Het plan was om met de auto naar Kroatië te rijden om daar zo’n twee weken vakantie te houden. Echter kwamen we erachter dat er in Slovenië ook heel veel leuke dingen te doen en te zien zijn! We besloten daarom om onze vakantie op te splitsen tussen de twee landen.

Ljublana & Zagreb

We begonnen met twee hoofdsteden. Na een overnachting in Duitsland reden we naar de Sloveense hoofdstad. Ljublana is best wel een klein stadje, en daardoor erg schattig. Er loopt een rivier door de stad, en alle terrasjes en restaurantjes deden me een beetje aan Utrecht denken.

Zagreb was echter een stuk groter en ook schreeuweriger qua reclame en dergelijke. We wandelden een dag rond en bekeken verschillende delen van de stad. We bezochten ook het Museum of Illusions, wat klein maar ontzettend leuk was.

Plitvice, Jadranovo & Krk

Na de twee hoofdsteden gingen we de natuur in. We gingen naar de Plitvice Watervallen, wat echt schitterend was. We hebben zo’n vier uur gewandeld door het enorme park en hebben ontelbare watervallen gezien. Het water is echt prachtig blauw/groen! Mocht je ook eens naar Kroatië gaan, de Plitvice meren moet je minimaal een keertje in je leven gezien hebben!

Daarna vertrokken we richting de kust, waar we een hotel hadden in het dorpje Jadronovo. Dat werd onze uitvalbasis naar het schiereiland Krk, en we bezochten ook het stadje Rijeka. Krk was mooi, maar omdat het eiland vooral uit rots bestaat, waren er weinig zandstranden.

Skocjankse en Predjama kasteel grotten

We gingen weer terug naar Slovenië, waar ze enorm veel grotten bleken te hebben. In Slovenië zijn zo’n 5000 grotten! We bezochten op aanraden van een collega de Skocjanske grot, die echt prachtig was. De grote hal is gigantisch en onderaan in de grot ruist een enorme rivier. Het deed me denken aan de “You shall not pass!” scene van the Lord of the Rings, waar Gandalf op een brug staat. Zo’n bruggetje hadden ze namelijk ook! Na het bezichtigen van de grot hikeden we nog een heel stuk door de natuur, waar verschillende sinkholes en watervallen waren.

We besloten om nog een grot te gaan bekijken. De meest voor de hand liggende was misschien de Postojna grot. We hadden echter gelezen dat het daar enorm toeristisch was en het leek ons veel van hetzelfde. In de buurt was echter nog een attractie: een kasteel die in de mond van een grot was gebouwd. We besloten om naar het kasteel te gaan, en kwamen erachter dat je ook een toer door de grotten ónder het kasteel kon maken. Dat leek ons wel wat!

Het was heel kleinschalig: in tegenstelling tot de Skocjanske grot waar we met zo’n vijftig personen waren, hadden we nu een toer voor maar vier personen! We kregen een helm met lampje op en klauterden met onze gids door de grot. Ik vond het echt superleuk en heel bijzonder om de grot zo te ervaren! Toen we weer buiten kwamen, kwamen we tot mijn verbazing boven het kasteel uit, terwijl we een heel stuk onder het kasteel naar binnen waren gegaan.

Bled, Vintgar Gorge en Pokljuka Gorge

Natuurlijk gingen we ook naar Lake Bled, één van de grootste toeristentrekpleisters van Slovenië. Nou, dat hebben we gemerkt, want alles was erg duur en druk. Wat wel heel tof was aan deze locatie is dat ik voor het eerst in mijn leven vuurvliegjes heb gezien!

Op één of andere manier deden we heel veel in tweevoud, want in deze regio bezochten we twee kloven. De eerste was de Vintgar Gorge, die weer best toeristisch was. Naast de Soca rivier hadden ze een looppad gemaakt van hout. Het water was weer prachtig blauw/groen en het was gelukkig niet superdruk.

De tweede kloof van de dag, de Pokljuka was ook fantastische ervaring. Deze kloof was heel erg afgelegen en we zijn exact twee andere mensen tegengekomen tijdens onze hike. Het was een pittige route, want er was niet echt een pad te vinden. Je ging via een houten trap door de kloof heen, wat echt supermooi was!

 

Ik vond het echt een prachtige reis! Vroeger was ik altijd een beetje huiverig voor Oost-Europa, maar ik weet nu dat dat helemaal niet hoeft. Vrijwel alle mensen die we tegenkwamen waren erg aardig, en spraken ook goed Engels. Kroatië is ook lekker goedkoop, Slovenië is dat echter niet. Als je een beetje van natuur houdt, dan zijn beide landen een aanrader, vooral als je met eigen vervoer gaat of ter plekke een auto huurt.