Een tijdje geleden begon ik met mijn zelfbedachte project om mijn eigen rokjes te naaien. Na een beetje geoefend te hebben, maakte ik mijn eerste simpele rokje en ging ik naar de lapjesmarkt in Utrecht om ‘echte’ stoffen in te slaan. De hele cirkelrok die ik als eerste van deze stoffen had gemaakt, vond ik toch wel heel wijd en dit keer wilde ik een langere rok maken. Daarom besloot ik om voor mijn tweede rok een een halve cirkelrok te maken.

Een zelfgemaakte halve cirkelrok

Dit rood/paarse stofje had ik gekocht zonder echt een concreet idee, maar ik vond hem perfect passen bij een losjes vallende rok. Ik had gelukkig genoeg gekocht voor een midi-lengte. Om de juiste roklengte te kunnen kiezen, mat ik de lengte op van een midirok in mijn kledingkast. Ik knipte de stof meteen op de juiste lengte. Bij de eerste cirkelrok had ik dat niet gedaan, en knipte ik hem pas achteraf bij. Dat bleek een domme keuze, dus dit keer had ik geen zin om weer moeilijk te doen.

Dit keer maakte ik ook gebruik van een tutorial van Annika Victoria. Na het uittekenen  van het patroon was het de bedoeling dat de stof dubbel gevouwen werd. Mijn stof was echter net iets te klein. Dus mijn opties waren om hem korter te maken, of om de stof in twee delen te knippen. Ik koos voor de laatste optie, waardoor er twee zijnaden ontstonden. Omdat ik de rits achterop wilde hebben, knipte ik de achterkant nog eens in twee stukken.

Halve cirkelrok Halve cirkelrok

Toen ik hem paste, bleek echter dat ik de tailleband te ruim had gemaakt. Hij bleef nog net op mijn heupen hangen, terwijl het de bedoeling was dat het een hoge rok werd. Ik heb hem zo’n drie centimeter ingenomen en zo bleef hij een stuk hoger hangen. De rits moest ik hierdoor opnieuw inzetten, maar het resultaat was ook veel netter. Helaas werd de achternaad een beetje vreemd, alsof de draadspanning veel te hoog was geweest… Ik heb de achternaad nog een keer opnieuw gedaan, maar op een of andere manier trekt de stof nog steeds een beetje. Maar ja, voor een leek is het niet te zien, dus prima zo!

Het afwerken van de zoom van halve cirkelrok was ook weer een beetje een gedoe. De stof was zo dun dat er een rare dikke band zou ontstaan wanneer ik de stof zou dubbelvouwen. Ik heb mijn oma nog om hulp gevraagd en aan ook Inge van IngeMaakt, die een rokje had afgewerkt met een onzichtbaar biaisbandje. Uiteindelijk heb ik het maar voorzichtig afgewerkt met een zigzagsteek en toen met een rechte streek het vastgezet. Als je er naar kijkt zie je het wel, maar wie gaat nou naar mijn rokzoom kijken?!

Halve cirkelrok Halve cirkelrok

Mijn tweede cirkelrok

Ik ben erg tevreden met het resultaat, de stof valt echt heel mooi en hij lijkt best chique! Ik was bang dat de gladde stof voor problemen zou zorgen onder de naaimachine, maar omdat het niet rekt had ik daar gelukkig weinig problemen mee. Het moeilijkste was nog om er een mooi zoompje in te krijgen, maar ook dat is uiteindelijk best goed gelukt. Twee weken later ben ik weer naar de lapjesmarkt gegaan voor dezelfde stof in een andere kleur, maar helaas was de kraam er toen niet meer.