De afgelopen twee jaar heb ik een abonnement op de Burda Easy gehad, als verjaardagscadeautje. Ik merk dat mijn lezers erg nieuwsgierig zijn naar de verschillende naaitijdschriften, dus het leek me een goed idee om een recensie te maken over de Burda Easy.
Hier vind je trouwens een overzicht van alle tijdschriften: Nederlandstalige naaitijdschriften op een rijtje. En hier vind je mijn (licht ongezouten) mening over Knipmode: Mijn Knipmode Challenge
Wat is Burda Easy?
De naam zegt het al: het is de gemakkelijke variant van grote zus Burda Style. Het is gericht op jongere dames die weinig ervaring met naaien hebben. Maar het niveau is niet het enige verschil met de normale Burda, de gekozen mode is ook meer on-trend. De patronen in de Burda Style vind ik vaak chic en heel volwassen ogen, maar soms ook wel een tikkeltje oubollig. In de Burda Easy vind je juist hele draagbare modelletjes die je ook zo bij de H&M of Zara in de winkels zou zien hangen.
Het was even zoeken naar een beschrijving van Burda zelf aangezien er niet zoveel info op de Nederlandse en Duitse sites te vinden is. De Amerikaanse site vat het wel mooi samen:
Met Burda Easy bieden we een trendy, complete garderobe aan in elke uitgave, die je rechtstreeks van de patronen in het tijdschrift kunt naaien. Met simpele, begrijpelijke stap-voor-stap instructies en veel naaitips en tricks, is dit tijdschrift een must-have voor alle naaisters die op zoek zijn naar gemakkelijke en snelle projecten die leuk zijn om te maken!
Tegenwoordig verschijnt hij zes keer per jaar (eerder was dat vier keer). Volgens de cover kost hij €7,20 per stuk als je hem in de winkel koopt.
Wat staat er in de Burda Easy?
De Burda Easy is lekker licht en ruim vormgegeven. Qua patronen staan er meestal 5 of 6 kledingstukken in. Het is inderdaad een soort van capsule wardrobe, met een top, jurk, vest/jasje, broek, rok en een jas. Van elk patroon zijn er vervolgens drie varianten. Daarbij wordt vooral gevarieerd in lengte. Dus korte/lange mouw, jas, rok of broek. Doordat de drie varianten in verschillende stoffen gefotografeerd worden, krijg je een goed beeld van hoe het kledingstuk er in een andere stof uitziet. Bij andere naaitijdschriften vind ik het nog wel eens moeilijk om ‘door de stof’ heen te kijken naar het model zelf.
De meeste patronen zijn vrij rechttoe-rechtaan en niet super getailleerd. Heel soms komt er een rits langs, maar meestal sluit iets met knopen en een broek of rok heeft een elastieken taille. Er wordt gebruik gemaakt van zowel geweven als gebreide stoffen (dus zowel met als zonder stretch).
De instructies zijn inderdaad ‘easy’. Bij elke stap staat een tekening en een geschreven uitleg. Het lijkt een beetje op het type instructies wat je vaak bij pdf-patronen ziet, maar dan zelfs nog een tikkeltje gemakkelijker.
Wat ik echter wel gek vind, is dat er geen naadwaarde is toegevoegd aan de patroondelen. Vanuit pdf-patronen ben ik daar aan gewend. Ik begrijp ook niet helemaal waarom ze denken dat dit handig is voor de beginnende naaister. Meestal wordt hiervoor als reden gegeven “dan kun je zelf de naadwaarde kiezen”. Maar als je een beginner bent denk ik niet dat je hier een uitgesproken mening over kunt hebben.
De patroonvellen daarentegen zijn wel superhandig. Het is een verademing als je niet uit de voeten kunt met de lijnenbrei in bijvoorbeeld Knipmode of Burda. Er staat namelijk niets over elkaar heen gedrukt, dus je zou ze ook rechtstreeks van het papier kunnen uitknippen. Zelf doe ik dat nooit, omdat ik dan geen andere maat meer kan gebruiken. Ook staat er op elk blad een kleine lijntekening van welk patroon er op staat, en een stofplan.
Behalve de patronen staat er ook nog handige uitleg in het tijdschrift over hoe je je maat kunt nemen, een patroon uitknipt, je stof moet voorbereiden, enzovoorts. Handige informatie voor de beginner! Ook staat er vaak een extra tutorial in voor een accessoire of een uitleg over een bepaalde techniek.
Wanneer is de Burda Easy iets voor jou?
Als je een (absolute) beginner bent, dan is de Burda Easy zeker een goed beginpunt! Moeilijke technieken zul je er ook niet tegenkomen. Ook als je wel gevorderd bent maar van simpele, snelle patronen houdt, is het zeker een leuk tijdschrift.
Houd je meer van uitdaging of van meer getailleerde modellen met veel detail, dan kun je de Burda Easy beter links laten liggen.
Qua prijs-kwaliteit verhouding ben je niet echt gunstig uit. Bij de Knipmode bijvoorbeeld krijg je veel meer patronen voor je geld. Als je de variaties niet meetelt staan er eigenlijk maar vijf patronen in. Maar vergeleken met een pdf-patroon waarbij ze soms 10 euro voor slechts een patroon vragen, is het weer een prima prijsje.
Wat vind ik van de Burda Easy?
Tot zover heb ik drie modellen gemaakt uit de Burda Easy. Een tricot jurk, een gouden jasje en een rokje wat door de stof niet zo goed gelukt was. Ook heb ik eens een proefmodel gemaakt voor een andere jurk, maar ik had niet de juiste stof om hem ‘echt’ te maken.
Voor het gouden jasje had ik juist een patroon nodig wat heel simpel was. Daarvoor was dit Burda Easy patroontje dus perfect. Wat ik heb gemerkt bij deze patronen is dat het niet echt goed aansluit op mijn zandloperfiguur. De taille is meestal te breed maar de mouwen zijn dan weer te krap… Vooral bij de jurk moest ik enorm veel aanpassen. Dat is wel jammer, want bij een simpel model wil ik eigenlijk geen moeite hoeven doen om eerst een proefmodel te maken.
De instructies sla ik eigenlijk altijd volledig over omdat ik wel bekend ben met de meeste technieken. …of ik denk het beter te weten, haha! De patroonbladen zijn een verademing vergeleken met andere tijdschriften. Tegelijkertijd vind ik het ook wel weer zonde van het papier. Maar ja, zo kun je ze meteen uitknippen- een van de punten waarmee Burda Easy zichzelf aanprijst.
Ik koos voor een abonnement op de Burda Easy omdat ik de modellen en de stijl leuk vind. In bijna elke editie kom ik wel een patroon tegen dat me aanspreekt. Ik heb wel mijn abonnement stopgezet, omdat de patronen steeds meer op elkaar gaan lijken. Dat is natuurlijk niet zo gek als ze aan dezelfde “easy” richtlijnen moeten voldoen, maar voorlopig heb ik wel even genoeg Burda Easy patronen!