Bij mijn ouders lag een hele stapel gloednieuwe mannen spijkerbroeken achterin de kast te niksen. Ik denk dat het voor veel mannen bij broeken een kwestie is van “ok, deze past goed, dus dan koop ik er meteen vijf, kan ik even vooruit”. Helaas pasten de broeken in de tussentijd niet meer, dus daarom werden ze uiteindelijk niet gebruikt.
Mijn moeder vroeg me of ik er niet wat mee kon. Nadat ik een aflevering van The Great British Sewing Bee had gekeken met een denim refashion, begon het bij mij ook te kriebelen. Misschien dat ik ooit nog eens een jasje maak, maar ik besloot eerst om er een te refashionen naar een jeans voor mij.
Lee mannenjeans
Ik had drie broeken gescoord, die allemaal van het merk Lee waren, in de maat 36-36. Er waren twee blauwe en een zwarte/heel donkerblauwe. De blauwe bestaan uit 100% katoen, en de zwarte uit 98% katoen en 2% elasthan.
Ik ging voor de zwarte, om twee redenen. Allereerst omdat de stof het soepelste en fijnste aanvoelt, dus het hoogste draagcomfort heeft. Ten tweede omdat het de dunste stof is, en ik van tevoren bang was dat mijn naaimachine problemen zou hebben met de stugge denim.
Het refashion plan
Ik wilde er een oversized jeans van maken, je weet wel, van die lompe jeans die je in de jaren ‘90 zag en nu ook weer helemaal terug is in het straatbeeld. Grappig genoeg wordt dit model ook dad jeans genoemd:
“Wat is een dad jeans? De dad jeans zijn eerder ruime jeans met een lage of hoge waist. De pijpen van de jeans kunnen variëren van wijd, recht tot tapered.”
Hier vind je inspiratie over hoe je de jeans kunt dragen: Microtrend: de baggy ‘dad jeans’ is hét trendstuk van dit seizoen van Elle.
Kortom: mijn papa’s broek werd een papabroek model ;) Ik pakte een oude en kapotte jeans van mezelf erbij, die ook high waisted en redelijk losjes valt. Ik legde de twee op elkaar, pakte er een meetlint bij en kwam tot de volgende conclusies:
- De dad jeans was veel breder en langer (duh)
- Middenvoor tot het kruis was 28 cm in de dad jeans, 24 cm bij de mijne (toen ik research deed naar het verschil tussen mannen/vrouwen jeans bleek dat mannenbroeken een langere rits hebben)
- Middenachter tot het kruis was 38 cm bij de dad jeans, 39 cm bij de mijne (!)
Eigenlijk was ik ervan uit gegaan dat ik de hele jeans zou moeten slopen, nieuwe patroondelen zou maken en deze uit de stof knippen. Maar omdat ik erachter kwam dat de rise helemaal niet zo veel verschilde, besloot ik om zo veel mogelijk van de originele staat van de broek te gebruiken. En dat was supergoed nieuws, want dat zou me een hoop tijd en werk schelen!
Het proces
Ik begon de oude jeans uit elkaar te halen op de plekken waarvan ik dacht dat het noodzakelijk was. De zakken gingen er af, de zijnaden en de tailleband open. Ik dacht eerst namelijk dat ik het hele voorpand aan beide kanten zou moeten versmallen (dus zowel aan de zijnaad als vanaf de gulp gezien), maar uiteindelijk bleek dat helemaal niet nodig en heb ik eigenlijk veel te veel uitgehaald wat niet nodig was.
De zijnaad heb ik flink ingenomen, ik geloof iets meer dan 15 cm. Vervolgens heb ik de tailleband weer aan elkaar gezet, de tailleband aan de broek, de zijnaad gesloten, de kontzakken op de achterkant herplaatst en de riemlusjes weer vastgestikt. Natuurlijk moesten er ook verschillende labeltjes in, namelijk “recycled” and “one-off” om aan te tonen dat het een unieke refashion is.
In de lengte knipte ik er alleen maar een paar centimeter af. In de stad zag ik een meisje langslopen met een onafgewerkte, rafelige zoom en ik vond het effect zo geslaagd dat ik het besloot om ook te doen. Plus, ik was lui en dit was de snelste manier, haha!
Mijn naaimachine had flink wat moeite met de dikke denim. Ik heb speciale jeansnaalden gebruikt, maar uiteindelijk bleek een universale naald met dikte 100 het beste te werken. Maar ideaal was het niet: er is toch een naald gesneuveld en het garen bleef ook vaak breken. Het stiksel op de tailleband is daarom ook niet perfect, maar als je er niet met je neus op gaat staan, zie je het toch niet. Ik was al blij genoeg dat ik garen had wat heel erg op de oorspronkelijke kleur lijkt.
Dad jeans naar daughter jeans refashion
Mijn “nieuwe” jeans past verrassend goed! De taille sluit netjes aan (ik hoef eens een keer geen riem te dragen!), zowel de voor-als achterkant zien er ook prima uit. De pijpen zijn lekker oversized in zowel de breedte als de lengte, en ik heb het idee dat ik er zo mee uit de winkel gelopen kan zijn. Ik vind de refashion dus erg geslaagd!
En een bijkomend voordeeltje: tijdens de Me Made May challenge kom ik altijd broeken te kort. In heb deze broek in april gemaakt, dus ik was mooi op tijd voor Me Made May!
Ik heb dus nog twee paar jeans liggen, plus nog oude versleten jeans van mezelf. Mocht jij tips hebben voor een leuke denim refashion, dan hoor ik het graag :)
Heel geslaagd! De laatste foto doet me denken aan die grote skatebroeken van vroeger :)
Als je de pijpen er helemaal af haalt, kan je van een spijkerbroek ook vrij makkelijk een tas maken. Of een rokje kan ook nog, als je een stukje uit het ‘midden’ van de pijpen haalt (dat wat normaal gesproken onder je kruis zit). Dus het hoeft zeker niet bij een broek te blijven!