Vroeger dacht ik dat reizen voor je werk superleuk zou zijn. Een uitstapje maken op kosten van je baas, wie wil dat nou niet? Maar nu ik een aantal keren heb gereisd voor werk, ben ik er achter gekomen dat er eigenlijk weinig aan is. Je hebt geen tijd om echt iets te zien op je bestemming, of je zit ergens op een afgelegen bestemming. Daarnaast reis je vaak in je uppie, waar sowieso al weinig aan is. Maar ’s avonds in je eentje uit eten gaan is nog minder leuk…

Hier zijn een paar tips die ik heb verzameld tijdens de keren dat ik in mijn eentje op zakenreis naar het buitenland ging. Al werken ze natuurlijk ook prima als je ergens in Nederland verblijft.

Alleen uit eten

Dit vind ik één van de vervelendste punten; dat je ’s avonds in je eentje moet eten in een restaurant. Maar onthoud altijd: je bent niet alleen omdat je een loser bent zonder vrienden (dat gevoel krijg ik altijd…), maar omdat je daar bent voor je werk.

Als je op een bestemming bent waar je al vaker bent geweest, kies dan een restaurant waar je al eens bent geweest, zodat het vertrouwder aanvoelt. Ik vind het zelf fijn om een tafeltje in een hoek te nemen, zodat ik uitzicht heb op andere mensen in het restaurant, in plaats van zij op mij. Zit je in een business hotel met restaurant? Dan heb je een grote kans dat er meerdere solo-eters zijn, en dan voelt het al een stuk minder ongemakkelijk.

Alleen eten is gewoon saai, dus neem gerust je telefoon of een boek mee om iets te doen te hebben. Je voorkomt daar ook mee dat je je eten zo snel mogelijk naar binnen gaat schrokken om maar weer weg te kunnen.

Mocht je het écht niet trekken, dan kun je natuurlijk nog altijd langs een supermarkt in de buurt. Online een pizza bestellen is ook een optie, of iets ophalen bij McDonalds zodat je in je hotelkamer kunt eten. Waarschijnlijk minder gezond, maar ja, je moet toch íets eten.

Ontmoet bekenden

Weet je nog, die oud-klasgenoot die een paar jaar geleden naar de stad emigreerde waar jij nu op business-trip naar toe gaat? Misschien ben je deze persoon al heel lang uit het oog verloren. Maar voor hen komt het waarschijnlijk niet zo vaak voor dat een oude bekende een avondje langskomt.

Zo trof ik in Stuttgart een online vriend die ik eigenlijk nooit ‘in het echt’ had ontmoet. En dat terwijl we eigenlijk al een jaar niet meer met elkaar communiceerden. Hij was blij verrast met mijn verzoek, want er kwamen vrijwel nooit vrienden uit het buitenland naar Stuttgart. Hij liet me de sfeer van zijn stad proeven, vertelde hoe hij daar woonde en werkte, en verhielp ook meteen het ‘alleen uit eten’ probleem. Als hij eens naar Nederland komt, zal ik natuurlijk hetzelfde voor hem doen!

Een avond op je hotelkamer

Is er geen gelegenheid om er op uit te gaan en verveel je je ’s avonds in je saaie hotelkamer? Neem de tijd voor een beauty-avondje! Als je kamer een bad heeft, relax dan lekker lang in bad. Vergeet natuurlijk niet om je favoriete badschuim mee te nemen. Daarnaast kun je je natuurlijk uitleven met de (haar)maskertjes waar je normaal geen tijd voor hebt, of je (teen)nagels een nieuw kleurtje geven.

Neem ook voldoende lees- of kijkvoer mee, net wat je voorkeur heeft. Zet een paar afleveringen van je favoriete serie op je laptop (ga vooral niet downloaden in het buitenland- in veel landen kun je daar forse boetes voor krijgen!), neem dat boek mee waar je maar geen tijd voor hebt, of laad je eReader vol met eBooks. Zo kom jij die avond wel door!

Heb jij nog tips om een zakenreis leuker te maken? In het najaar ga ik weer voor een paar dagen naar Brussel, gelukkig dit keer wel met een (gezellige) collega, maar tips zijn altijd welkom!