‘Leerproject’ is toch een mooi woord voor ‘mislukt’? Nou ja, eigenlijk viel het wel mee. De stofjes die ik had gekocht kosten namelijk slechts 1 en 2 euro, dus zo erg was het niet. Ik begon aan deze twee rokjes om bepaalde technieken te oefenen, maar hoopte eigenlijk dat ik ze gewoon kon dragen. “Wearable muslins”, noemen ze dat ook wel op Engelstalige blogs.

Het paarse vakantierokje

oefenrokje paarsDit rokje heb ik mijn ‘vakantierokje’ genoemd omdat het uit heel fladderig viscose bestaat en ik het vlak voor onze vakantie had gemaakt. Sterker nog, de avond voor ons vertrek was ik nog druk bezig achter mijn naaimachine. Ik besloot dat ik bij dit rokje de zwarte elastieken tailleband zichtbaar wilde laten. Daarvoor gebruikte ik deze tutorial. Ik gokte vervolgens maar wat voor de breedte van het voor- en achterpand. Een dikke fout, want ik eindigde met te veel stof maar te weinig elastiek… Ik heb daarom de stof in een aantal ongelijke plooien genaaid, zodat het paste. Vers van de naaimachine paste ik het rokje, en kwam erachter dat ik te pessimistisch was  geweest met het opmeten van mijn taille. Het elastiek was veel te wijd en hij bungelde laag op mijn heupen.

Ik wilde hem per sé mee op vakantie en daar heb ik hem ook gedragen (ook al was het eigenlijk geen gezicht, haha!). Toen ik thuiskwam heb ik echter de stof weer van het elastiek losgepeuterd. Dat is een vreselijke klus met zo’n dunne viscosestof! Het naaien ging erg vlot, maar het lostornen duurde drie keer zo lang. Ik heb eerst het elastiek strakker gemaakt. Daarna heb ik de stof eindelijk goed opgemeten en in plooien verdeeld. Echter kwam het nog steeds niet goed uit, dus de voorkant is nu volledig geplooid, maar aan de achterkant heeft hij maar een paar plooien. Het rokje heeft ook zakken, maar die zitten nu ook op een vreemde positie omdat het voor- en achterpand niet even breed zijn. De zoom heb ik er ook even snel ingenaaid, maar omdat hij vrij breed is, ziet dat er ook een beetje vreemd uit.

oefenrokje

(Helaas lukt het me niet om mooie foto’s te maken… Heeft iemand tips?)

Kortom: leuk geprobeerd, maar dit project was vooral een bron van frustratie. Vooral het lostornen van de stof was ontzettend tijdrovend. Echter heb ik hierbij wel geleerd hoe je stof aan een elastiek naait en hoe je plooien kunt maken. Dus ook al is het niet draagbaar en gaat het de lappenmand in, dit oefenrokje had toch nog een beetje nut.

Het gestreepte rimpelrokje

Met deze stof had ik eerder al geprobeerd om een kussensloopje te maken, omdat ik het inzetten van een rits wilde oefenen. Ik had echter nog een flink stuk over. Ik besloot om een rokje te maken om te oefenen hoe je stof rimpelt. Omdat ik net niet genoeg stof had, heb ik de kussensloop weer uit elkaar gehaald. Omdat ik nu extra naden aan de zijkant kreeg, kon ik er ook meteen zakken in maken. Voor de rits gebruikte ik een goudkleurige rits die ik uit een oude spijkerbroek van mijn vriend heb gepeuterd. Die was gelukkig lang genoeg. De streepjes waren zowel een nadeel als een voordeel. Het was gemakkelijker om recht te knippen, maar weer moeilijker om de strepen te laten doorlopen.

Het rimpelen heb ik gedaan met deze tutorial van Indiesew.com. Op zich ging het wel OK, maar omdat de stof vrij dik is vond ik het resultaat toch niet zo heel mooi… Ik denk dat de stof er te dik voor was. Volgens mij is het een of ander dik soortig katoen. Ik kwam later ook tutorials tegen voor het rimpelen van de stof waarbij meerdere ‘trekdraden’ werden gebruikt, wat volgens mij een mooier effect had. Ook was de tailleband eigenlijk net iets te kort en vind ik hem niet zo mooi passen bij het rokje.

Op zich vind ik het resultaat van het rokje wel OK, ik draag hem af en toe nog wel eens. De volgende keer dat ik een rimpelrokje ga maken, ga ik het toch anders aanpakken. Maar ook in dit geval: het stofje was maar 1 euro en de rits was gratis, dus het was weer een goed oefenproject!