Fashion Revolution Week

Het is deze week Fashion Revolution Week. Deze week werd vijf jaar geleden in het leven geroepen na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh, waarbij duizenden werknemers overleden of gewond raakten. De Fashion Revolution organisatie heeft als doel om mensen bewust te laten worden van waar hun kleding vandaan komt.

Als je mijn blog af en toe leest, weet je dat ik me niet veel bezighoud met het ethische aspect van de kledingindustrie. Ik vind het echter wel een geruststellende gedachte dat ik door mijn eigen kleding te maken, de corruptie in de kledingindustrie niet meer help. Maar iets wat ik wel belangrijk vind, en wat volgens mij ook het probleem met de kledingbedrijven (gedeeltelijk) veroorzaakt, is de manier waarop kleding tegenwoordig bijna een wegwerpartikel wordt. In plaats van jarenlang mee te gaan, draagt men kleding slechts een seizoen. Doodzonde en enorme verspilling, als je het mij vraagt.

Net zoals andere bloggers (zoals Amy en Pilar die vanaf deze week de Refashion Challenge organiseren) houd ik me ook bezig met het ‘refashionen’ van kleding. Dit houdt in dat je iets anders maakt van je bestaande kleding, zodat je het niet weggooit en het langer mee gaat. In dit geval mag je die oude blouse op de bodem van je kast tevoorschijn trekken, om hem een tweede leven te geven!

Het nepkraagje

Heb je ook wel eens dat je graag een blouse met een leuk kraagje onder je trui draagt, maar dat het er raar uitziet omdat er allemaal bobbels te zien zijn? Een uitkomst hiervoor is een ‘fopper’, ook wel een ‘dickie’ genoemd in het Engels. Dit is een kledingstuk wat eigenlijk alleen bestaat uit een kraag en een klein stukje blouse. Doordat het nepkraagje geen onderkant of mouwen heeft, past het perfect onder een trui. Nog een ander voordeel: het is niet zo warm als een complete blouse!

Refashion-tutorial

Deze refashion-tutorial is vrij eenvoudig uit te voeren, hij is dus zeker geschikt voor beginners. Heb je geen naaimachine of geen ervaring daarmee? Zelfs dan kun je nog een nepkraagje maken. Scroll dan door naar beneden voor de versie zonder naaimachine.

Dit nepkraagje wordt een vrij luxe uitvoering omdat het vast zit met elastiek aan de zijkanten. Zo blijft het kraagje goed op zijn plek en sluit het mooi strak aan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand kan zien dat je kraagje niet echt is!

Benodigdheden

refashion blouse

  • Een oude blouse
  • Garen, het liefst in dezelfde kleur als de blouse
  • Plat elastiek van ongeveer een cm breed (ook te koop bij de Action).
  • Een (stof)schaar
  • Meetlint
  • Spelden of veiligheidsspelden
  • Kleermakerskrijt of stift
  • Een ronde vorm, zoals een bord
  • Naaimachine

Stap 1: blouse aftekenen en knippen

Je tekent eerst af hoe je de blouse gaat knippen. Gebruik daarvoor je kleermakerskrijt. Eigenlijk kun je ook een gewone viltstift gebruiken, zolang je er maar voor zorgt dat je binnen de lijntjes knipt.

Let je blouse goed plat op een tafel. Begin ongeveer halverwege de schouders te tekenen. Gebruik je meetlint om beide kanten gelijk te krijgen. Teken vooral niet te krap vanaf de kraag, want dan kun je het nepkraagje niet dragen bij een trui met een wijde hals of een boothals. Qua lengte neem je een het punt onder je buste, bijvoorbeeld de onderkant van je beha. Gebruik het bord of een ander ronde vorm om mooie ronde lijnen te tekenen.

Op dit moment kun je nog even de blouse aandoen en kijken hoe de lijnen uitvallen. Ben je tevreden? Leg dan de blouse weer plat op de tafel en zet de schaar in de stof. Je knipt nu door zowel de voor- als achterkant, dus zorg ervoor dat de twee lagen netjes op elkaar liggen.

Stap 2: afwerken randen

Werk vervolgens de zijkanten van de stof af met een naaimachine. Zo voorkom je dat het gaat rafelen. Dit kun je doen met een zigzagsteek op een normale naaimachine, of met een overlocker. Het beste is om dezelfde kleur garen te gebruiken, maar als je dat niet hebt, is een andere kleur ook prima want niemand ziet het onder je kleding.

Vouw de stof niet eerst dubbel, zoals je normaal gesproken met een zoom doet. Dan krijg je namelijk een duidelijk rand die kan afsteken onder je kleding. Door slechts een kleine zig-zag te gebruiken, worden de randen van het nepkraagje zo plat mogelijk.

Stap 3: elastiek vastnaaien

Door het elastiek zorg je ervoor dat het kraagje goed op zijn plek blijft zitten. Doe het kraagje aan, en meet hoeveel elastiek je nodig hebt om de zijkanten met elkaar te verbinden. Knip voor de zekerheid het elastiek een paar cm langer dan nodig.

refashion

Naai nu beide stukken elastiek met één kant vast aan de binnenkant van het achterste deel. Doe dit ongeveer op de hoogte van je buste. Niet te hoog vastnaaien, want dan past je arm er niet meer door. Naai het vast met de naaimachine door weer een zigzagsteek te gebruiken. Met een rechte steek zal het garen breken als het elastiek uitrekt. Naai een paar keer heen en weer om het goed te bevestigen.

Doe vervolgens het kraagje weer aan. Probeer uit hoeveel elastiek je nodig hebt door het losse eind aan de voorkant vast te spelden met een (veiligheids)speld. Zorg ervoor dat het comfortabel (niet te strak) zit, maar ook niet zo los dat het kraagje kan bewegen. Naai vervolgens het andere uiteinde vast.

refashion

En voila, daar is je nepkraagje! Die blouse die je anders weg zou gooien, kun je nu eindeloos combineren met truien of longsleeves.

Nepkraagje zonder naaimachine maken

Als je geen naaimachine hebt of niet weet hoe je hier mee om moet gaan, kun je ook prima een nepkraagje maken. Doe dan het volgende:

Bij stap 1: knip de stof met een kartelschaar in plaats van een normale stofschaar. Dit voorkomt dat de randen gaan rafelen en hoef je niets af te werken.

Bij stap 2: naai het elastiek vast met de hand.

 

Heb jij deze tutorial uitgeprobeerd? Laat een reactie achter om te vertellen wat je van deze tutorial vond!