Aan het begin van het jaar begon ik met de #makenine challenge op Instagram. Daar koos ik negen patronen uit die ik dit jaar wil gaan maken. Ik lig goed op schema, want ik heb er al zes gemaakt (en eentje doorgestreept).

Een van de gekozen projecten is de “rok met stolpplooien” uit het boek “Maak je eigen garderobe op maat“, waar ik inmiddels al meerdere kledingstukken uit heb gemaakt (binnenkort komt er een review van het boek).

Rok met stolpplooien

Naai je eigen garderobe op maat

Ik hou van a-lijn rokjes, dus daarom sprong dit rokje er voor mij uit. Het is eigenlijk een heel simpel rokje en geschikt voor beginners. Ik vond het wel fijn om weer een eenvoudig rokje te maken, dus dat kwam me goed uit.

Stof

Via AliExpress had ik een tijdje geleden een aantal stoffen gekocht, waaronder een zwarte katoenen stof met gekleurde bloemen en vogeltjes. Daar had ik nog nooit eerder stof besteld, dus ik schreef ook een blogpost over mijn bevindingen. De stof is best wel stug, en daarom leek het me de perfecte combinatie voor dit patroon. En inderdaad, de stugheid was precies goed voor de plooien! UPDATE: de beschrijving van de stof was erg onduidelijk op AliExpress, maar ik kwam er recentelijk achter dat de stof linnen is, en geen ‘normaal’ katoentje.

Ook vond ik dat de herhaling in de stof best wel duidelijk is- de witte stukjes op de stof vormen een soort van diagonale lijn. De plooien onderbreken dit, waardoor ik het een stuk mooier vind.

Helaas had ik de stof gekocht zonder concreet idee in mijn hoofd en had ik maar een metertje besteld. Dat was behoorlijk krap en het patroon paste dan ook net niet. Gelukkig ben ik niet zo lang, dus ik heb gewoon het rokje een paar centimeter korter gemaakt.

Constructie

Elke keer als ik met (stolp)plooien werk, krijg ik een beetje ruzie met ze. Door het naaimachinevoetje worden ze net weer uit elkaar gedrukt, waardoor er een paar millimeter ruimte tussenkomt. Dit keer heb ik ze gewoon vastgenaaid met de hand, zodat ze geen kant meer op konden. Bij de plooien aan de voorkant heb ik ze met wat extra steekjes vastgezet zodat ze bovenaan wat netter samen blijven zitten.

Voor de rits volgde ik de instructies in het boek. Daar gebruiken ze een rits in de zijnaad die maar aan één kant overlapt. Zo had ik nog nooit eerder een rits ingezet, en het was ook wel even prutsen om het goed te krijgen. Ik wisselde zwart met wit garen af, zodat het stiksel iets minder opvalt. Omdat de rits in de ene zijnaad zat, heb ik een zak in de andere zijnaad gemaakt. Vanwege de stugge stof verwachtte ik dat het te propperig zou worden, dus ik heb een zwarte tricotstof gebruikt (een restantje van een oud bandshirt).

De rokband moest ik in twee delen knippen, omdat ik niet meer genoeg lengte had om het uit één stuk te knippen. Om wat extra comfort toe te voegen, knipte ik hem schuin van draad zodat hij een beetje meerekt. Eigenlijk had ik hem moeten verstevigen, maar ik vond de stof daar stug genoeg voor. Er hoorde ook een haak en oogje aan het overlappende stukje, maar ik besloot om een drukknoop te nemen omdat de haakjes nooit zo goed blijven zitten bij mij.

Resultaat

Ik ben erg tevreden met mijn nieuwe rokje en vind het silhouet superleuk. Hij is best wel classy geworden! Ook heb ik mezelf een schouderklopje gegeven voor de goede stofkeuze. Hij zit ook erg lekker, en volgens mij komt dat ook omdat ik de rokband schuin van draad heb geknipt. Er is wel een verbeterpuntje: ik vind hem toch wat aan de korte kant (voor bijvoorbeeld op werk).

Verder vind ik de (voor mij) nieuwe ritstechniek top en zal ik dat zeker nog eens gebruiken. Het lijkt me ook superleuk om een colorblock versie te maken, met een strook in een andere kleur aan te onderkant. Maar dan wel weer ietsje langer ;)

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik een klein percentage van jouw aankoop. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.