Langzaamaan ben ik de gekochte kleding in mijn kledingkast aan het vervangen door zelfgemaakte kleding. Dat gaat natuurlijk niet zo snel, maar ik reken elk nieuw kledingstuk dat ik zelf heb gemaakt in plaats van in de winkel heb gekocht, als een kleine overwinning.

Maar waarom maak ik nou eigenlijk mijn eigen kleding? Daar heb ik meerdere antwoorden op!

1. Originele kleding

Als ik zelfgemaakte kleding draag, heb ik nooit het probleem dat ik iemand tegenkom met dezelfde outfit! Sterker nog, het lijkt me juist ontzettend grappig om iemand tegen te komen die een kledingstuk aan heeft van dezelfde stof.

Vroeger hechtte ik echt enorm veel waarde aan origineel zijn. Nu nog steeds wel hoor, maar de Karin van 15 jaar geleden zou echt supertrots op mezelf zijn!

2. #sewingismytherapy

Het gevoel dat ik iets creëer, geeft mij veel voldoening. Ik kan niet goed beschrijven hoe het precies komt, maar dat ik begin met een lap stof en eindig met een draagbaar kledingstuk, vind ik echt supertof.

Daarnaast vind ik dat naaien ook een stukje mindfulness met zich meebrengt. Je moet echt focussen op wat je aan het doen bent en daardoor sluit je even af van de rest van de wereld. Voordat ik het weet, is het zomaar een uur later als ik in mijn naaikamer zit. Ik denk ik zo ook omga met de stress van alledag. In mijn naaikamer gaat de knop even ‘uit’ en ben ik maar met een ding tegelijkertijd bezig.

Toevallig las ik deze week een blog van Marlous over ontstressen. En ik realiseer me nu ook dat dit ‘afsluiten’ onder haar puntje “bezet je hersenen” (zodat je niet gaat piekeren), valt. Nu ben ik af en toe natuurlijk wel eens gefrustreerd als iets niet lukt, maar in het algemeen zit ik echt in mijn happy-zone!

naaikamer

3. Op maat gemaakte kleding

Ken je dat, dan heb je in de winkel eindelijk iets leuks gevonden, maar dan past het voor geen meter. Bij jasjes en blouses krijg ik een soort van ‘bochel’ op mijn bovenrug aan overtollige stof en bij broeken moet ik vaak een riem dragen. Frustrerend als je er toch een hoop geld aan hebt uitgegeven!

Door mijn kleding zelf te maken, kan ik een patroon net zo aanpassen dat het helemaal aansluit op mijn maten. Stofbochels, te lange pijpen of te krappe mouwen: alles is verleden tijd!

Daarnaast merk ik dat mijn zelfgemaakte kleding vaak toch een stuk beter in elkaar zit dan gekochte kleding. Ik word bijvoorbeeld helemaal blij van strepen die netjes doorlopen, of een mooi afgewerkte naad.

4. Bewuster omgaan met kleding

Ik denk eigenlijk niet dat het maken van je eigen kleding duurzamer of milieuvriendelijker is. Ik heb namelijk weinig kijk op de manier hoe de stoffen die ik koop, gemaakt worden. Maar ik ben zeker wel bewuster bezig met kleding. Ik las laatst dit blog van kouwekleren over het geven van cijfers aan kleding. De schrijfster stelt dat het heel gemakkelijk is om ladingen kleding te kopen en dat je eigenlijk alleen de kledingstukken die je een negen of een tien zou geven, zou moeten kopen.

Het maken van je eigen kleding is niet zo laagdrempelig als een winkel binnenlopen en iets van een rek halen. Je moet er echt tijd en energie insteken en dat doe je natuurlijk alleen maar als je vindt dat het echt de moeite waard is! Dus ik probeer ook alleen maar kleding te maken die ik een 9 of een 10 zou geven.

beginnen naaien

5. Precies naar mijn smaak

Volgens mij heb ik niet echt een heel speciale smaak. Maar toch kan ik in de winkels vaak niets of weinig vinden wat echt aansluit bij mijn smaak. Ik kwam ook vaak met lege handen thuis na een middagje winkelen. Ook al zoek ik iets heel simpels, veel dingen die ik bedenk lijken niet te bestaan.

Maar nu ik zelf mijn kleding maak, heb ik een enorme keuze uit patronen die ik helemaal naar mijn wens kan aanpassen. Ook qua kleur en stofkeuze heb ik de vrije hand, zodat ik iets kan maken wat precies naar mijn wens is.

 

Waarom maak jij je eigen kleding, of wat zou voor jou een reden zijn om je eigen kleding te maken?