Een tijdje geleden werd ik benaderd door de stoffen-webshop Sew4Planet. Ik kende de shop nog niet en op hun site las ik over hun concept van biologische en ecologische stoffen. Duurzaamheid vind ik een steeds belangrijker onderwerp worden. Ik ben me bewust dat de textielindustrie een van de meest vervuilende industrieën op aarde is, maar wegens de niet-transparante aanpak van veel stoffenhandelaars, is het voor mij moeilijk om hier echt goed mee om te gaan.
Toen het aanbod van eigenaresse Kathleen kwam om eens kennis te maken met haar duurzame, biologische stoffen, greep ik mijn kans en was mijn antwoord daarop dan ook volmondig “ja!”
Biologisch katoentricot
Alle stoffen van Sew4Planet zijn GOTS gecertificeerd. Deze afkorting staat voor Global Organic Textile Standard en houdt in dat kleding en textiel met dit keurmerk voor minstens uit 70% voor biologische vezels bestaan. Daarnaast eist het keurmerk dat bij het gehele productieproces, van katoenteelt tot kledingstuk, ook sociale criteria worden nageleefd. Hieronder valt bijvoorbeeld een minimumloon, geen kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving. Ik vind het erg fijn dat zo’n keurmerk bestaat, maar van de andere kant diep triest dat deze regels al niet standaard worden nageleefd in de textielindustrie…
Ik koos in de webshop een donkerblauwe katoentricot met een print van witte veertjes van het merk Fabrilogy. Het is een fijne dikke tricot van mooie kwaliteit. De kleur is een hele diepe donkerblauwe tint, die bijna zwart lijkt.
Bij de stof ontving ik ook een klosje garen van biologisch katoen in dezelfde tint. Deze is van het merk Scanfil. Volgens mij is het meeste garen wat ik gebruik polyester. Eigenlijk heb ik geen verschil gemerkt; het werkt net zo fijn als mijn andere garen.
Bella top van Rosy Peña
In eerste instantie wilde ik gaan voor een Pam-top van La Maison Victor, maar ik kreeg het advies dat deze stof daar toch iets te stevig voor is. Superfijn om zo’n advies te ontvangen, want bij een webshop kun je de stofjes natuurlijk zelf niet voelen, en zo voorkom je een miskoop.
Ik dacht in de richting van een wikkeltop, en stuitte op de Bella top van Rosy Peña. Ik had de versie van Elizabeth al eens eerder bewonderd. Het is een wikkeltop met een leuke eyecatcher: de uitlopende mouwen. In het Engels heet dit ‘angel sleeves’, maar ik kan geen vertaling hiervan vinden… Ik vind de mouwen in ieder geval erg leuk, het geeft een beetje een jaren ‘70 vibe. Bij het maken van de foto bovenaan dit blog voelde ik me ook een beetje als Morticia van de Addams Family ;)
De top is vrij kort, waardoor je hem goed bij een hoge jeans of een rokje kunt dragen. In de zijnaad maak je een opening waardoor je het lint kunt trekken en dan vastknopen.
Constructie
Volgens de matentabel zou de maat S een stukje te ruim zijn, maar XS moest mij net passen. Ik had het patroon nog even vergeleken met een bestaand kledingstuk. Mijn conclusie was dat hij niet te klein zou vallen. Meestal werkt deze methode best goed en maak ik eigenlijk nooit een proefmodel met stretchstoffen.
De Bella-top maak je met vrij standaard handelingen, alleen bleek het striklint wel een klein puzzeltje voor me. Je naait hem namelijk eerst aan de rest van de top, vervolgens leg je de uiteinden met de goede kanten op elkaar en werk je de ‘slierten’ eerst af. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik vond de instructies hierover eerst ook moeilijk te vatten. Gelukkig heeft Rosy Peña een videotutorial hiervoor gemaakt, waardoor het wel meteen duidelijk werd.
Ik was een beetje bang dat hij toch te klein zou uitvallen. Het tegenovergestelde bleek echter waar: hij is juist te ruim. Daardoor sluit de hals niet goed aan en blijft het een beetje openstaan. Erg jammer, maar ik kwam erachter dat als ik het striklint niet door de opening voer maar gewoon zo om mijn lichaam draai, dat ik ‘m dan beter aan kan trekken en het hele probleem verdwijnt.
Mijn Bella top van biologisch katoen
Bij het maken van de foto’s kon ik niet ophouden om als een gek met mijn mouwen te wapperen, zo leuk vind ik ze, haha! Behalve het feit dat het fijn is dat de stof duurzaam geproduceerd is, is het ook gewoon een aangename, warme stof om te dragen. Voor mijn volgende Bella-top zal ik waarschijnlijk een maatje kleiner maken, maar deze variant kan ik gewoon dragen met het striklint onderlangs. Nu alleen nog even het gat in de zijnaad dichtmaken ;)
Ben jij ook geinteresseerd in duurzame stoffen? Hier vind je de stof die ik heb gebruikt: Jersey Fabrilogy print Feathers twisted navy. Liever een ander printje? Dan vind je hier nog veel meer duurzame tricot: Sew4Planet tricot.
Koop jij wel eens duurzame stoffen?
Dit artikel is in samenwerking met Sew4Planet. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.
Ik heb laatst ook stoffen met het gors label gekocht, maar snapte toen niet zo goed wat dit nou betekende. Ik vind je top erg mooi, vooral die mouwen, wow!
hoi Nynke, Karin heeft er zeker een mooie blouse van gemaakt, ik was ook gelijk dol op de mouwen toen ik het patroon al zag! Wat goed van jou dat je ook gots stoffen gebruikt, als je graag meer daarover te weten komt ben je van harte welkom om mijn blog of social media te volgen. Ik vertel je er graag meer over! Groetjes, Kathleen Sew4Planet
Dankjewel Nynke! Ik wist het eerder ook niet zo goed, maar dit was het perfecte moment om het eens uit te zoeken :)
Wat is-ie mooi geworden en prima opgelost toch zo met het striklint! Leuk dat je voor deze top biologisch katoen hebt gebruikt. Het is ook nog eens een heel mooi stofje. Maar inderdaad, die leuke mouwen doen het al helemaal! :)
Dankjewel! Ik ben niet zo’n heel groen persoontje, maar ik vind het fijn dat je met een klein beetje moeite toch iets goeds kunt doen :)
hoi het is een mooie blouse geworden en staat je super goed.
zou ook heel leuk staan met een spijkerrokje en met panty of maillot.
waar is de shop heen ? Niet meer te vinden !