Eind juni was het weer heel heet en kwam ik er achter dat ik maar weinig geschikte zelfgemaakte zomerjurkjes heb. Best veel van mijn jurken hebben lange of halflange mouwen, de stof is veel te warm of het is té zomers voor werk.

Uiteindelijk droeg ik tijdens die warme dagen mijn oude favoriete H&M zomerjurkje, eentje met een a-lijn en een halve cirkelrok. Ik keek eens beter naar de stof en realiseerde me dat het gewoon punta di roma was. Dat is niet een stof die ik normaal gesproken met de zomer associeer, maar eerder met warme winterkleding, zoals mijn Molly-jurk. Maar… bij mijn H&M-jurkje ging het juist prima en het is ook fijn dat het niet aftekent. Dus: op naar de webshop om mooie punta di roma te scoren voor een zomerjurk!

Punta jersey ochre design

Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer tijd in de Driessen Stoffen webshop besteed dan normaal is, ha! Ik bestel daar hooguit twee keer per jaar stoffen, maar ik blijf graag op de hoogte van de nieuwe stoffen die wekelijks worden toegevoegd.

Voor mijn zomerjurk wilde ik per se een punta di roma met kleurrijk printje. Opeens kwamen er weer nieuwe stoffen online, waaronder deze “punta jersey” in blauw met witte zeskanten en okerkleurige figuurtjes. De blauw/paarse achtergrond doet me een beetje denken aan een ‘spacey’ thema. Het is niet een printje wat meteen mijn naam riep, maar omdat ik steeds meer probeer om voor kleurrijke prints te gaan, heb ik hem toch in mijn mandje gestopt. Hij is ook verkrijgbaar in een zwarte of groene variant.

Driessen stoffen Punta di roma

Toen de stof arriveerde vielen me twee dingen op: het is niet een ‘normale’ punta di roma stof, maar een soort van dubbele laag. Aan de ene kant is hij dus blauw met print, maar aan de achterkant zwart. Daarnaast vond ik de kleuren toch een stukje fletser en dus minder diep is dan verwacht. Dat vond ik wel jammer.

Meestal duurt het even voordat ik ook echt de schaar in de stof zet, maar dit keer kwam de bestelling op vrijdag en was het jurkje op zondag al bijna af! Dat gaat meestal echt niet zo snel. Herkenbaar?

De Rosie van Rad Patterns

Ik heb me aangemeld op de nieuwsbrief van verschillende patroonmakers. Zo blijf ik op de hoogte van nieuwe patroontjes die uitkomen. Een hiervan is Rad Patterns, en in hun nieuwsbrief las ik dat ze een nieuw patroontje hebben: de Rosie dress.

Dit is een fit-and-flare jurkje: het lijfje sluit aan, en de rok loopt breed uit. Precies het silhouet wat ik superfijn vind om te dragen. Ik kocht het patroon, maar kwam er al snel achter dat je de cirkelrok net zo goed zelf kunt tekenen (dat staat ook als advies in het patroon). Op zich had ik ook wel een lijfje van een ander patroon kunnen hergebruiken, realiseerde ik me later… Maar het scheelde in ieder geval wel veel tijd.

Rosie Rad Patterns

Voor de cirkelrok gebruikte ik mijn halve Sandy cirkelrok die ik gegenereerd heb op de Freesewing website. Het lijfje van Rosie heeft verschillende varianten. Ik koos voor de narrow scoop aan de voorkant, de mid-scoop voor het achterpand en ik ging voor de kapmouwtjes.

