^Nog steeds slecht in foto’s maken… zeg maar niks ;)

Eigenlijk probeer ik al m’n naaiprojecten zo snel mogelijk af te maken, maar bij deze blouse heb ik een behoorlijk lange uitzondering gemaakt. De grootste reden was eigenlijk dat ik steeds maar geen knoopjes ging kopen om hem af te kunnen maken…

In ieder geval, deze blouse is mijn eerste echte bovenstuk dus ik vond dat hij een eigen artikel verdiende! Ik ben er mee begonnen op een cursus. Ook al was ik zelf al aardig op weg en had ik een aantal rokjes gemaakt, ik wilde toch de basis goed leren kennen. Mijn collega vertelde me dat een oud-huisgenootje een naaicursus organiseerde met een vriendin. Ze hebben beide de modeacademie gevolgd en omdat ik op zoek was naar een niet-stoffige (hehe) cursus, leek het me wel wat.

oversized blouseBij de cursus konden we een project kiezen. Ik ging voor de oversized blouse die onze juf zelf had ontworpen, omdat ik nog nooit een bovenstuk had gemaakt. Ik leerde vervolgens hoe je met een patroon werkt, dat je je stof moet strijken en hoe je de stof netjes afwerkt.

Elke week werkte ik weer een stukje aan mijn proefmodel. Ik leerde hoe je mouwen inzet, een kraagje maakt en hoe de knoopsgatstand op mijn naaimachine werkt (opeens verschenen er allemaal nieuwe knoopsgaten en knopen in mijn kleding!). Het originele ontwerp had eigenlijk geen echte mouwsplits en manchetten, maar omdat het me leuk leek om te maken heb ik een tutorial opgezocht. Daarvoor maakte ik een nieuw proefmodel met wat restantjes stof om het uit te proberen.

oversized blouseOmdat het oorspronkelijke model erg oversized was en dat absoluut niet bij mijn lichaamsbouw past, heb ik het een beetje aangepast. Ik heb de zijkanten smaller gemaakt en ik heb hem ook iets korter gemaakt. Daarnaast heb ik zijsplits toegevoegd omdat de blouse nu bleef ‘hangen’ op mijn heupen wat een raar effect veroorzaakte.

Na het maken van twee proefmodellen was het tijd om een echte versie te maken! Ik kocht een donkerblauwe variant van de stof waar ik eerder een halve cirkelrok van heb gemaakt, omdat het een mooie glans heeft. Dat was echt een heel stomme keuze want de stof bleek absoluut niet strijkbaar te zijn. Dus het ‘lijfje’ en de mouwen gingen best goed, maar de kraag en de mouwsplitten met manchetten waren een ramp. Er gebeurde totaal niets toen ik de stof streek, waardoor de mouwsplitten bleven opbollen. Ik moest daardoor een nieuwe mouw maken en aanzetten.

Uiteindelijk heb ik niet de klassieke mouwsplit gebruikt maar een simpel splitje en daarop de manchetten gezet. Zonder manchetten en splits zou ik namelijk de mouwen niet kunnen oprollen en dat wilde ik wel graag. Ik besloot ook om de kraag en manchetten te verstevigen, maar het bleek dat ze me niet-strijkbare vlieseline hadden verkocht (ik ben ook zo’n n00b). Het was echt een drama om dat er in te naaien.

Vervolgens heeft de blouse een paar weken aan de kast gehangen want ik had geen bijpassende knoopjes. Eindelijk ben ik naar een fourniturenwinkel gegaan en heb ik bijpassende knoopjes gekocht. Ik kwam er daar achter dat knoopjes best prijzig zijn. De stof was supergoedkoop voor maar 3 euro de meter, maar de knoopjes kostten 50 cent. Dus reken maar uit: de knoopjes zijn duurder dan de stof!

oversized blouse

Ik draag de blouse af en toe, maar het oversized model is echt niks voor mij. Iemand noemde het zelfs een zwangerschapskledingstuk op Instagram! De stof draagt wel prettig, al is hij best wel warm en niet zo heel luchtig. Ik heb wel besloten dat ik de volgende keer gewoon lekker katoen gebruik voor een blouse!