Sinds een paar weken heb ik een Singer naaimachine in huis om mijn eigen rokjes mee te maken. Ik heb eerst een beetje geoefend met een oud dekbedovertrek en daarna bracht ik een bezoekje aan de Utrechtse lapjesmarkt om stoffen in te slaan.

Nadat ik mijn stofjes had gekocht, begon ik aan mijn eerste ‘echte’ rokje: een cirkelrok. Ik had gelezen dat ie heel geschikt was voor een beginner.

Een cirkelrokje van katoen met appeltjes

Ik vond online een tutorial van Annika Victoria die perfect bij m’n niveau aansloot en genoeg foto’s had om me verder te helpen. (Let er wel op dat ze een foutje heeft gemaakt met de lengte van de rits, dus eerst goed meten en de tailleband meerekenen voordat je hem inknipt.)

appelrok01

Mijn stof was zo’n 1,5 bij 1,5 meter, op de foto is hij twee keer dubbelgevouwen. Ik besloot om hem zo lang mogelijk te laten. Zo kon ik kijken hoe hij zou vallen en hem daarna korter maken. Ik wilde voorkomen dat ik er per ongeluk te veel af zou knippen en dat hij veel te kort werd. Achteraf gezien was dat niet zo slim…

Ook dacht ik dat de cirkel in het midden veel te klein zou zijn, dus ik had hem nog een beetje bijgeknipt. Ook dat bleek niet zo slim te zijn, want nu was hij te groot! Gelukkig kon ik het met de tailleband oplossen.

Een rits inzetten

Het inzetten van de rits ging best moeizaam… Ik dacht eerst dat mijn rits te lang zou zijn dus ik had hem korter gemaakt. (Ook met behulp van een tutorial, want ik wist helemaal niet dat je ritsen korter kon maken). Gelukkig had ik het overbodige gedeelte niet afgeknipt, want toen ik hem aan probeerde te doen kwam hij op 1 cm na niet over mijn heupen! Ook zat hij nogal scheef. Ik heb de hele rits er maar weer uitgehaald en toen weer teruggezet, wat veel mooier werd.

appelrok02

En toen was ie bijna af! Ik had hem echter heel lang gelaten, waardoor hij een soort van jaren vijftig uitstraling kreeg. Ook omdat het een cirkelrok is, werd hij echt gigantisch qua hoeveelheid stof. Ik was van plan om hem 15 cm korter te maken en eerst dacht ik dat dat heel eenvoudig zou zijn. Helaas was dat niet het geval. Hoe zorg je er nu voor dat je hem overal precies even lang maakt?

Na een tijdje met m’n moeder aan de telefoon te hebben gehangen, heb ik maar weer vanuit de middelste cirkel gemeten en markeertekentjes gemaakt op de stof. Ik was bang dat hij heel scheef en raar zou worden, maar gelukkig was het toch best gelijkmatig. Ik heb de onderkant omgezoomd, en tadaaa, hij was af!

Mijn eerste zelfgemaakte rok

Ik moet eerlijk bekennen dat het maken van het rokje best wel wat frustraties met zich meebracht. Toch ben ik trots dat het me nu al is gelukt om iets draagbaars te creëren! Alhoewel: de cirkel is zo groot dat ik kans heb op Marilyn-Monroe-taferelen met ook maar de kleinste windvlaag. Het was in ieder geval een goede oefening, en ik vind het cirkelrok-model helemaal geweldig, dus ik zal er vast en zeker nog meer maken!