Constructie van Rosie

Op de stof staat een patroon met witte zeshoeken, en die bleken nogal een uitdaging! Ik had eerst het lijfje uitgeknipt zonder er op te letten, maar dat stond toch best wel slordig. Vervolgens knipte ik een tweede versie, waarbij ik probeerde om de zeshoekige sterren niet op een ongelukkige plek terug te laten komen… Alleen werd dit nog erger, want het leek alsnog alsof de dames ‘ogen’ hadden gekregen, alleen de een keek veel hoger dan de ander!

print positionering op jurk

Iemand op Instagram was zo aardig om me deze smiley als reactie te sturen en dat vat het idee wel goed samen, denk ik:

Kortom, ik heb nog een lijfje gemaakt, dit keer met de ster in het midden. Ik heb er goed op gelet dat het patroon recht lag, zodat de volgende ster precies daaronder kwam. Alleen lijkt het er op dat het patroon niet helemaal symmetrisch is, want verder zijn de sterren niet gespiegeld aan elkaar. Maar ik vind het wel prima zo, het was ook niet mijn bedoeling om een exact symmetrisch jurkje te maken ;)

Tijdens het maken van die eerste versies was ik er ook achter gekomen dat de ‘narrow scoop’ een beetje te laag was uitgesneden voor mij. Ik wilde er geen halsboord op zetten want ik vind het veel mooier om er geen te hebben. Omdat ik lui was, paste ik de jurk achterstevoren en concludeerde dat het achterpand wel hoog genoeg was. In plaats van weer een nieuwe versie van het voorpand uit te printen, gebruikte ik gewoon het achterpand voor de nieuwe voorkant. En dat werkte prima! De jurk is alleen nu wel symmetrisch, dus ik heb een eigen labeltje ingenaaid om de achterkant te benadrukken.

De print op de rok heb ik bewust niet laten doorlopen. Als ik daar ook de ster in het midden had, dan had ik een soort van roos (als in: een roos van een dartbord) op mijn kont en dat leek me ook niet zo charmant.

Nostalgische zakken

Omdat ik de rok uit twee delen knipte, had ik zijnaden en daar kun je gemakkelijk zakken in zetten. Ik gebruik daarvoor vaak oude t-shirts, want de stof zie je toch niet. Dit keer was er een oud bandshirt van Ayabie aan de beurt.

Waarschijnlijk heb je nog nooit van die band gehoord. Geen wonder, want ze komen uit Japan. Om een kleine trip down memory lane te maken: jaren geleden was ik actief in de Japanse muziekwereld, en ik organiseerde concerten in Nederland van Japanse rockbands. In 2007 organiseerden we dus dat Ayabie in Tivoli de Helling speelde. Rond die tijd was Japanse muziek booming in Europa. Nu is het allemaal K-pop geworden, maar toen werd de Japanse visual kei stroming populair onder een bepaalde niche.

Visual kei is een soort van… Japanse voortborduursel op Glam-rock, maar dan vooral heel schattig en vrouwelijk. Ik heb even een videoclip opgezocht van Ayabie voor het idee. En ja, dat zijn allemaal mannen ;)

Na het concert kregen we een t-shirtje cadeau van de band. Helaas heeft ie sinds 2007 in mijn kast gelegen omdat ik ze zelf niet echt leuk vond en ik eigenlijk weinig bandshirtjes droeg. Het was dus tijd om er iets mee te doen! Ik knipte er twee zakken uit, en grappig genoeg bleef het logo nog net over. Ik heb dus nu een stiekem Ayabie-logo in m’n rokzak ;)

Mijn Rad Patterns Rosie zomerjurk

Ik heb hem nog niet uitgebreid kunnen testen in heet zomerweer en kunnen concluderen of de punta di roma wel of niet te warm is. Maar de stof is lekker zacht en zit supercomfortabel. Het model vind ik ook erg mooi. Over de print heb ik wel een beetje mijn twijfels, ik weet niet zo goed of het wel bij me past qua stijl. Misschien is het straks in de herfst met een zwarte panty wat subtieler en voelt hij dan meer ‘mij’. Hij is in ieder geval wel wind-proof want het waaide superhard toen ik deze foto’s maakte maar ik heb geen enkel Marilyn-Monroe-moment gehad!

Met dit jurkje heb ik veel geleerd over het positioneren van de prints en was het best een uitdaging om de sterren mooi uit te laten komen. De volgende keer ga ik hier toch wel beter op letten bij het kopen van een stof want ik vond het maar irritant, haha!