Mijn verzameling naaipatronen groeit gestaag en ik ben best lang op zoek geweest naar de ideale manier om hiervan een goed overzicht te krijgen. Ik wilde graag een digitaal en online overzicht, zodat ik deze altijd kan bekijken, of ik nu in de stoffenwinkel sta of op mijn werk een geniale ingeving voor een stofje krijg.
Ik heb verschillende manieren geprobeerd, en !spoiler alert! ik geloof dat ik eindelijk de perfecte oplossing heb gevonden. In deze blog bespreek ik de verschillende manieren die ik heb uitgeprobeerd. Misschien kun jij ook een van deze online tools gebruiken om je patronenverzameling in toom te houden!
Google Spreadsheets
Google Spreadsheets is een online, gratis en simpele versie van Excel. Het maakt deel uit van Google Drive. Toen ik net begon met naaien maakte ik een spreadsheet aan waarin ik mijn patronen organiseerde. Ik maakte kolommetjes voor de naam, het patroonbedrijf en de specificaties van het patroon. Door middel van de filters kun je de patronen filteren en bijvoorbeeld zoeken op het kledingtype “jurk”.
Dit werkte in het begin prima, omdat ik nog niet zoveel patronen had en precies wist hoe de patronen er uitzagen. Alleen is een spreadsheet totaal niet visueel ingesteld (geen afbeeldingen). Na een tijdje begon ik toch te zoeken naar een betere oplossing.
Trello
Ik ben een grote Trello-fan en gebruik het dan ook voor verschillende dingen, zoals mijn blog maar ook mijn naaiprojecten. Ik weet niet meer wie, maar iemand plaatste iets op haar Instagram Stories over het gebruik van Trello voor een overzicht van naaipatronen. Geen idee waarom ik daar niet eerder aan had gedacht.
Trello werkt met “cards”, een soort post-it’s, die je kunt organiseren in kolommen. Ik maakte kolommen aan per kledingstuk, dus jurk, rok, top, broek, etc. Elk patroon kreeg een card, en die hing ik dan weer in de juiste kolom. Ik gaf ook een aantal labels mee, zoals de soort stof waarvoor het geschikt is en of ik het kledingstuk al eens had gemaakt. Met die labels kon ik weer gemakkelijk zoeken. Als ik een patroon zocht voor een tricot t-shirt, filterde ik op “gebreid” in de kolom “top”.
Het grote voordeel van Trello is dat je nu alle patronen kunt zien. Je hoeft je niet meer te herinneren hoe een patroon met een bepaalde naam er ook alweer uitziet. Het gebruik van labels vond ik ook erg fijn.
Ik weet eigenlijk niet zo heel goed wat de logica was achter de beslissing om ook een patroonoverzicht in Pinterest te maken… Waarschijnlijk omdat ik Pinterest fijner vind om doorheen te scrollen dan Trello? Ik vond ook een mooi voorbeeld op de Pinterest-account van Modern June Cleaver die ik volg op Instagram.
Geïnspireerd maakte ik op Pinterest ook verschillende boards aan en pinde mijn patronen. En dat ging een stuk sneller dan Trello. Maar eigenlijk was dat ook een nadeel, want het ging zo snel omdat ik helemaal geen extra info kon toevoegen. Qua mooie plaatjes is Pinterest ideaal, maar voor achtergrondinformatie ben je heel gelimiteerd.
Airtable
En toen kwam ik opeens dé perfecte oplossing tegen: Airtable! Deze oplossing heb ik niet zelf gevonden, maar daarvoor gaan alle credits naar Hanne van het blog Ongemerkt. Duizenmaal bedankt, Hanne! Toen haar blogpost las en de screenshots zag, besefte ik dat het de perfecte tool voor mij is! Het is namelijk een soort van Google Spreadsheets en Trello combinatie, ideaal!
Dus, hoe werkt het? Je begint ook met een spreadsheet, waar je zoveel kolommetjes met specificaties kunt toevoegen als je wilt. Maar behalve tekst, kun je ook een afbeelding toevoegen. Als je vervolgens alles bekijkt in de “Card” modus, dan heeft Airtable ook overal kaartjes van gemaakt en zie je al je patronen in één oogopslag. En dan begint de lol met het filteren, want ik kan heel specifiek kiezen.
Zo kan ik bijvoorbeeld zoeken naar een patroon voor een jurk in een geweven stof, die ik al eens eerder heb gemaakt. Ik ben van plan om nog meer tags toe te voegen, waarbij ik ook eigenschappen zoals “lange mouwen” of “a-lijn” benoem. Ideaal!
Mijn Airtable patroonoverzicht
Ik heb de volgende kolommen toegevoegd aan mijn Airtable tabel: naam, merk, afbeelding, type patroon (pdf, envelop, boek of magazine), type kledingstuk, doelgroep (dames, heren, kinderen), stofsoort (geweven of gebreid), tags (bijvoorbeeld of het een Make Nine patroon is) gemaakt (ja of nee) en verder heb ik nog een aantal veldjes voor maak-aantekeningen en extra informatie. Ook bewaar ik patronen in Google Drive en deze kan ik weer linken aan Airtable.
(klik op de afbeeldingen om ze groter te bekijken)
Op het moment heb ik nog niet al mijn patronen toegevoegd aan Airtable. Ze zijn namelijk nogal verspreid tussen mijn computer, Google Drive, maar ze ook in tijdschriften. Ik moet ook nog uitvogelen hoe ik het beste deze patronen er in kan zetten zodat ik snel kan achterhalen in welk tijdschrift ze staan. Maar dat is ook precies het probleem wat ik ga oplossen met Airtable: het gebrek aan een goed overzicht voor mijn naaipatronen. En het volgende project is om mijn stoffenvoorraad in Airtable te zetten. Nu staan ze nog in Google Spreadsheets, maar in dit geval ga ik de Trello en Pinterest stappen maar overslaan ;)
Wat is jouw favoriete manier om een overzicht van je patronen te maken?
Yes wat fijn, dat ga ik eens bekijken of het voor mij ook werkt. Ik heb wel al een aantal stoffen apps geprobeerd maar ook nog niet DE ideale gevonden.
Ik hoop dat het voor jou ook de perfecte tool is! :D
Dag Karin,
Ik heb zelf airtable vandaag aangemaakt. Ik merk wel dat het betalend is. Heb jij de betalende versie gebruikt?
Mvg,
Katrien
Beste Katrien,
Ik heb de gratis versie gebruikt, en ik had ook eigenlijk geen van de betalende functies nodig.
Hi!
Wat een top systeem is dit! Kan je ook de taal aanpassen? Ik snap nog even niet hoe ik kan filteren. Zag dat jij dat had gedaan in een voorbeeld maar begrijp dan niet zo goed wat ik moet doen, haha.
Wellicht heb je een tip!
Maar echt, al enorm bedankt hiervoor! Gaat me zeker helpen.
Groetjes, Hilde