Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn allerliefste vriend een lockmachine! Natuurlijk had ik zelf wel een beetje gehint, maar door zijn sluwe afleidingsmanoeuvres kwam het toch als een verrassing!

Het is de S14-78, die je bij de Lidl kunt aanschaffen. Omdat ik nog niet zo lang mijn eigen kleding naai en de meeste overlockers pas vanaf de 700 euro geprijst zijn, is dit voor mij een hele goede keuze. Tot zover ben ik er zeer tevreden mee, al moet ik er wel bij zeggen dat ik nog niet eens de helft van alle mogelijkheden heb gebruikt.

overlocker

Dit is hoe hij nu staat in mijn naaikamer: aan de ene kant staat de overlocker en aan de overkant van de tafel mijn naaimachine. Het is echt zo fijn dat ik een hele kamer voor mezelf heb!

Een overlocker is superhandig bij het afwerken van tricot. Je kunt ook veel met een normale naaimachine (en dat heb ik ook wel gedaan), maar met een overlocker vind ik het allemaal een stuk mooier worden. Ook win je tijd, want terwijl je delen aan elkaar stikt, werk je het ook meteen af.

Mijn eerste creaties: Plantain t-shirt

Meteen na mijn verjaardag ging ik op vakantie, waardoor ik nog een weekje moest wachten voordat ik mijn nieuwe speelgoed kon gebruiken. Ik had nog een lap donkerblauwe viscosetricot van Driessen liggen en ik besloot om het Plantain t-shirt te maken. Dat is een gratis patroon van het Franse bedrijf Deer and Doe. Ik koos voor een t-shirt omdat ik denk dat je dit het slechtste (minst goed) op een normale naaimachine kunt maken. Ik wilde kijken of het me lukte het zo te maken dat het leek alsof het shirt zo uit de winkel kwam.

Er zijn drie verschillende versies van de Plantain, en ik koos voor versie C. Deze heeft lange mouwen. De elleboog-patches liet ik achterwege, want dat vind ik niet echt mooi. Verder heb ik zowel het lijfje als de mouwen een paar cm ingekort.

In no-time had ik mijn t-shirt in elkaar! Bij de halsboord heb ik eerst mijn naaimachine gebruikt om hem vast te stikken, want ik was bang dat ik fouten ging maken. Omdat de overlocker een stukje stof afsnijdt, is alles zo definitief… De mouwen en de zoom heb ik ook met de naaimachine gedaan. Ik heb altijd ruzie met tweelingnaalden, dus dit keer gebruikte ik een enkele met een zigzagsteek.

Ik was bang dat de viscosetricot wat te dun en slobberig zou worden, maar dat valt reuze mee. Het model past goed en ik heb inderdaad het idee dat het zo uit de winkel kan komen. Ook was het de eerste keer dat de halsboord goed is gelukt.

De tweede Plantain

Plantain tee

Who wore it best?!

De laatste tijd maak ik meerdere versies van een patroon als het me goed bevalt. Zo ook bij de Plantain. Ik ging door mijn ‘stoffenstash’ om te kijken of ik nog een geschikt stukje tricot had liggen. Ik had nog een flink stuk over van mijn grijze tricotrokje. Gelukkig was dat genoeg, want ik merk toch dat ik meer stof nodig heb voor een t-shirt dan dat ik in eerste instantie dacht (er gaat best veel stof in de mouwkop zitten). Eigenlijk wilde ik lange mouwen, maar dat ging niet meer.

Dus ik heb ze zo lang gemaakt als dat ik stof had. Ze zijn nu halflang, wat ik een erg fijne lengte vind! Ik besloot ook een zwart boordje toe te voegen aan de mouwen, want ik vind de combinatie van grijs met zwart erg mooi. Ik had het echter niet goed berekend en het werd een raar gek randje. Ondanks dat ik het nog een keer had vastgestikt, floepte de binnenkant steeds naar buiten. Dus, ik heb ze er weer vanaf geknipt en nieuwe gemaakt. Daarvoor gebruikte ik een oud band t-shirt dat ik ooit van een Japanse band heb gekregen toen ik hun Europese tour organiseerde. Sorry Kenzi!

Met de halsboord had ik dit keer minder mazzel. Deze tricotstof rekte toch een stuk minder dan de viscosetricot, waardoor het niet lukte om het rimpelloos af te werken. Ik verlengde de halsboord daarom nog een klein stukje met dezelfde zwarte boordstof als bij de mouwen. Zo komt de zwarte kleur weer terug en ik vind het een grappig effect aan de achterkant. De zoom onderin werkte ik alleen af met de overlocker, zodat ook daar een zwart randje terugkomt.

overlocker

Ik ben heel erg blij met mijn nieuwe machine! Volgens mij kan ik met mijn overlocker veel sneller en mooier werken. Ik ben ook benieuwd hoe ik er stoffen mee kan afwerken en wat voor siersteken ik er mee kan maken. Voor nu kan ik er prima mee uit de voeten, ik moet alleen nog een voorraadje lockgaren in verschillende kleuren aanschaffen.

Daarnaast ben ik ook fan geworden van het Plantain t-shirt. Wat is dat een fijn model, zowel qua maken als qua dragen. Ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar een simpel patroon voor een t-shirt. Tijdens Me Made May heb ik beide versies ook een aantal keer gedragen.

Heb jij ook een overlocker? Waarvoor gebruik je hem het meeste?