Elke keer als ik naar de sportschool ga, pak ik eerst mijn sportbroek en houd ‘m tegen het licht om te checken of ie geen nieuwe gaten heeft gekregen. Het is dus hoog tijd voor iets nieuws! In de winkel kan ik nooit goed-zittende leggings vinden. Dus na de zoveelste keer een legging passen besloot ik dat ik mijn nieuwe sportlegging gewoon zelf ging maken!

Ik begon mijn naaihobby met het maken van allemaal rokjes. In de tussentijd heb ik ook een flink aantal andere kledingstukken gemaakt, maar nog nooit een broek. De pasvorm daarvan lijkt me namelijk erg moeilijk om goed te krijgen. Met deze legging heb ik dus ook mijn eerste stapjes in broekland gemaakt ;)

Peg Legs – een gratis naaipatroon voor leggings

Patterns for pirates - Peg LegsEindelijk was het zo ver: ik had een leggingpatroon gevonden waar iedereen heel enthousiast over is. Het patroon is Peg Legs (houten poot) van Patterns for Pirates.

Het leuke is dat het patroon gratis is, en wat nóg leuker is, is dat je een aantal add-ons hebt waarmee je ‘m precies zo kunt maken als jij wilt.

Een Peg Legs proefmodel

Omdat een legging heel goed aansluit op je lichaam, besloot ik om eerst een testversie te maken. Ik had nog een restje lycra liggen van mijn Moneta-jurkje waarmee ik de ¾ lengte kon maken. Het knippen van de stof was eigenlijk het meeste werk, en op mijn overlocker zat de legging in no-time in elkaar. Ik heb er wel voor gekozen om de stof binnenstebuiten te doen, zodat de print niet zichtbaar is. En dat was maar goed ook, want de print kwam behoorlijk ongelukkig uit. Grasjes en vogeltjes in het gebied rond je kruis is gewoon niet zo’n goed idee, hahaha!

Het eindproduct zag er uit als een kindermodelletje, maar toen ik ‘m aantrok bleek hij perfect te passen! De lycra rekt natuurlijk mee als een malle. Ik had voor de high-rise versie gekozen, en ik kwam erachter dat dat helemaal niet nodig was geweest want hij is echt belachelijk hoog. Dus ik heb niet voor niks een testversie gemaakt. Ik denk dat ik ‘m nog best thuis kan gebruiken voor m’n buikspieren-work-out op een matje.

De echte Peg Legs – met add-on

Voor de uiteindelijke versie, ging ik op zoek naar een leuke stof. Voor deze legging is “4-way-stretch” nodig, ook wel “bi-stretch” genoemd in Nederlandse winkels. Dat houdt dus in dat het zowel rekt in de breedte als in de lengte. En kennelijk zijn in het buitenland tal van leuke stoffen met mooie prints te vinden voor een sportlegging, maar ik kon er in Nederland maar weinig van vinden! De stof met printjes die ik wel kon vinden, vond ik allemaal net niet leuk genoeg, en dan waren ze ook nog best hoog geprijst. Als het nu een fantastische stof was, zou ik best bereid zijn om meer geld uit te geven, maar niet voor iets waarbij ik een “mwah” gevoel heb.

Uiteindelijk heb ik het idee voor de leuke print maar laten varen en het gehouden bij effen zwart. Deze kocht ik bij Budgetstoffen op het Stoffenspektakel. Ik vond effen zwart redelijk saai, dus ik heb aan de zijnaad maar een roze sierstiksel toegevoegd. Ik heb verschillende steken uitgeprobeerd, maar een simpele brede zigzag ging toch het beste. Helaas skipte m’n naaimachine om de zoveel tijd een steekje, zodat ik met de hand nog een keer de ‘lege’ plekjes heb gevuld.

En, ik heb de add-on gebruikt waarbij je een zak aan de zijkant van je legging hebt! Daar past mooi mijn telefoon in bij het sporten. Ik moet wel zeggen dat het ongeveer 5x zo lang duurt om deze versie in elkaar te zetten. Eigenlijk had ik ook slechts één pijp een zak kunnen geven, maar dat bedacht ik me pas achteraf. Ik houd altijd mijn voortgang van fitness bij op mijn mobiel dus ik vind het echt superfijn om hem bij me te kunnen houden.

Waar kun je lycra kopen in Nederland?

Ik heb best een hoop tijd heb besteed aan het zoeken van mooie lycra stof. Dus hierbij een lijstje van verkooppunten van lycra/spandex in Nederland, zodat jij je die tijd kunt besparen.

In deze winkels tref je vaak een (klein) aanbod van lycra aan. Ik heb, indien van toepassing, de rechtstreekse pagina’s gelinkt:

Op AliExpress kon ik erg weinig vinden, maar misschien heb ik wel de verkeerde termen gebruikt. Op Etsy.com vind je wel verschillende lycra of double brushed poly stoffen, maar de verzendkosten waren me te hoog.

Het resultaat

Dit weekend heb ik mijn Pegs uitgeprobeerd in de sportschool. Voor de zekerheid had ik maar een extra joggingbroek meegenomen voor het geval de naden het zouden begeven, maar mijn vrees was gelukkig ongegrond ;)

Ik ben helemaal niet gewend aan zo’n gladde stof (m’n andere sportbroeken zijn voornamelijk van tricot), dus voor mijn gevoel glibberde ik bijna van alle apparaten af. Maar, hij gleed ook best wel van mijn benen af, dus regelmatig moest ik ‘m weer omhoog hijsen. Geen ideale pasvorm dus… Maar behalve dat, merk je eigenlijk amper dat je een broek aan hebt en kun je er heel goed in bewegen.

Maar toch, toen ik voor de spiegel stond bij de gewichten, vond ik het toch ontzettend tof dat ik mijn eigen legging heb gemaakt. Hij zal dan wel afzakken en het stiksel ziet er van dichtbij niet mooi uit, maar ik sta wél met een zelfgemaakte legging in de sportschool!

Heb jij wel eens je eigen sportkleding gemaakt?