Ik heb helemaal niets met de kleur geel. Ik geloof dat ik het als kind wel eens droeg, maar ik kan me niet herinneren dat ik ook maar één keer een geel kledingstuk heb gekocht. Eigenlijk vond ik het ook totaal niet geschikt als kledingkleur, maar een oud-collega bracht me op andere ideeën aangezien het haar lievelingskleur is. Maar ja, zij is meteen superbruin na drie zonnestraaltjes en dan staat geel haar fantastisch. Ik zie er echter aan het einde van de zomer nog steeds uit als een verdwaalde gothic met m’n witte huid.

Toen ik op de stoffenmarkt in Woerden een lap okergele stof tegenkwam, sprak het me toch aan en besloot ik om uit mijn veilige kleur-comfortzone te stappen. Het is dezelfde stof als die ik voor mijn halve cirkelrok en oversized blouse heb gebruikt. Toen ik die blouse maakte heb ik de stof wel honderd keer vervloekt, maar omdat een rokje veel minder precisiewerk vergt en ik de stof heel mooi vind vallen, besloot ik om het toch te doen.

Een plooirokje stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Ik had al een paar tutorials op mijn naai-trello-board gezet, waaronder deze van Madame Zsazsa. Daarin staat uitgelegd hoeveel stof je nodig hebt voor de plooien. En ik kwam op Facebook een grappig filmpje tegen waarbij een vork werd gebruikt om steeds dezelfde afstand van de plooien aan te houden. Onze vorken waren ongeveer even breed als de plooien die ik wilde hebben, dus ik heb de vork als hulpmiddel gebruikt. Geniaal idee!

okergeel rokje okergeel rokje

Bij de blouse was ik erachter gekomen dat vlieseline gebruiken nogal moeilijk was, ook omdat mijn vlieseline niet strijkbaar was. Ik wilde het toch gebruiken in de tailleband vanwege de stevigheid. Omdat ik wist dat het onmogelijk was om het precies op de stof te spelden, knipte ik eerst een groter stuk vlieseline af. Dat naaide ik vast en daarna knipte ik het bij. Dat werkte perfect! Ik wilde ook een riempje kunnen dragen met het rokje, dus daarom maakte ik voor het eerst riemlusjes. De onderkant verstopte ik mooi tussen tailleband en de rok, en het bovenste stukje naaide ik met de hand vast.

Het rokje heeft een voor- en achterpand omdat het niet uit een stuk stof paste. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een zak in de zijnaad te maken. Eentje maar, want in de andere zijnaad kwam de rits. Dat was met deze stof weer een klein drama. Ik gebruikte eerst een zwarte rits. Die viel helaas heel erg op, ondanks de techniek die ik gebruikte waarbij er een stukje stof over de rits heen valt. Bij het stoffenspektakel vond ik een gele rits, en die heb ik vervolgens ingezet. Nu valt ie gelukkig minder op.

Ik heb nog even getwijfeld over de lengte van het rokje, maar uiteindelijk toch maar bij knielengte gehouden. Ik draag het rokje nu vaak in combinatie met m’n stippeltjespanty om me extra artistiek te voelen, haha! Ook verbaas ik me erover hoe goed de kleur past bij blauw of bordeauxrood. Ik denk dat ik dus wel over mijn geel-vrees heen ben. Misschien ga ik in de toekomst nog eens een topje maken van het kleine stukje stof dat ik over heb gehouden!

okergeel rokje