooie rokje qua afwerking en het was best wel een frustrerend project omdat ik een beginner was. Nu, meer dan twee jaar later, maakte ik weer een cirkelrok. Maar niet een simpel rokje zoals eerder, maar eentje met verschillende extra’s. En wat een verschil is het met dat eerste uitprobeersel!

Patroon voor een cirkelrok op maat van Freesewing

Freesewing SandyVoor een cirkelrok hoef je niet echt een patroon te gebruiken, maar je tekent hem zelf. Ik gebruikte destijds een tutorial voor de berekeningen van het patroon. Helaas ben ik niet zo’n rekenwonder, dus ik moest 10 keer checken of ik wel een passende rok kreeg.

Dit keer gebruikte ik het gratis patroon voor een cirkelrok van Freesewing, genaamd Sandy. Ik heb al eens eerder een Freesewing patroon gemaakt, de Hugo Hoodie. Bij deze site geef je je eigen maten in, en dan wordt er een patroon voor je genereert. Ideaal voor luie mensen zoals ik die moeite met wiskunde hebben!

Bij dit patroon heb je ook verschillende opties: hoe groot wil je de cirkelrok? Een hele cirkel, een halve, of iets daartussenin? Je kunt werkelijk alles kiezen. Daarnaast heb je de keuze voor een rechte of een gebogen tailleband. De lengte geef je ook aan, en ook of je hem op je middel of op je heupen wilt dragen.

Mijn Freesewing Sandy

Op het Stoffenspektakel had ik bij een kraam waar ze allemaal stoffen verkochten voor het rare bedrag van 3,98 de meter, een lapje gekocht met een bloemetjes-achtige print. Volgens mij is het een soort van viscose. Echter had ik maar een meter en was het net niet breed genoeg voor een halve cirkelrok. Dus, om het passende te krijgen, koos ik niet voor een 50% cirkel, maar stelde ik het patroon in op 45%. En dat paste perfect!

Voor de tailleband koos ik voor de gebogen tailleband, dat leek me beter aansluiten. Ik liet hem ietsje overlappen, zodat het ritslipje verstopt wordt achter een knoopje. Verder stelde ik hem zo in dat ik hem iets onder mijn taille zou dragen. Voor de lengte koos ik dat hij ongeveer op knielengte zou komen. De zoom liet ik bijna helemaal weg, omdat ik wist dat ik hem met mijn gerolde zoomvoetje zou afwerken.

Sandy gratis cirkelrokDaarnaast maakte ik nog wat extra wijzigingen aan mijn ontwerp: ik besloot om een voering toe te voegen. Mijn rokjes plakken namelijk vaak aan m’n panty of worden statisch, en dan moet ik er een onderjurkje onder dragen. Maar da’s best wel onhandig en je moet nog een extra laag onder je kleding proppen. Dus, ik ontwierp simpelweg nog een Sandy rokje, maar deze zette ik op 25% voor een kwart-cirkelrok. Voor de stof gebruikte ik zwarte tricotvoeringstof van Budgetstoffen. Deze gebruikte ik ook voor een jurkje voor een bruiloft en is me heel goed bevallen. Volgens mij is het charmeuse.

Verder koos ik voor een “lapped zipper”, dus waarbij één van de twee zijdes overlapt en de rits verstopt. Dit had ik geleerd bij mijn rokje met stolpplooien en leek me hier ook een mooie afwerking. En omdat een rokje niet meer compleet is zonder zakken in mijn ogen, voegde ik aan de andere zijnaad nog een zak toe.

De constructie

Freesewing Sandy

Foei, niet recht van draad geknipt…

Op Freesewing.org staat helaas nog geen handleiding, maar met een beetje naai-ervaring heb je dat ook helemaal niet nodig. Maar mocht je een richtlijn nodig hebben, dit zijn de stapjes die ik uitvoerde:

  • Knippen van alle stof
  • Zijnaad rok naaien, inclusief zak
  • Tailleband verstevigen met vlieseline, boven- en zijkanten dichtnaaien.
  • Voeringrok vastnaaien (op het randje met een brede zigzag steek) aan de rok
  • Rits eerst aan rok, dan aan voering zetten met behulp van deze tutorial
  • Tailleband vastnaaien
  • Bovenste stukje rits aan tailleband fröbelen
  • Knoop aan tailleband naaien
  • Rok omzomen (onderrok heb ik niet afgewerkt- de charmeuse ziet er zonder te knippen goed uit)

Ergens in het midden van deze stappen paste ik de rok, en kwam ik tot de conclusie dat ik hem niet mooi vond staan op m’n heupen… Dus ik heb ‘m een aantal centimeters ingenomen gemaakt, zodat hij op mijn taille rust. Dat betekende wel dat ik de hele voering weer los moest halen en de zak opnieuw moest inzetten. Dat was best veel werk, maar ik vond het wel de moeite waard.
Eigen kledinglabelDe andere aanpassing die ik achteraf nog maakte, is dat ik hem zo’n 7 cm ingekort heb omdat ik dat toch een stuk vlotter vond staan. Hij is nu ongeveer 45 cm lang- dat is prima voor mijn lengte.

En, als een van de eerste kledingstukken, kreeg mijn Sandy ook een echt KarinKay-kledinglabel!

Het resultaat

Sandy gratis cirkelrok

Als ik deze rok vergelijk met de cirkelrok die ik twee jaar geleden maakte, ben ik belachelijk trots op mezelf dat het me is gelukt om een rok met voering te maken! De voering zorgt er goed voor dat de stof niet statisch wordt en lekker zwierig blijft.

Sandy gratis cirkelrok

Op de eerste dag dat ik ‘m op werk droeg kreeg ik meteen een complimentje bij het koffieautomaat, dus dat compliment stak ik mooi in m’n rokzak ;)